Får jag lov att presentera chokladfontänen?
En flervåningshistoria där smält choklad pumpas runt och hålls flytande samtidigt som man doppar något ätbart i den rinnande chokladen.
Jag provade på fontänen första gången i Schweiz, i chokladfabriken Alprose för 8 år sedan. Förra våren fick jag se, men inte röra, en med vit choklad på Älvsjömässan.
När muminutställningen invigdes i Kulturhuset nu i december fick jag prova igen.
Det bjöds på marshmallows som doppades i den ljusa chokladen - ruskigt sött, men beroendeframkallande...
På nätet finns firmor som hyr ut fontäner i olika storlekar, men på Coolstuff kan man även köpa sin egen.
Fast jag kan rekommendera något betydligt enklare och godare för hemmabruk, chokladfondue! Visst finns det specialset för detta också, men har man en vanlig glöggryta för värmeljus räcker det utmärkt.
Tag 100 g mörk choklad till 1 dl vispgrädde. Koka upp grädden på spisen, tag bort från värmen och lägg i den sönderbrutna chokladen. Låt den smälta, rör om och häll upp i glöggrytan.Glöm inte att tända ljusen så att chokladen inte stelnar!
Servera färska frukter att doppa i chokladen; jordgubbar, banan, ananas, vindruvor, päron... Och självklart marshmallows om du vill ha det!
Vet ni föresten varför det heter marshmallows? Ursprungligen var det rötterna från läkemalvan, Althaea officinalis, som användes. I antikens Egypten utvann man saven från rötterna och blandade den med nötter och honung. I början av 1800-talet började fransmännen vispa upp saven och söta den, något som är ursprunget till dagens marshmallows. Och namnet? Jo, läkemalvan heter Marshmallow på engelska!
Och med detta sagt hoppas jag att kvällens tjejmiddag bjuder på en riktigt god efterrätt...
(Eftersom jag och Anne-Lie också driver en matblogg, lägger jag in detta inlägg även där. Kika gärna in!)
Tänk, jag hade också tänkt lägga ut den bilden...
SvaraRaderamen den passar ju bättre hos dig som hade glädje av chokladen, fast jag tyckte marshmallowen var god som den var!
Än en gång, tack för en trevlig dag med trevligt sällskap!
Kramis!
<;D
PS:Var du o såg veckans trevliga händelse på Globen? DIF4EVER!!!DS
Yes! En av våra vänner fick en fontän av sin man. Inköpt på Ellos!! Invigdes på nyårsafton. Till barnens stora glädje. Frukt doppades i stora lass :)
SvaraRaderaJag, min tråkfia, är ju inte riktigt lockad :)
SvaraRaderaFast jag älskar hur smält choklad ser ut, när det rinner sådär. Som smält porslin, nästan.
Och tack för ordursprunget. Har faktiskt undrat några gånger - men glömt att slå upp det.
Fining! Ha en bra fredag <3
Tack för upplysningen, som liten älskade jag de men precis som med jelly så har min smak ändrats.
SvaraRaderaFörst.. Nu är det åtgärdat med länken till Kakomaten.. Tack för påminnelsen:)
SvaraRaderaJag såg i Halv åtta hos mig just en sådan fontän.. tycker det ser lite kladdigt ut minsann.. men det är säkert en upplevelse runt bordet:)
Sött kan bli väl så sött med marshmallowen .. nej minsann för sött för min smak, men med frukt så:) Fina bilder på konstverken:)
Ha de gott.. nu ska jag lägga in i min Jukebox för denna vecka:) Kanske vill du va med i musikvärlden? :)
Men herregud så gott :)
SvaraRaderaNu blev jag jättesugen.
Hoppas du får en bra helg.
//Helena
Mums (säger jag bara).
SvaraRaderaJag tycker det blir i mesta laget ... jag blir mätt bara av att titta. Men så är jag ingen stor choklad-fan heller. Chokladfondue är nog smidigare och smaken blir ju samma men man slipper se allt. Det blir för mastigt.
SvaraRaderaHa en skön helg!
Herregud - detta blev (precis som du sa) nästan lite för mycket för mig. ;)
SvaraRaderaMarschmallows doppade i choklad...ser himmelskt gott ut!
Titta "får" man ju göra.
Tack för titt-in/Trevlig helg!
Mycket har jag sett men aldrig en chokladfontän! Tack för dina bilder och info om marshmallows! Ja man lär sig nya saker varje dag!
SvaraRaderaVisst handlar jag grönsaker och frukt på andra ställen än marknaden men där brukar vi storhandla. Sen finns det härliga Fruterias här som också bara säljer frukt och grönt och sen förstås supermercados. Flera valmöjligheter!
Så onödigt gott, men kul att se.
SvaraRaderaEn riktig lyxgrej.
Härliga foton.
Trevlig helg.
Det där ser verkligen beroendeframkallande ut. Jag skulle vilja smaka den mörka chokladen. :) Jag såg på nyheterna här att någon hade börjat sälja frysta bananer doppade i choklad och att provsmakarna var lyriska och att det smakade som glass! Hur som helst så blir jag väldigt läskad av dina bilder.
SvaraRaderaJösses, vilken grej! Jag älskar choklad, men skulle nog inte kunna tänka mig att ha en sån hemma. Intressant att höra om marshmallows. Ha det så kul på tjejmiddagen!
SvaraRaderaSåg fontänen på "halvåtta" och tyckte att det ärligt talat såg äckligt ut! Visserligen är jag ingen stor fan av choklad, men riktigt god fylld kan man ju äta några bitar av - men en fontän som man dessutom skulle hälla en massa olja på. Usch! Inget för mig alls!!
SvaraRaderaChokladfontänen hade en jobbarkompis med sig upp till Järvsö ett år. Den är vacker att titta på,ser så läckert gott ut! Men som tur är, så är jag inte sådär jätteförtjust i choklad (förutom marabous schweizernöt ...)så jag tittade mest på den fina fontänen!
SvaraRaderaser lite för sött ut,
SvaraRaderamen ska inte säga något för jag har ju inte smakat!
Men läckert är det ju definitivt...
=)
Tack för det inlägget. Det där om marshmallows hade jag inte en aning om.
SvaraRaderaHej i kvällningen och tack för din kommentar!
SvaraRaderaJo, jag gjorde ett försök att lägga in en grej på temat "Ätbart" med gjorde helt fel! Får göra ett nytt försök en annan gång.
Ha en trevlig helg! /SA
Gärna frukt att doppa i choklad (ett par bitar då för det är rätt sött) men marshmallows hoppar jag över. Lärorikt inlägg!
SvaraRaderaDet är något för gottegrisarna det.
SvaraRaderaFör egen del är jag lite skeptisk. :-)
Jag hade inte tid att åka till Kulturhuset när det var chokladutställning - så synd så...men chokladfondue med den "vanliga" fonduegrytan var ju populär på 70-80-talet, så det åt jag då. Det kanske är dax igen - allt kommer tillbaka minsann. Ja jag såg någon sådan ny "mojäng" och undrade vad det var....
SvaraRaderaDina bilder visar en "härlig" attraktiv chokladyta på både fontän och godis...
Det där ser riktigt gott ut, men jag håller med dig, för hemmabruk är det lättare med chokladfondue. Det är poppis här i huset.
SvaraRaderaAng. caprese så har jag mest "vanliga" tomater", men jag piffade till det lite till nyår och "strösslade" med soltorkade också. /Anette
Jag tillhör inte choklad älskarna men en jordgubbe doppad i choklad skulle lätt slinka ner.
SvaraRaderaÅh så gott det ser ut. Jag fick just hemmagjord chokladdopp med exotiska frukter som efterrätt på nyår.
SvaraRaderaAlltså dina bilder var ju helt suveräna!!!
SvaraRaderaDom kan jag t o m njuta myckat av trots att jag inte gillar choklad eller marshmallows. Å nu har jag ju fått lära mig nå't om dessa gummiaktiga sötsaker också;-)
Jag var på chokladmuséet i Köln och där fick man doppa kex i en stor chokladfontän =) Min hårddisk har gått sönder så vet dock inte om jag har någon bild, men ska leta lite i gömmorna =)
SvaraRaderaMin favorit till att doppa i mörk choklad är färsk ananas!
SvaraRaderaGlömde skriva varifrån jordgubbarna på bilden kommer, Korea.
SvaraRadera