Sidor
▼
30 april 2011
En påsklovsresa dag 2 - till Danmark!
Kl 9 gick båten mot Fredrikshamn. Vi hade ingen frukost på hotellet, utan åt den härliga buffén som serveras på färjan. Jag har aldrig sett Lilleman äta så mycket! Det fanns t o m plats för en mjukglass efter kokta ägg, prinskorvar, köttbullar och pannkakor!
Sedan var det spelrummet som gällde - biljard, fotboll (jag fick återigen visa att jag äger på fotbollsspel!), miniminigolf mm.
Väl i Danmark körde vi direkt till Århus och Den Gamle By, ett slags Skansen men utan djur. Här finns hus och inredningar från flera tider, så väl hemmiljö som hantverkarlokaler och butiker.
Man håller dessutom på att utöka med modernare byggnader, i fönstret till 70-talets radioaffär såg jag den gamla kassettbandspelare som blev stulen från mitt rum vid ett inbrott... (Ja, inte samma exemplar, men en likadan!)
Vidare till Kolding och hotellet. Vi vandrade runt på gågatorna och letade efter ett bra middagställe. Till sist stoppade jag en tjej på gatan som tipsade om det perfekta; Bone's.
I en totalt överdekorerad miljö med mycket att se på fick vi salladsbuffé, gott grillat och mjukglass med valfri topping (jag tror att jag hade mer chokladdoppade mandlar än glass i min bägare...). Lilleman fick en påse med lite pyssel, sådant som behövs när små hungriga magar väntar på att fyllas.
29 april 2011
Let's celebrate!
Det började med att jag var i England
samma år som Charles och Diana gifte sig.
Köpte en mugg, det var ju lite kul.
Sedan råkade jag vara i England när Andrew och Fergie gifte sig.
Jamen då måste jag ju ha en till!
Mina vänner i Yorkshire tyckte inte att jag var riktigt klok.
Men accepterade.
Och började "hjälpa" mig.
Andrew och Fergie skulle komma på besök till York.
Muggar och andra souvenirer togs fram.
Men besöket ställdes in.
Mina vänner köpte en mugg till mig.
Av besöket som inte blev.
Så småningom var det dags för Charles att gifta om sig.
Med Camilla.
Ett lite mindre bröllop.
Muggar och andra souvenirer togs fram.
Men Påven avled och skulle begravas den tänkta bröllopsdagen.
Bröllopet fick skjutas upp en dag,
så att Charles och flera bröllopsgäster kunde åka på begravningen.
Mina vänner köpte en mugg till mig.
Med fel bröllopsdatum.
På sommaren kom jag själv till England
och kunde köpa en mugg med rätt datum.
Så kom ett paket från England igen.
Drottning Elisabeth fyllde 80 år.
Mina vänner tyckte att jag skulle ha en mugg.
I tisdags kom ytterligare ett paket.
Med allt som behövdes för att fira ordentligt.
Så det har vi gjort idag!
MusikoFotoautomaten - sol och gröna vyer
Vitsippor i Hjo Stadspark på långfredagen |
Ibland behöver man knappt skriva text i bloggen. Sol och gröna vyer har vi väl alla längtat efter den långa mörka kalla vintern? Och nu har vi fått - i ett gudomligt överflöd!
Två klassiker bjuder jag på till temat, varav den ena i två moderna tappningar.
Först ut är en prisad "bästa debutpopulärproduktion", Små lätta moln från 1969. Pugh Rogefeldt, Jojje Wadenius, Loffe Carlsson spelade på LP:n Ja dä ä dä!
Perfect day skrevs av Lou Reed 1972, producerades av David Bowie och fick ny popularitet som filmmusik i Trainspotting. Den fantastiska version jag här visar spelades in som reklam för och av BBC, angående licensavgift (Jmfr "Vill du ha en snigel på ögat" resp "Tack för att du betalar din tv-avgift"). Den gavs sedan ut som singel till förmån för Children in Need och drog in £ 2 125 000.
När Susan Boyle skulle sjunga samma sång i America's Got Talent fick hon med kort varsel ställa in framträdandet då Lou Reed påstås ha vägrat låta henne sjunga hans sång. Uppenbarligen hade det med licenspengar att göra och Lou Reed själv var inte inblandad utan ställde senare upp och producerade hennes musikvideo - inspelad vid Loch Lomond (Storbritanniens största sjö - och den är då inte stor...).
En soligare bild av Loch Lomond och Lilleman 2004 |
28 april 2011
Tema fredag - nyfiken
På onsdagen träffade jag en god vän under körsbärblommen i Kungsträdgården.
Vi gjorde som så många andra, njöt av allt det vackra
och fotograferade allt vad vi kunde.
För att behålla lite av det ljuvliga, lite längre än för stunden.
Tog en fikapaus under Almarna.
Och fotade ännu mera.
Ett litet nyfiket barn lyftes upp av sin mamma.
Tänk att ha en hel värld att upptäcka!
Har du glömt? Det har du också!
Det är bara att öppna ögon och sinnen!
Se dig omkring!
Jag fotade en man som nådde upp till blommorna,
tyvärr blev bilden suddig, men jag kände igen honom.
När jag kom hem kollade jag om jag hade rätt
och fick veta att han fyllde år på torsdagen.
Fick mejladressen och kunde skicka ett hyfsat anonymt grattismejl.
Sedan kunde jag följa hans intensiva googlande
på vem som stalkat honom.
Till sist kom ett mejl, han hade gett upp och undrade vem jag var.
Gissa om han är nyfiken?
Svaret får han imorgon, skrev jag
och skickade en annan bild på honom, från ett annat tillfälle.
Men i samma skjorta...
27 april 2011
En påsklovsresa dag 1 - söderut
Vi startade från Stockholm tidigt på söndagen för att hinna till första visningen av Ellen Keys Strand kl 11.
Strand ligger vid Vättern, söder om Omberg, och har bara öppet ganska udda tider. Ett drömresmål sedan länge!
Vi var de allra första (och de enda) som tog visningslappar till förmiddagsvisningen...
Men vi blev ett litet sällskap som fick titta runt i huset och njuta av inredning, konst, färger och Ellens kloka tankar. Tyvärr får man inte fotografera inne i huset, så mina bilder är enbart utifrån.
Ellen Key, ja hon är kanske mest känd för gemene man som grundaren av Ellen Keyskolan med waldorfpedagogiken? Men hon var så mycket mer. Debattör, kvinnosakskvinna, estet, pedagog, inredare, författare... Hon var för preventivmedel, fri skilsmässa, pressfrihet och tryckfrihet, emot barnaga och den strikt uppdelade undervisningen i skolorna - både den segregerade med pojk- och flickskolor och schemaläggningens bundenhet vid olika ämnen.
Hennes storsäljande bok "Barnens århundrade" sägs utgöra grunden till den första Rädda barnen-organisationen, Save the Children Fund, som startades i London 1919.
Vän med bl a prins Eugen, Elin Wägner, Elsa Beskow, John Bauer och Verner von Heidenstam, åtrådd av August Strindberg (som när han nobbades skrev om henne i Svarta fanor där hon kallades Hanna Paj).
Liksom Karin och Carl Larsson reagerade hon på dåtidens tunga och murriga inredningar - hon ville ha det ljust och luftigt, var övertygad om att en vacker miljö motverkar brott och får människan att må bra.
Huset Strand ritade hon själv och fick byggt på två år. Ett hus som utstrålar harmoni, med många fina detaljer. Bara köket i sig är värt ett besök!
Hit kom Astrid Lindgren och satt i den lilla hallen i väntan på Ellen Key. Ovanför en av dörrarna läste hon den målade skriften "Denna dag - ett lif" - som farbror Melker senare får yttra på Saltkråkan. Astrid fick också träffa Ellens stora Sankt Bernhardshund och hushållerskan/sekreteraren Malin...
Inte långt från Strand ligger Ombergs Turisthotell - där åt vi en mycket god lunch, bl a torsk med ramslökspesto.
Och lika nära var det till Alvastra klosterruin. Klostret grundades 1143 av franska cisterciensmunkar och blomstrade i nära 400 år. Det var här heliga Birgitta fick många av sina mest omtalade uppenbarelser och kände sig kallad att bli "Kristi brud och språkrör".
Sedan var det bara att braka på till goda vännerna en bit utanför Göteborg. I deras hemtrevliga kök fick vi en underbar trerätters middag och några timmars glatt umgänge.
Dessvärre var Lilleman trött och ganska osällskaplig, åt inte mycket, men hasselbackspotatisen gillade han skarpt! Vi packade in honom i bilen och han somnade ganska snart. Tur det, för vi irrade runt en stund i Göteborg innan vi lyckades köra ända fram till vårt hotell!
Det blir en liten följetong av resan ...