Minns ett avsnitt när de lagade olika röror att äta till ost. Spännande, exotiskt, annorlunda. Jag skrev av recepten, men vågade aldrig testa.
Friterad Camembert med hjortronsylt var väl det mest vågade jag då hade ätit i ost- & syltväg.
Nästa steg var kanske hallonsylt till Brie.
När förändrades det? Vet inte. Men någon gång fann mina smaklökar det underbara giftermålet. Nu kokar jag min egen fikonchutney som är gudomlig till såväl mild Brie som stark blåmögel. I Paris köpte jag små burkar med blåbärs- & timjansylt och morellsylt speciellt ägnade till ost. I Grythyttan njöt jag av tomatmarmeladen med Havannavanilj som serverades till ostbuffén både efter middagen och till frukost.
När vi var vi Normandie i somras köpte vi de traditionella lokala ostarna och fann våra favoriter. Alla var inte lika goda, inte vid första tuggan. Då var det desto mer fantastiskt att upptäcka förvandlingen en god fikonmarmelad åstadkom med en av de tråkigare ostarna – plötsligt blev den en riktig delikatess!
På Tasteline hittar jag kombinationen körsbärssylt och getost (och knycker därför bilden). Så lämpligt när jag har en jättelik 2,5-kilos ost liggande i kylen, hemsläpad från Spanien. Och körsbär i frysen. Moreller.
Måste koka lite ostvänlig körsbärssylt. Och testa att få till en god blåbär-timjanvariant. Så var det det där med tomatmarmeladen – totalt fel årstid för sådana experiment, men till sommaren så!
Önskar att jag hade kvar Aspegrens recept i gömmorna, men inte sjutton orkar jag leta bland mina tusentals urklippta recept? Jo, jag vet att en del sätter in sina recept snyggt och prydligt i plastfickor i pärmar. Jag har några sådana också. Men de flesta urklippen ligger i en stor och mycket osorterad hög i kökssoffan.
Och när jag behöver ett recept sätter jag mig vid datorn och googlar…
Den där fikonchutneyn... :o)
SvaraRaderaMmmmmmm....
Och vet du, jag har ännu inte provat friterad Camembert. Det ska bli spännande. Har hört så mycket GOTT om det. Men hjortronsylt till? Ja? Kanske det...
♥
Eller varför inte ljummen varmrökt lax med en sås på creme fraiche smaksatt med hjortronsylt - helt galet konstigt och underbart gott.
SvaraRaderaPlastfickor?? Pärmar????
SvaraRaderaSånt är för amatörer! :-)
Jag vet precis i vilken hög ett recept ligger om jag letar efter det - den där stora högen i bokhyllan. Sen är det bara att börja leta. Funkar alltid. Promise.
Och funkar det inte finns ju tack och lov alltid ica.se. :-D
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaAnvänder kökssoffan till precis samma sak som dig - men letar sällan i gömmorna nu när datorn finns♥
SvaraRaderaMen ost med en god syltkombination - nu rinner det så att det skvalar ur mungiporna;-))
Din björnbärssylt med choklad den är bara bäst, den äger (eller vad man nu säger).
SvaraRaderaJag har recepten i plastfickor och senast jag gick igenom pärmarna och den hög som hade bildats i köket så slängde jag de recept jag inte gjort eller inte trodde jag skulle göra igen. Och så försökte jag organisera in dem i olika flikar (fisk, tårtor, kött osv).
Jag har säkert slängt en massa recept jag kanske kommer att sakna - men då får jag väl kolla på nätet. En bärbar dator i köket det saknar jag. Skulle vara bra att ha under middagar med vännerna också. Alltid är det någon fråga som kommer upp och man vill leta reda på svaret. Hälsar Cari
Fresterska där....hungern fullkomligen överföll mig nu;-)
SvaraRaderaMina recept ligger som lösa blad huller om buller i en klisterbok...tog slut på klistret antar jag....
Så underbart du skriver!! Men inte är det snällt att skriva om såna godsaker när jag satt på jobbat!!!
SvaraRaderaFriterad Camembert och hjortronsylt!!! Fikonchutney "#% getost, nog fasen är allt sånt här bättre än choklad???
Dina skriverier ledde till akut okoncentration och ett fördärvat tangentbord!! Det tålde inte mitt dreglande!!Och dessutom har jag kylskåpsätit av det mesta som fanns i kylskåpet när jag kom hem!!! Brukar inte göra så...men det va faktiskt en viss författares fel!!!!!
Gonatt på sej!!
Mmmm ...
SvaraRaderaBarbros tips till varmrökta laxen norpade jag genast!
Fick av en god vän häromdan en liten burk med björnbärssylt med chokla i. Gu va gott!! I dag ska jag köpa en bit grönmögelost, hon sa att sylten är allra godast till det.
Och i går åt jag den allra supergoaste lilla pralin till kaffet hos mitt favoritfik. Choklad med lite mandelmassa smaksatt med apelsinlikör och en liten bit kanderad apelsin på toppen. Oj oj. Det är nåt visst med choklad i alla fall!
Recept? Eh....?
SvaraRaderaMåste medge att jag är usel på det. Ska skärpa mig där.
Men google är kanon för det mesta! :)
Jag har beställt chokladmousse till min middag i kväll - aldrig fel!
Stor blåglänsande kram till dig!
Ja, jag kommer ihåg det programmet:)
SvaraRaderaJag älskar nya recept. Googlar också mycket.
Kram Lallis
och här doftar det fortfarande sött...
SvaraRaderaGrattis på din dag♥
SvaraRaderaNjut av dagen och chokladen;-))
Grattis på födelsedagen ♥
SvaraRaderagoa Anni♥
Kram från Maud i Gbg!
Hipp Hipp Hurra!
SvaraRaderaför en tjej så go´o gla´!
Önskar dej en alldeles underbar födelsedag!
Grattis på födelsedagen Anni!
SvaraRaderaHoppas du har en underbart skön dag
Kramar från Titti
Har faktiskt lagt in en del recept i Filemaker... och sen har jag ju ett antal kokböcker. Och internet.
SvaraRaderaGRATTIS här också, även om vi talats vid tidgare idag, irl!
KRAM!
Grattis på födelsedagen!
SvaraRaderaHoppas att du har haft en underbar dag och fått massa kärlek, presenter och inte minst (choklad)tårta!!
GRATTIS ANNI!
SvaraRaderaDu goaste, mysigaste, härligaste, ordbegåvade, träffsäkra, sötaste, lockigaste, konst(igaste), chokladtörstande lilla blåa ängel...
Du har en alldeles egen hälsning i min blogg. På födelsedan.
En siffra på ett papper.
Ett alldeles ny.
Och en underbar dag för firande!!!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaAnni - 50 år - Grattis!!Hoppas att dagen har varit såsom du önskade dig ♥ ♥ ♥
SvaraRaderaJa må hon leva, ja mååå hon leeevaaa uti hundradeeeee ååååår!
SvaraRaderajavisst ska hon leva, ja vist ska hon leva utiii huuuundradeeeee åååår!!!!
Hurra, hurra, hurra, HURRAAAAA!!!!♥