Sidor

06 juli 2011

Onsdagstema - hatkärlek


Jag älskar färskpotatis.
Jag hatar att skrapa den.

Kan någon förklara varför den tvättade potatisen
ska jordas ner igen innan den når konsumenterna?

18 kommentarer:

  1. Gör som Per Moberg - ta högtryckstvätten...

    Jag är bortskämd med att maken fixar det där tråkjobbet....

    SvaraRadera
  2. nej fattar inte heller annat än att man ska förvillas att tro att de är så nyupptagna att de fraktas direkt till butiken från jorden.? men det känns ju som en omväg att tvätta dem först då... men dina potatisar ser väldigt goda ut!

    SvaraRadera
  3. Klyftigt rötmånaden gör ju att den möglar efter ett par dagar när den är full med jord.
    Wow vad läcker och välkryddad din potatis ser ut.
    Tyvärr har torra Svenska somrar varit en bristvara dom senaste åren.

    SvaraRadera
  4. Det är den enda kokta potatisen jag gillar, alltså färskpotatisen. Vi köper ju direkt från odlarna, så vi har inte problemet med att den jordats ner IGEN, den är alltid färskt jordig!

    SvaraRadera
  5. Nej, att skala dom eller att skrapa dom nu på Sommaren, är ingen höjdare.. men goda är nypotatisen:)

    SvaraRadera
  6. Det handlar om ren och skär ondska...

    SvaraRadera
  7. Nu skall du få höra: det var mitt hat/kärleksobjekt också. Numera skalar jag även de nya och hur små som helst.

    SvaraRadera
  8. Mmm, färskpotatis är gott! Både kokt och ugnsbakad. Jag har tur för min man brukar tvätta/skrubba den den, åtminstone när vi är fler än vi två.

    SvaraRadera
  9. Dom ser supergoda ut!
    Men vad säger du? Jordas ner igen?
    Görs det menar du? Hade ingen aning............

    SvaraRadera
  10. Jag hade heller ingen aning om att de jordades ner igen. Vad korkat!!!!

    Men supergoda är de.... till matjesill, gräddfil och gräslök...mmmmm

    SvaraRadera
  11. Färsk potatis är mumsigt...hade ingen aning om att den tvättas och sedan jordas igen....kan det vara så att den tvättas för att man ska se eventuella skador eller rötpotatis så att de sorteras bort. Och så jordas de för att man tror att vi kunder vill ha det så? För inte kan det vara för att, som förr i tiden, den ska hålla sig längre färsk. Det är sådan åtgång i handeln att det kan inte ha någon betydelse....
    fritt tolkat av mig ;-)

    SvaraRadera
  12. Pappas potatis som tas upp ur landet för att direkt kokas är helt underbar att skala - det är liksom bara till att dra av skinnet i stora flagor!

    SvaraRadera
  13. En sån enkel men klockren tolkning på temat. Jättebra!

    SvaraRadera
  14. Jag visste inte att dom jordades ner igen, men allt görs ju för att lura konsumenten. Det ska säkert ge intryck av att potatisen kommer direkt från åkern och är superfärsk.

    SvaraRadera
  15. Hade ingen aning om att de jordades ner igen. Men goda är dom.

    SvaraRadera
  16. Potatisen tvättas för att kunderna vill ha det så, säger de. Men varför de smutsas ner med jord igen, vet jag inte, kanske mår potatisen bättre av att vara lite jordig.

    SvaraRadera
  17. Anni, jag frågade maken (hortonom) och han sade att så gjorde man tidigare men inte längre. Fast det var inte i jord utan torv därför att det fanns "antisvampmedel" i torven som skulle ta bort skadlig svamp på potatis och morötter. Numera försöker man ta bort skadade potatis direkt i stället.
    Jag älskar också potatis. Ulster är min favorit som första färskpotatis och till hösten den nyskördade King Edward.
    Vi har varit kravodlare :)
    kram

    SvaraRadera