Sidor

31 augusti 2016

En magisk kväll i en magisk värld


Igår bakade jag en kladdkaka med massor av vit choklad både i kaka och glasyr. Öste på med mina godaste björnbär och pudrade med florsocker. Packade korgen med kamera, nubbe, öl, kaka och värdinnegåva. Promenerade några kvarter norrut till väninnans hus.



Hon gillar blått, precis som jag, men när hon målar om saker målar hon dem helst vita. Det här lilla växthuset köpte vi båda två samma sommar, men mitt blev blått. Blå keramikklot har vi båda två. I flera år köade vi tillsammans en tidig lördagsmorgon i maj för att fynda på en årlig kruk- och växtutförsäljning som tyvärr upphört (min gissning är att det hade med nya kassaregisterlagen att göra).



Av någon anledning var det alltid väninnan som lyckades förhandla till sig de bästa priserna på den utförsäljningen, hon fyndade alltid så fantastiskt! Och det har hon fortsatt med. Ett stort nöje för henne är att gå på loppis och hitta saker som hon kan göra om, sätta sin egen prägel på. Måla vita.



Varje gång jag kommer hem till henne måste jag gå runt och kika vad som hänt sedan sist, ändå missar jag massor av detaljer.



Hon kan konsten att kombinera de mest udda ting så att magi uppstår.



Självklart lyckades hon få ett parti gamla fönster till ett bra pris. Självklart lyckades hon få en kunnig och pålitlig hantverkare att bygga ett vackert lusthus av dessa fönster. Självklart fyller hon sitt lusthus med nya fynd hela tiden!




Och vi har den stora lyckan att få sitta i denna dröm för att äta kräftor!






Traditionen säger att U gör ansjovispaj, M står för kräftor, L för ost och bröd och jag för en chokladig efterrätt. I år kunde L inte komma, inte heller C som inte varit med på en tid. U, M och jag bestämde att vi träffas ändå, vi ville ju mumsa kräftor tillsammans!



Så satt vi där och pratade medan augustikvällen mörknade. Det var lugnt och fridfullt och alldeles alldeles underbart!

28 augusti 2016

Man kan roa sig på många sätt


I fredags var vi hembjudna till väninnan på födelsedagsmiddag. Hon fyller idag, men firades av oss då. Jag insåg på väg dit att jag inte varit hemifrån på nära två veckor! Lillhunken gick till skolan först i torsdags och jag har varit hemma hos honom hela tiden. Klart att jag också blev smittad sedan!



Vi bjöds på supergod paella (musslor och räkor lades på efter att jag tagit bilden), goda ostar från Androuet och en läcker cheesecake i glas med lemon curd och hallon. Det var en mycket trevlig kväll, men både maken och jag kände att det var skönt att vi tog bilen eftersom ingen av oss mådde helt bra.



På lördagen hade jag, trots makens obefintliga entusiasm, bestämt att sönerna skulle hjälpa mig att tömma det rum i källaren som inte längre är en fungerande snickarboa. Så här såg halva rummet ut efter att vi tillbringat några timmar med att bära ut saker. Jag tog ingen bild innan vi började, av hänsyn till maken. Ni skulle inte tro era ögon, jag lovar. Och han hade aldrig orkat ta tag i eländet själv, han hade på något sätt gett upp det.

Jag fick en redig hostattack av allt damm och mögellukt, så min rygg gjorde sig påmind, men jag lyckades med nöd och näppe dammsuga rummet och lämnade sedan med varm hand över rensandet till maken och bad honom vara generös i sitt slängande, både till tippen och till Erikshjälpen.



Själv bytte jag om och åkte in till stan. Upptäckte till min förvåning att det står en (provisorisk?) saluhall mitt på Östermalmstorg nu när den gamla vackra saluhallen renoveras. Trots att jag inte gillar klossar tyckte jag att detta var en spännande byggnad (vilket inte direkt syns på denna mobilbild) och saluhallskänslan inuti var verkligen lockande och fräsch!



Jag träffade en väninna och vi gick till ett litet hål i väggen där vi serverades fräsch och läcker sushi.



Sedan promenerade vi i den vackra varma sommarkvällen längs Östermalms gator.




Över Djurgårdsbron, där det uppenbarligen finns partybåtar att hyra - vilken kul grej!




Vi njöt av de magnifika rabatterna i olika färger.






Och så kom vi fram till Skansen där vi skulle gå på konsert. Trodde vi. Vilket antiklimax!
Tänk om jag hade kikat på någon nättidning tidigare på dagen, då hade vi vetat om att Björn Skifs åkt till sjukhus!



Som liten tröst fick vi gå in gratis på Skansen och där springer ingen av oss så ofta nu när barnen blivit stora, så det är klart att vi passade på



Vi tog oss till de gamla stadskvarteren där alla små hus var stängda för dagen.



Glaskrosset utanför hyttan såg ut som en stenstrand.



Arkitektdöttrar som vi är, så passade vi på att kika på så många detaljer som möjligt.





Gick in på fina gårdar där vi aldrig varit förr.








Och satte oss en stund vid rosenträdgården för att mumsa choklad jag köpt och se på solnedgången över stan.



Idag har maken kört bort allt skräp och fått in det som ska vara kvar. Själv har jag knaprat Voltaren och lyckats fylla och dra igång en glasugn.

Hoppas att hosta och rygg kan lugna ner sig nu!

22 augusti 2016

Med onda ögat till Monthly Makers


Jag har länge tänkt göra ett armband av läderrem och pärlor, så Monthly Makers månadstema kom perfekt! Bara att dyka ner i lådan och leta fram läderrem, vaxad tråd och alla de där onda-ögatpärlorna jag köpt någon gång.
En fin pärlemorknapp fanns också i gömmorna.


Jag har tittat på massor av videor på Youtube för att fatta hur man gör och det var inte speciellt svårt. Jag började med en ögla, stor nog för knappen, och så några varv med klassisk makramé.



Sedan var det bara att trä den vaxade tråden genom pärlorna, från båda håll, och hålla koll på när den skulle över och när den skulle under läderremmen. Kan ju erkänna att jag fick repa upp några gånger ...



Avslutade med några varv makramé före knappen och sedan en inte alltför vacker knut, om det blev en råbands- eller kärringknop återstår att se. Jag är ruskigt bra på kärringknopar!



21 augusti 2016

Kalashelg med slö söndag


Det blir bara en bild denna helg som fyllts av matfixande och -ätande.

Tjejmiddag på fredagskvällen då även våra gubbs fick vara med - de får det en gång om året. Efter två timmar blev jag hemringd av den sjuke sonen som behövde saneringshjälp och sällskap.

På lördagen firade vi min pappa som fyllde 83. Jag hade erbjudit honom att fira hos oss (vi bor bara en kilometer ifrån varandra), så det blev långbord på uteplatsen och väldigt lyckat allting. Den sjuke sonen fick vara i karantän i vårt sovrum där det också finns teve.

Idag har väderomslaget och att fixande tagit ut sin rätt och huvudvärken slagit till. Ingen migrän, men jag är trött, trött, trött.