Sidor

31 mars 2022

Nordiska trädgårdar 2022

Det blev en sväng på Nordiska trädgårdar idag, den stora trädgårdsmässan i Älvsjö som inte arrangerats under pandemin. Jisses, vad med folk det var redan första dagen - då som det brukar vara hyfsat lugnt!

Jag och väninnan kom dit när de öppnade och hann ta oss igenom allt vi ville se. Idéträdgårdarna och de olika balkongerna brukar vara mina favoriter, det är främst där jag får inspiration. Resten av mässan är mest kommers inklusive diverse kändisar som säljer sina böcker. Några tv-kända karlar från Österlen drog till sig ofantliga mängder med fotograferande kvinnor.

Nu var det ont om idéträdgårdar och det finns säkert många anledningar till detta. Leveransproblem och planeringsproblem är två, jag anar att mässan fick klartecken så pass sent att det var svårt för seriösa aktörer att bygga upp något.

Därför är mina bilder främst från balkongerna!

Flera balkonger var riktigt mysiga (de andra får ni inte se), men jag är svag för majolikakrukor, piedestaler och William Morris, så den här Karin Larsson-inspirerade balkongen fick min röst.

Att jag hellre ser andra blommor än pelargoner beror på min känsliga näsa. Pelargondoften är inget för mig.

Keramikampeln gillade jag skarpt. Ångrar att jag inte gjorde en eller två när jag lekte med leran, det var faktiskt en av mina planer.

En harmonisk balkong i naturnära färger och många kungsängsliljor (min landskapsblomma) var också fin. Anar att den kan vinna publikens pris.

En annan var fantasifull och färgglad till tusen. En träfisk i takkronan var ett nytt grepp!

Vissa bilder blev visst lite oskarpa, men, men.

Vi fick en pratstund med Malin Björklund som målat med akvarell och tryckt upp vackert tyg.

Om jag tog bild på tyget eller akvarellen? Uppenbarligen inte.

Draperi av rep och glaspärlor gav fint skuggspel.

Det var lite olika färgställningar på de olika balkongerna, men alla hade de en sittplats. Såklart. Många hade ett bröd på bordet.

Ett bröd, som sagt. Och några extra skärbrädor om man har fler bröd.

Lite svartvitt utan bröd, men med fika.

Vi kikade också på miniatyrträdgårdarna. Små busiga tovade lamm blir man glad av!

Så njöt vi lunch och shoppade loss. Jag fick bl a med mig tre gigantiska pioner, ett gäng kejsarkronor och några ympkvistar till vårt familjeäppelträd (det som såldes som Transparente Blanche, men är ett Filippa).

Bra dag!

25 mars 2022

EFIT - en fredag hos sonen

Mars månads andra EFIT och det är sista vårdagen för denna gången. Imorgon blir det svalare (kallare) igen. Bara att hoppas att vårvärmen återkommer snarast. EFIT-deltagare som återkommer med sina dokumentationer av dagen finner ni på Mickes sida.

7.00
Grus i ögonen.
Kli i halsen.
Tar mig en antihistamin.

8.00
Inser att det börjar bli dags att påskpynta bordet på trappen.

9.00
Tar en vända i trädgården.
Här ligger slangen maken ska gräva ned
så jag får el i växthuset och slipper dra förlängningssladd
till frostvakten.

10.00
På väg till äldste sonen.
Vi ska röja hos honom.

11.00
Han är klar hos frisören och jag har handlat penséer.
Vi promenerar längs vattnet.

12.00
Lunch på hans balkong.
(Han äter riktig mat)

13.00
Vi röjer och rensar i hans olika skåp
för att försöka få lite ordning.
Detta är dock en clivia,
arvegods från mitt barndomshem.

14.00
Vi måste ta en paus.
Isen trycks in i viken och det klirrar så fint
när de mindre bitarna slår mot de större.

15.00
Vi passar på att fika på Vintervikens trädgårdscafé.

16.00
Vi vandrar tillbaka till röran.

18.00
Missar att fotografera kl 17,
då vi fortsatt med rensandet.
Nu har maken med resurserna anlänt
och sätts i arbete.

Bonusbild eftersom jag missat en.
Bl a har maken fått sätta upp några
gamla vagnslyktor, en spegel
och en stång för ett ljuddämpande draperi framför ytterdörren.

19.00
Jag har lagat pasta med bolognese bianco
(fläskfärs med vitt vin, vitlök, mynta och chili).

20.00
På väg hemåt över Tranebergsbron.
- Kan det inte komma en tunnelbana,
säger jag som försöker fota från bilen.
Och då gör det det.



21.00
Maken tar sig en öl och somnar i fåtöljen.
Äldste sonen, som kom med oss hem,
somnar i soffan.
Lillhunken har inte kommit hem än
från AW med arbetskollegorna.
Jag lägger in mina bilder,
sedan ska jag ta mig ett glas rött.

Imorgon ska jag jobba i butiken när maken,
Lillhunken och äldste sonen
ska gjuta betongplattan till växthuset.
45 säckar lär de behöva!
Oj, så skönt jag ska ha det på jobbet då!
;-)

23 mars 2022

Vi renoverar växthuset

Förra helgen var det dags. När jag sett väderprognosen och insåg att vi hade möjligheten att fixa till växthusets grund innan det är dags att flytta ut sådderna, så var det bara att dra igång!

Växthuset fick jag i present av mina föräldrar för dryga 20 år sedan och det har stått på slipers som sakta fallit sönder. Nu skulle vi gjuta grund och dessutom höja upp växthuset till samma nivå som marken framför entrén för att slippa trappsteget.

Jag hade funderat på om vi skulle köpa ett större växthus, men kände att detta var lagom stort för platsen, även om det är för litet för behoven.

Först gällde det att bära ut allt skröfs. Lillhunken fick bära ut de tunga keramikkrukorna, det gör han varje år så han är van ;-)

Sedan plockade maken och jag bort allt glas, jag tömde krukorna på gammal jord och Lillhunken fick hjälpa till med att lyfta växthusstommen till annan plats.

När växthuset är tillbaka kommer jag inte att ha de tunga keramikkrukorna där, utan de blå har nu hamnat på trädäcket och dottern ska få de gröna.

Nu kunde jag ansa ligusterhäcken från insidan. Och som ni ser är det ganska många slipers som behöver bytas. Till nya eller annat material är frågan.

Det ser onekligen lite knäppt ut när växthuset är borta, men björnbärsspaljé, häck och deutzia står kvar.

Eftersom vi inte burit ut utemöblerna till bersån kunde vi ställa alla glasrutor och dörren där.

Så snickrade maken till en gjutform.

Den bars ned till platsen och armeringsnät formades. Vi behåller de sexkantiga stenarna under betongen eftersom de ligger hyfsat plant och vi därmed sparar betong. Nu ska det bli en skarvfri betongplatta som inga myror kan krypa upp igenom.

Japp, så långt har vi kommit just nu. Jag kommer att fylla på detta inlägg med fler bilder allt eftersom arbetet fortskrider, istället för att göra flera olika inlägg.

Igår var jag för att glasera min keramik, men någon hade programmerat fel och bränt flera av mina saker (bl a muminhuset) på glasyrprogram istället för skröjprogram. Det fanns ingen info om detta utan det var tack vare en av de andra kursdeltagarna vi fick veta att felet begåtts. Behöver jag berätta hur besviken jag blev? Om två veckor eller så får jag nog hämta hem allt. Håll tummarna för att något i alla fall blivit bra! Det kommer att bli ett separat inlägg!

Nu ska jag promenera till mamma på hemmet. När jag ringde och berättade att jag skulle komma fick jag veta att de lagt henne till sängs efter lunchen, för hon var trött. Får se om hon är vaken igen när jag kommer.

Helg två hyrdes en cementblandare och den grova betongen kom på plats på lördagen.
 
Maken grävde för elröret och gjöt fast änden inne i grunden.
 

På söndagen gjöts finbetongen och ytan slätades till.


En vecka senare var formen borttagen och växthuset åter på plats! Trampstenarna i gräsmattan har minst sagt trampats ned och behöver lyftas.

Kanten har blivit riktigt fin och jag har grävt ned en stor pion där herrarna trampat ned klematis och hasselört. Det är inte helt lätt att göra ett så stort arbete mitt ibland växterna.

Elröret kommer upp i ena hörnet och andra änden är i källaren under glasverandan. Nu slipper jag ha skarvsladd!

Behovet att flytta ut plantor var stort så jag fick kliva försiktigt över det nygjutna trappsteget (som inte längre är ett trappsteg utan mer "entrésteg"). Innan betongen brunnit för mycket tryckte jag ned min glasgowros (den som Lillhunken skrivit ut i sin 3d-skrivare) för att mönstra ytan.

Nu är mina glasdekorer och ljuskronan på plats, massor av småplantor utflyttade, frostvakten igång och som kronan på verket fick maken fast den kantstötta men fina knoppen vi hittade i fasters kråkslott på toppen!