Sidor

03 juni 2009

Italienska smakbitar: biscotti och ciabatta!

På min senaste utställning delade jag galleriet med tre andra konstnärer. Vi hade gemensamt vernissage vilket var väldigt roligt. Det kom mycket folk!

En av mina kollegor fick en påse underbara hembakta biscotti, italienska mandelskorpor, av en manlig bekant. Både jag och min mamma, som just då var på besök, fick smaka.


Mmmm...


Min mamma tillhör inte den blyga rasen, så hon började genast prata med mannen som bakat. Jag gav henne papper och penna och snart hade vi ett handskrivet recept i vår ägo. Väl hemma drog jag kopior på receptet, gav mamma originalet, och provbakade.


Mmmm...


Till den blå festen bakade jag fyra satser. Som jag glömde att ta fram. Alltihop kom hem orört. Med tanke på att det blir studentmottagning alldeles strax, så gör det inte så mycket.


Men så tänkte jag skriva in receptet i datorn, för det vet man ju hur det är med papper. De försvinner. I alla fall just när man vill ha dem.


När jag skrev in receptet funderade jag över namnet som mannen skrivit längst ner. Som jag trodde var på skoj. Varför hittar man på ett sådant namn? Jag googlade.


Och det visar sig att vi fått receptet av en prisbelönt författare som skrivit både kokböcker och husrenoveringsböcker. Håll till godo!


Biscotti à la Otto von Friesen


175 graders ugn


8 dl vetemjöl och

3 ägg vispas ihop


Tillsätt

4 dl socker

1 tsk hjorthornssalt

1 tsk vaniljsocker

Rivet apelsin-/citron-/limeskal

200 g mandel, grovhackade

150 g hasselnötter, -”-


Mojsa ihop till en deg

Dela i 8 delar, forma till runda längder, lägg ut på två plåtar

Grädda i 20 minuter

Skär i skivor på snedden, lägg på sida på plåtarna och eftertorka i ugnen i 15 minuter


(Kurre äter hembakt ciabatta på bilden!)



11 kommentarer:

  1. Jisses, det receptet måste jag ju spara, elskar biscotti. Och från en kändis!

    SvaraRadera
  2. Vi åt biscotti i trädgården i förrgår. Och doppade i Vin Santo! Vi har en flaska kvar i källaren...

    SvaraRadera
  3. Får väl lov att spara ner detta för det låter mumsigt värre - som så mycket annat du fixar till;-))

    SvaraRadera
  4. Så vacker blogg du har och vilka fina blå ting du visar. Ska titta mer i denna blogg senare.

    SvaraRadera
  5. Oj. JA då måste jag väl skriva av receptet om inte annat för att det är från Otto von Friesen. Jag har faktiskt inte hört talas om honom (men det är jag kanske rätt ensam om :o))
    (du har en tuff mamma, du)

    Studentmottagning? Kul! Det blir med stor säkerhet lyckat. Du är en utmärkt värdinna!

    SvaraRadera
  6. Måste genast skriva ner och baka, detta för det låter som något gott !
    Kram och god natt...

    SvaraRadera
  7. Men du.tack för receptet. Låter ljuvligt gott:)
    Kram Lallios

    SvaraRadera
  8. sockersöta Anni, jag hade också ätit både ciabatta och Biscotti med förtjusning....om Du hade bjudit! ;o)

    KRAM

    SvaraRadera
  9. Önskar jag vore ekorre...i DIN trädgård;-)

    SvaraRadera
  10. Förresten... Du tar underbara bilder. Varför har jag aldrig kommenterat det? Jag bara njuter helt förstummad och så missar jag att berömma. Men nu var det gjort.

    Sov gott.
    Nu ska jag somna bredvid Douglas.

    :o)

    SvaraRadera
  11. Idag var jag så fin så fiiin må Du tro!...jag var mest fin runt min hals förstås...där var jag turkosblå. :o)

    SvaraRadera