Sidor
▼
28 september 2016
Studiebesök på Skansens klädkammare
I måndags var jag på bio med fyra gamla studievänner från KTH, vi åt på Kajsas Fisk i Hötorgshallen och såg Beatles-filmen. I tisdags tog jag Djurgårdsfärjan och träffade en av dem igen, plus sju andra gamla kursare när vi gick på studiebesök på Skansens klädkammare!
Hit kommer man bara på bokade gruppbesök och vi hade lyckats få en tid eftersom en av vännernas syster jobbar här.
Vilken skattkammare! Håll i hatten, för nu kommer det bilder i mängd!
Här finns så mycket kläder av olika slag som används av den dagliga personalen på Skansen (ungefär 2000 museipedagoger och marknadsaktörer m fl), men också hyrs i viss mån ut till privatpersoner som ska på fina fester. Inget hyrs ut till filminspelningar eller liknande eftersom det skulle slita alldeles för mycket på kläderna.
Det första plagget sparades av Hazelius själv redan 1893 och idag finns över 20 000 plagg, original eller kopior i samlingarna.
Vi fick kika in bland folkdräkter, d v s bland det som egentligen var vanliga arbetskläder, men idag ses som festkläder. I de vackra folkdräkterna gick man runt varje dag, men smyckade dem lite extra när man skulle till kyrkan på söndagen.
I Dalarna och Hälsingland finns flest lokala variationer på dräkter. Det krävs ett tränat öga för att se skillnaden i plaggen som kommer från två grannbyar, men de finns där!
Kombineras plagg aningens fel och sedan syns i teve, så dröjer det inte länge förrän allmänheten hör av sig och klagar. Undrar hur länge den detaljkunskapen kommer att fortleva?
Hättor finns i mängd, de är lite obekväma att ha på sig eftersom de är så hårda.
Garnet är så tunt så tunt, plaggen känns som om de vore vävda. Det är små skillnader och stora likheter i de olika mönstren.
Och broderier i mängd!
Fantastiskt nog har man inte sett spår av pälsänger. En veckas frysförvaring i 31 minusgrader är enda säkra botemedlet mot ohyra.
En del kläder är betydligt enklare i sitt utförande.
Efter folkdräkterna fick vi kika in bland festkläderna. Här finns 1800-talsblåsor, tjugotalspaljetter och plagg som skulle passa såväl i Downton Abbey som till Audrey Hepburn i Frukost på Tiffanys.
Alla kopior är sydda med kulturhistoriskt riktiga sömnadssätt och i korrekta textilier, det är en ständig jakt att finna rätt färgnyanser och material. I bouppteckningar finns mycket uppskrivet och beskrivet, men det finns inga bilder!
Sedan fick vi kika in i den stora syateljén och tvätteriet. 12 personer jobbar med att sy nytt, tvätta och reparera plaggen. Efter decembers julmarknader är tvättandet av marknadspersonalens kläder klart först till påsk!
I veckan sys det sista på kläderna till frun i Tottieska malmgården från 1770-talet.
Sömmerskan har arbetat med plaggen, som omfattar hela vägen inifrån och ut, i ett och ett halvt år. Det är första gången en korsett sys på Skansen, men den är faktiskt aningens moderniserad eftersom det inte är riktiga valben som används som stöd.
Baktill är en ganska hårt stoppad "rumpa" som ska ge rätt volym åt klänningens bakdel.
Inne i tvätteriet hängde en fantastiskt vackert broderad jacka, nog förstår man att det krävs proffs för att tvätta en sådan!
Uppfyllda av allt vi sett och fått veta, tog vi färjan och bussen till Söder för att njuta på en grekisk restaurang där jag åt calamares.
De flesta valde sedan tiramisu till efterrätt, men jag tog frusen cheesecake med grekisk yoghurt, honung och valnötskross. Mycket trevligt och gott!
27 september 2016
Istället för Bokmässan
Äldste sonen fyllde år och önskade sig som så ofta en hög med böcker. Två av dem skulle finnas på Sciencefictionbokhandeln på Västerlånggatan i Gamla Stan, så efter jobbet i butiken gick jag dit för att leta rätt på dem. Mina föräldrar skulle få ge honom dem i present, men skulle slippa åka in till stan för att köpa dem.
Jag blev tvungen att få hjälp för att hitta böckerna. De stod inte under Fantasy, som jag trodde, utan under Fakta respektive Humor, alldeles bredvid bordet där två författare (Peter Newman och Francesca Haig, visade det sig) satt och signerade böcker.
Det pinsamma var att de satt där utan kunder.
När jag gått in i butiken hade jag hört skratt och samtal, men nu var det tomt. Jag frågade expediten som hjälpte mig om hon trodde att deras böcker kunde vara något för min son och hon tyckte helt glatt att jag skulle prata med dem själv.
Och de såg så glada ut när jag ställde mig framför dem och ungefär följande utspelade sig:
- Hello! I don't know who you are, but I have a son that turns 23 on Monday. Could your books be suitable?
- Do you want us to tell you about them?
- No, not really, but ...
- Well, mine are a combination of fantasy and science.
- Sounds good! Will there be a third book after the two?
- Yes! Both series. And we won't be sorry if you choose books from just one of us.
- Oh well, I'll have all four of them! Why not!
- Great! What's your son's name?
- Anders.
- Oh! My first boyfriend was a Swedish boy named Anders - shall I write that? (Francesca)
- Yes, of course!
Ja, så skrev de i böckerna och vi hade det allmänt roligt och jag fotograferade dem och sonen blev glad för de oväntade presenterna och kusinen berättade att han gett Lillhunken den ena boken redan i våras.
Och Peter visste precis hur man ska skriva för att mamman ska bli glad och sonen stolt!
Eller hur? ;-)
25 september 2016
En bra helg, helt enkelt
En skön helg som förkyld gräsänka. Efter att ha städat ur galleriet i fredags var jag bara hemma och låg i en hög i tevefåtöljen resten av den dagen. Maken åkte till Prag på morgonen (tur för honom att jag väckte honom eftersom han försov sig!) och sönerna packade och for iväg på hajk i skogen. Lördagen beskrev jag i gårdagens EFIT, men de supergoda musslorna i Pernod, grädde och fänkål visar jag här.
Idag mår jag sämre än igår, men har hållit glaskurs i lusthuset. Och som alltid är kursdeltagarna så glada och nöjda när de åker hem! Idag följde en femåring med som bonus, så då passade jag på att visa henne trädkojan och lekstugan och vattenfallet och ...
Nu väntar en vecka med obokade dagar, men bokade kvällar. Massor av olika aktiviteter på gång, så bort bort bort med snuvan!
24 september 2016
EFIT - en gräsänkelördag
Dag för Ett Foto I Timmen igen. Jag är ensam hemma hela helgen, maken är i Prag och de hemmaboende sönerna på hajk. Så här har jag det då:
8.00
Drar upp rullgardinen.
Har sovit som en stock.
Förkylningen känns inte lika mycket längre.
9.00
Drar igång stickan med alla Bruces skivor.
Ska plocka och fixa i lugn takt i några timmar.
10.00
Tar hand om squashskörden.
Strimlar och fryser in.
11.00
Plockar bort kräftpynt och keramik ur lusthuset.
Ska hålla kurs här imorgon.
12.00
Lägger in alster från torsdagens kurs i glasugnen.
13.00
Köper alltid Dijonnaise i Frankrike,
majonnäs blandad med dijonsenap.
Nu provar jag att bre den på lax.
14.30
Har åkt till stan med mina föräldrar.
Beundrar fontänen vid Norra Latin.
En bit bort står min svägerska och väntar.
15.00-16.40
Ser Benke Rydmans moderna tolkning av Nötknäpparen.
Gillar den skarpt!
17.00
På Duvel Café.
Vi ska äta lite också.
18.00
Efter ett kilo musslor i Pernod
passar det bra med en chokladmousse i tre färger.
19.00
Hemma i ensamheten igen.
(Det är inte så mörkt som det ser ut att vara på bilden.)
20.00
Har hittat årets upplaga av
The Great British Bake Off (Hela England bakar) på Youtube.
21.00
Hämtar en flaska rött i källaren.
i Kalvehave bodde vi i påskas.
22.00
Har pausat Hellenius.
Claes Eriksson och Jan Rippne ska ju ska vara med.
Dags att titta!
23.00
Konstaterar att klockan i mitt arbetsrum återigen går fel,
trots byte av batteri.
Sekundvisaren står och hackar.
Ungefär som jag, alltså.
Snyter mig och kryper i säng.