och inte har kameran med!
För det har man ju inte alltid.
Igår hade jag det. Vid två små draman.
Då kan man gå och vara lite nöjd med sig själv sedan...
Jag hade fått tips om Äppelfabrikens musteri på Färingsö, ett helt nystartat musteri där musten pastöriseras och tappas på bag-in-box. Man behöver alltså inte ta med egna flaskor eller ha massor av plats i frysen. Musten håller i ett år i oöppnad förpackning!
Vi hade plockat våra Cox Pomona och ställt några kassar i garaget - det gäller ju att passa på att plocka när det är fint och torrt väder! Nu tog vi en tur ut på mälaröarna.
Först stannade vi till vid Drottningholms slott.
Gick runt tillsammans med turisterna och fotograferade lite.
Tänk om hon visste
hur perfekt hon satt där i sin röda kappa?
Och här har vi de självklara japanska turisterna
med kamerorna i högsta hugg.
Ett härligt motiv!
Men vad händer?
Inte bara fågelmaten som föll i vattnet
- handsken for också i!
Snabbt hit med en pinne så att handsken kan fiskas upp!
Blöt och eländig - bara att vrida ur...
Vidare till musteriet på Färingsö. Först ska äpplena vägas in, av två kilo äpplen får man en liter must. 15:- litern betalar man för arbetet. Äpplena kan vara fallfrukt, de kan vara kantstötta men inte ruttna. De får inte vara frusna och inte av någon mjölig sort.
Killen som vägde in var kunnig;
- Det där är Lobo, dem måste ni plocka bort, sa han till tjejerna framför oss i kön.
För oss berättade han om Cox Pomonas historia och kunde t o m visa en av äppelföräldrarna.
Här är skamvrån, där ställs alla äpplen som inte bokats tid för.
De mustas vid tillfälle och så får ägarna komma
tillbaka en annan dag och hämta sin must.
Våra äpplen far nerför rännan in i musteriet:
Först tvättas de ordentligt:
Här kommer restprodukten ut:
Här har musten pastöriserats och tappats på plastpåse:
Under tiden detta sker går man till det underbara caféet
och njuter av hembakt:
Jag åt bl a en fantastiskt god lins- och grönsakssoppa:
Här finns också en fin butik, med äpplen och olika äppelprodukter mm:
Efter en dryg halvtimme är musten klar för hämtning,
men vi tog lite extra tid på oss eftersom vi fått sällskap av goa Annika!
Våra 77 kilo äpplen blev med hjälp av lite tillskott 8 femliters dunkar, fortfarande varma!
På vägen hem stannade vi till vid Kina slott för lite fler foton:
När vi så kommer till Brommaplan står en polisbil mitt i rondellen.
Lagom till att vi kommer fram kör den ut och stoppar oss.
Vi sitter på första parkett och ser på
när polisens viltvårdare stoppar det påkörda rådjuret i en sopsäck...
helt underbaart!!!
SvaraRaderaHur i all sin dar hann du ta alla bilder på musteriet? Och inte märkte jag heller när du plåtade inne på caféet ...
SvaraRadera/Annika
Vilken spännande dag du har haft. Det var inte lite på en gång. Kul att se hur det tillverkas must. Vi har har ett liknande musteri här i Halland också men vi har inga äppleträd. Sopptallriken var ju läcker. Tyvärr är ju inte rådjuren rädda för att vistas i bebyggelse så tyvärr så händer det sånt här.Ha de gott. Kram. Anita
SvaraRaderaDet blev ju ett litet tråkigt slut på en tydligen helt underbar dag
SvaraRaderaJag började om o tittade mer på japanerna så glömmer man resten.
Vad gott ni ska ha nu. REDI MUST säger vi här i Skåne
Ha de gott Ninne
Men du! Varför tar du linssoppa när där finns så mycket annat gott att välja bland?
SvaraRaderaKänner mig mycket sugen på äppelmust nu vill jag lova;-))
Händelserikt, som alltid! Och det där med must verkar ju toppen -men som du kanske minns lär det inte komma några äpplen i den här radhusträdgården något mer :)
SvaraRaderaOch jag äääälskar dina ekorrbilder! Nuffenuss! (har alltid varit svag för dom där små korrarna)
<3
...härlig berättelse om hur mustning går till. Tyvärr kan ju jag inte äta/dricka något med äpplen på grund av gallbesvär annars har vi ett antal ställen här också - fast inte lika fina som det du var på!
SvaraRaderaLäste om din roliga ekorrfamilj som också var så söta, så otroligt söta!
Som vanligt är det fantastiska bilder även om jag tycker väldigt synd om rådjuret. Färingsö-dit måste jag åka nästa år!! I år har jag redan hunnit ta hand om äpplena.
SvaraRaderaVilken underbar och intressant dag du haft! Och så bra att du hade kameran med!
SvaraRaderaHa det bra!
Vilken fin utflykt du tog oss på.
SvaraRaderaÖnskar dig en fin vecka.
Wow vilka bilder, vilken händelserik dag. Vad mysigt det verkar på musteriet och japanbilderna är underbara!
SvaraRaderaTack för bra info. roliogt att se den fina korgen :)
SvaraRaderaHur tidigt hade ni plockat äpplena för att de inte skulle vara frysta? Det har ju varit rätt kallt några nätter ett tag.
Hur länge håller musten då ni öppnat en låda? Barn och make vill gärna få smaka lite must för att veta om vi ska musta nästa år.
Hälsningar från Norrviken
Tusen tack för den fina kommentaren. Det värmer. Jag har tittat runt här på din blogg och det finns många fina och spännade bilder här. Jag kommer säkert att återkomma......
SvaraRaderaEn äventyrlig dag! Och dessa japaner med sina kameror i högsta hugg... Fast jag vet nog en annan som ofta har sin kamera i beredskap då ngt händer, eller inte händer :) Fina bilder!
SvaraRadera...och vilket vackert väder! Drottningholm är ju underbart vackert :) Vi har inga äpplen-kan man köpa must där fast man inte har äpplen med sig tro?
SvaraRaderaMusten håller i kylskåp i en vecka efter att man har öppnat förpackningen, den smakar nygjord den första veckan.
SvaraRaderaHar man inga egna äpplen kan man ändå åka dit och fika och köpa must mm, musten kostar då 150:- för en femliters dunk.
En liten varning dock; min svåger hade en gång fått härligt god äppelmust och drack med frisk aptit - men jisses vilken fart han fick på magen... Ett glas om dagen, ransonerar vi till våra barn - annars tror jag dunkarna inte räckt till jul ens!
Barndomsminnen pockar på - mamma åkte till ortens musteri i Drälinge.
SvaraRaderaFärsk äppelmust har en alldeles säregen go smak.
NJUT!
Vad roligt att få dricka must gjord på ens egna äpplen och få vara med när den görs också :)
SvaraRaderaHärliga bilder.
mvh Maria