Jo, det var ju det där med mina tjejmiddagar, mina tjejgäng. I det ena gänget delar vi på arbetet varje middag, dessutom har vi i stort sett alltid ett tema att gå efter. I tisdags hade vi temat katt, men det ska få ett eget inlägg. Istället visar jag vad vi åt förra gången, i slutet av januari.
Temat var favoriter/önskningar och vi skulle önska vad vi ville att de andra skulle laga i repris.
Förrätten blev randig sill; matjessill med många tillbehör. Både gott och vackert! Och färgstarkt!
Huvudrätten var min afrikanska gryta, med många tillbehör. Kanske inte superfärgstarkt men i alla fall smakstarkt ...(Recept här!)
Och till efterrätt fick vi en underbar cheesecake med färgstarka röda hallon.
Nästa gång ska vi ha temat Småland och jag ska göra
Sill i all ära men cheesecaken med sina röda hallon får min röst;-)
SvaraRaderaMUMS
Mmmm ... så mycket gott! För Småland kan det väl inte vara någon annan efterrätt än ostkaka? Fast hur man gör en riktigt god sådan vet jag inte. Tur google finns ...
SvaraRaderaHa det gott!
Fel fel fel, jag ska göra förrätt! Har ändrat i min text nu!
SvaraRaderaEn bit av den fantastiska cheescaken skulle jag kunna tänka mig nu :)
SvaraRaderaKul middagsidé!
Isterband? Kalvsylta? Kroppkakor?
SvaraRaderaDet är väl typiskt småländskt?
Så mycket fin mat...
SvaraRaderaHa det bra!
Kram Kakan
Himlarns vad mycket god mat!
SvaraRaderaJa efterrätt hade varit enkel och likaså varmrätt. Men förrätt - vad är typiskt småländskt då. Kanske kan man göra pyttepyttepyttesmå kroppkakor som förrätt. Kanske med någon annan fyllning än fläsk och lök?
Ska bli spännande att se vad du "klurade ut" ;-))
Kunde inte låta bli att googla
SvaraRadera:-))
http://www.recept.nu/filip_fasten/varmratter/gronsaker_potatis_och_andra_rotfrukter/mitt_koks_kroppkakor/
http://gillavego.blogspot.se/2012/01/asgoda-kroppkakor.html
http://www.alltommat.se/recept/Kroppkakor-med-svamp-och-spenat-19932
Jo nog är det färgstarkt så det räcker, ser väldigt gott ut!
SvaraRaderaFärgstark och smakrik mat. Mmmm så gott men jag hoppar cheescake, ersätter den med ostkaka som är så gott.
SvaraRaderaTill förrätt om några månader skulle jag välja släpärtor som doppas i skirat smör i egna små skålar vid bordet. Gudagott!
Det var färgstarkt krubb. Hoppas det smakade lika bra som det ser ut.
SvaraRaderaDet där såg riktigt smarrigt och färgstarkt ut, blir riktigt hungrig :0)
SvaraRaderaSer himla gott ut det där :-)
SvaraRaderaMitt tips till småländsk förrätt är inte kroppkakor. Det är gott och småländskt så det förslår, men även små kroppkakor lägger sig gärna som betong i magen.
Så därför kanske knapriga rårakor med lingon (absolut inte lingonsylt, utan lingon au naturel) kan passa bättre.
Eller något med röding, tänker på den där stora sjön i väster, Vättern. :-)
Fiskade mycket i Kalmarsund när jag var gift första gången och tillbringade långa ljuvliga sommarveckor hos dåvarande svärföräldrarna, den ena med starka band till både Mönsterås och Kalmar, den andra född i Sävsjö. Då var abborre det vi åt mest, tror jag.
Annars kanske isterband och liten rotsakspytt kan vara gott. Isterband kallades av första svärmor för knöpplekorv och i Kalmar fanns det en kött- och korvbutik (den kanske finns kvar) med egentillverkad knöpplekorv. Mmmm.
Äter man mal? Och finns det att få tag på? Mal fiskar man annars i Emån. Har aldrig gjort det själv, men många inbitna sportfiskare reser det för att försöka fånga gammelmalen.
Men så fina bilder,,din afrikanska gryta måste jag testa, jag ska ha bokträff snart..Hmm vore något.
SvaraRaderaFörrätt småland, njaa någon sillrätt kanske.
Mia
Kroppkakor med skirat smör och lingonsylt är gott. Min dotters dagmamma gjorde dem själv - jag köper färdiga i affären. Röding från Vättern tror jag också är något typiskt. För att inte tala om de syrliga, goda isterbanden ... Lycka till med smålandstemat!
SvaraRaderaSå gott allt du visar, men det där sista, det var säkert väldigt smarrigt :)
SvaraRaderaHm ... sulten!
SvaraRaderaLekre bilder.
Nyt dagen :)
Mormor
http://www.starbear.no/mormor/2013/03/08/fargesterkt-i-epletreet/
Åhh..vad det ser gott ut. Inlagd sill som jag tycker är så gott finns inte att köpa här på Malta. Den afrikanska grytan både låter och ser väldigt god. Älskar plockmat !! ..och så avslutar du med min favvo !! Ett färgstarkt och frestande gott inlägg :-)
SvaraRaderaVad härligt att ha ett tjejgäng som turas om att bjuda på mat! HÄrligt! Fina bilder och här får cheesecaken också min röst! Färgstark och vacker!
SvaraRaderaHa en skön helg i solen!
Sill till förrätt. Men det kanske blir för mycket upprepning.
SvaraRaderaEller några olika sorts korvar.
Läs Emil i Lönneberga och se vad mamma Alma(?) bjuder på när det är kalas.
Önskar jag hade varit med där. Men jag får allt börja se upp lite för jag tycker att kläderna krymper.
SvaraRaderaFärgstarkt men du! Jag saknar blått ;)
SvaraRaderaHärliga bilder på färgstarka rätter... sill som är så himla gott... Det är säkert riktigt kul på era tjejträffar ... det borde man kanske fixa :)
SvaraRaderaÅh, vad läckert det ser ut alltihop. Afrikansk gryta låter jättegott.
SvaraRaderaVerkligen färgstarkt och ser gott ut!
SvaraRaderaKul med sådana teman.
Hmmm, Småland kan jag inte ge några tips om alls... Minns bara att vi sjöng Flickorna i Småland... då jag gick i folkskolan. Kanske hittar du något i de verserna?
Ha en skön lördag efter gårkvällens härliga upplevelse! Jag ska titta i kväll hur det går för er.
Härligt matliv du lever!
SvaraRaderaJag mejlar dig ett recept på inkokt röding som jag har gjort, alltså inte receptet men rätten. Den som jag skrev om på fb. Blev jättegott och kan göras dan före.
Färgstarka och förhoppningsvis välsmakande rätter av bilderna att döma!
SvaraRaderaSäger som Homer Simpson
SvaraRaderaÅååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh