Sidor

31 mars 2016

Fler danska smakprov

Under påsklovsveckan har vi ätit härlig påskbuffe, shoppat, lärt oss massor om medeltidens kungaborgar och Valdemar Atterdag, sett på karamellkokning, köpt senap direkt av tillverkaren och massor av annat som jag gillar. Vi har också flyttat upp en våning till en annan lägenhet eftersom det regnade in i Lillhunkens säng!
Vad andra gillar syns på Torsdagstema.
Och jag fortsätter att försöka mobilblogga ... läsa bloggar blir en senare fråga.


Hantverksbutik i Nyord
Senapsmakaren i Nyord
Fantastisk påskbuffé på Thorsvang samlarmuseum i Stege
samma påskbuffé
Dekoration på uteserveringen, Thorsvang samlarmuseum
Gåsetornet i Vordingborg
Utsikt över bron till Mön
Garn från Systrarna Grene i Naestved
Karamellkokeriet i Stege

27 mars 2016

Hälsningar från Mön


Andras helgbilder finns hos Marit, själv försöker jag mobilblogga från Mön!


Soluppgång över Stege Bugt
Möns klint
Möns klint
Smörrebröd i caféet vid Möns klint
Lustslottet Liselund
Här fick man hälsa på korna
Flera mycket goda smaker av hemgjord glass!

24 mars 2016

Vin och kultur


I måndags cyklade jag till mina föräldrar. Ville inte vara hemma hos den sjuke maken, ville inte bli smittad.

Hos mina föräldrar erbjöd jag mig att inventera vinkällaren, för mamma hade inte en aning om vad som kunde finnas där. Hon har köpt en del viner genom åren men klarar inte att själv ta sig ner i källaren. Snacka om att vi blev lite chockade av detta fynd! (Flaskan auktioneras ut för mellan 11 och 25 000:- på nätet, såg jag när jag googlade! Om det även skulle gälla denna har jag ingen aning om.)



På tisdagen var jag som alla andra chockad över vad som hänt i Bryssel. Rädd blir jag inte, utan förbannad över att några ska kunna ödelägga så många liv och göra så mycket skada! Tänk, jag som var i Bryssel förra året och gillade den stora mixen av folk - just det som dessa terrorister avskyr!

Jag träffade en väninna på Moderna Museet på kvällen, det är numera gratis entré dit och på tisdagskvällar är det öppet till 20. Vi åt gott i restaurangen med den fina utsikten.


Ad Marginem, av Paul Klee

Sedan såg vi den aktuella utställningen med Paul Klee och Ivan Aguéli. jag hade inte kameran med mig, utan bara mobilen som dessutom fick slut på batteri. Tror det kallas dålig planering?



Och så igår kväll såg jag Studio Ghiblis animefilm på Bio Rio. En poetisk, vacker, detaljerad, naturromantisk saga. Tycker faktiskt att fotot på affischen fick ett extra lyft av det speglande trädet!

20 mars 2016

Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen!


I torsdags lämnade jag frivilligt vårblommorna i trädgården för att fara till fjälls med tre väninnor. Resan var en födelsedagspresent till en av dem, hon fick den för några år sedan men vi har inte kunnat resa förrän nu. Det har varit brutna ben och andra saker som kommit i vägen för vår resa. Den här gången slutade det med att två av tjejerna som också skulle följt med var för sjuka för att göra det, annars skulle vi varit sex stycken.



På fredagen gav sig skibumsen iväg ut i backarna!



Jag stod för markservice (åker inte skidor längre) och fixade grillunch på de stora gemensamma grillarna vid liftstationen.



Hängde också med på After Ski bland svettiga armhålor och vrålande törstiga strupar. Och liveband, såklart.



På lördagen var det bara två som åkte slalom, den tredje som just tagit av gipset från sin brutna arm och dessutom var den som för något år sedan bröt benet, insåg att hon inte skulle åka mer den här gången. Eftersom vädret inte var något trevligt (bilden tog jag den lilla stund vi anande solen) var vi rörande överens om att vi inte tänkte gå ut alls.



Vi har haft en avkopplande och trevlig helg med god mat och mys. Skulle kunnat önska bättre väder, men å andra sidan kunde det ju ha varit väldigt mycket sämre och kallare också! Söndagens hemresa är dokumenterad i en EFIT.

EFIT - vägen hem från fjällen




8.30
Fyra tjejer på långhelg i fjällen, sista morgonen.
Några packar så smått, andra börjar plocka fram frukost.



9.30
Färdigätna laddar vi för hemfärden.
 
 

10.30
Huset är städat, bilen packad och vi ger oss av.
(Ända till shoppen där de andra går in och handlar lite.)



11.30
Ytterhogdals kyrka passeras.



12.40
Vi väntar på lunch på Lill-Babs Caffär.
Är så hungriga att vi vill äta upp efterrätten först.



14.15
Mätta och belåtna passerar vi Bollnäs kyrka.

 

15.30
Gräver jag i färdkostpåsen.


http://picasion.com/

16.45
Blir det inte roligare än så här.




17.45
Är blommorna på trappen hemma alldeles suddiga.

 

19.00
Maken är sjuk efter sin resa till Hannover i veckan.
Sönerna är trötta efter LAN.
Mamman får laga middag.



20.00
Går jag igenom LANets rester med äldste sonen som varit arrangör.
Chokladklädda skumnallar är ett smågodis som han och jag gillar.
Tur att lådan håller i minst ett år, annars skulle vi nog få ont i magen ...



21.00
Sonen har också en redig växelkassa
som han vill få insatt på sitt bankkonto.
Jag tar hand om den och kommer inte att
behöva gå på bankomat på länge, länge.



22.00
Gör jag i ordning sängen i mitt arbetsrum.
Tänker inte sova bredvid sjuk make.
Tänker dejta Harry istället.

Och läsa bloggar imorgon.
EFIT

16 mars 2016

Att kliva in i ett återbrukskonstverk


Tänk er en ung man, uppväxt på västkusten i en fin familj, ammad och omskött av personal precis som de fyra yngre bröderna. Han hade en självklar karriär i familjeföretaget där han började arbeta vid 22 års ålder. Han är gift och har två egna söner när han plötsligt bestämmer sig för att hoppa av. Han vill bli konstnär och skådespelare. Han lämnar fru och barn, förskjuts fullkomligt av sin far och flyttar till Stockholm, ensam och arvslös.



Einar Hylander, som den unge mannen heter, spelar småroller i ett antal filmer, bor på soffan hos olika vänner och först vid 52 års ålder får han en egen fast adress i Stockholm. På Kungsholmen. Vid 64 års ålder debuterar han som konstnär. Han betalar sina restaurangbesök med tavlor och får så småningom ställa ut, bl a på Waldemarsudde när han är nästan 70 år gammal.



De sex sista åren av sitt liv bor han i en tvåa i ett litet gårdshus på Östermalm. På nätterna klättrar han, propert klädd i tweedkostym och fluga, i containrar och letar material till sitt lägenhetsbygge. Allt i lägenheten har han byggt själv och målat med (minst) sju lager vit färg. Han sa själv att hans verk inte skulle klara av en röntgenundersökning. Varför inte? Jo:



Spröjsen i dörrarna är tillverkade av kemtvättens galgar. De runda mittplupparna är lock från gamla filmburkar.



Bokhyllorna i de två rummen är helt olika. De små hörnkonsollerna i denna är tillverkade av spetsen på träklädnypor. De runda kulorna överst är torkade gula ärtor. Ribborna är troligen tändstickor.



Bordsunderredet är uppbyggt av flera olika former, vad de består av är en spännande upptäckt för konservatorerna. Det kan vara plast, trä, kork, metall ...



Bordsuret har helt klart också fått en dos gula ärtor.



Golvlampan är uppbyggd av porslinssocklar från gamla armaturer.



Och sista delen ner mot foten är en gammal pepparkvarn.

Fantasin hade inga gränser, det hade däremot konstnärens liv när han dog 1989, vid 76 års ålder. Han testamenterade hyreskontraktet på lägenheten till Moderna Museet som har sällsynta visningar för små sällskap. På onsdagskvällen fick jag äntligen möjlighet att komma på en sådan visning, efter många års längtan. Det är inte ofta man får kliva rakt in i ett konstverk!

Klickbara bilder.