Sidor

28 juni 2024

Dramatiska vyer i Gorge de Verdon

Nu hade svågern anlänt till Cannes och ville hänga med oss på en dagsutflykt till Gorge de Verdon, den mäktiga klyftan och klipporna norr om Grasse. Han hade varit där en gång förut, men ansåg att vi denna gång skulle åka åt ett annat håll än han gjorde då. Jag hade väl inte så tydligt förklarat vad det var jag ville se och göra, men eftersom svågern dessutom hade en tid att passa på kvällen, var det bara att hänga med. Han hittade i alla fall bättre än vi!

Först stannade vi till vid en gigantisk damm. Här var det ruggigt brant ned till botten. Nog funderar man på hur landskapet sett ut tidigare?

När vi körde vidare lade jag märke till byggnader som inte såg det minsta franska ut, uppe på andra sidan dammen. Vi hade inte tid att åka dit, men på vägen tillbaka zoomade jag in med kameran och sedan googlade vi fram att det är någon resort för alternativtänkare. Svågern ska ta sig dit och spana in vad det är någon gång när det är öppet.

Vi fortsatte västerut och landskapet växlade mellan mindre

och mer dramatik.

Här låg en restaurang som svågern ansåg att vi skulle äta lunch på, då fick man dessutom gratis parkering när man skulle till utsiktsplatsen intill. Win-win.

Ett typiskt provencalskt nästan färglöst rosévin "Provence-rosé" till lite tapenade.

Paté till förrätt,

karlarna valde kyckling i svampsås som huvudrätt

men jag tog en ostpaj. Den var god, men ni ser ju på bilden att den värmts upp ganska rejält. Lite torr i kanten.

Var sin kaffe till dem som sådant dricker och så gick vi ut.

Från utsiktsplatsen en bit bort var vyerna onekligen magnifika.

Floden slingrade sig åt båda håll

men när jag zoomade in såg jag gångvägarna där nere. Dit hade jag ju velat komma!

Men det får väl bli en resa till. Att köra upp hit från kusten hade tagit två timmar och vi skulle nästan samma väg tillbaka.

På vägen såg vi plötsligt skyltar till Chateau de Berne! Jag hade sett vinet i en mataffär förra året och vet att det finns på Systemet här hemma, men att komma till slottet är ju något extra! Varför? Jo, min bror heter Berne :-)

Nu hade svågern inte lika bråttom hem heller ... Vi gick in i butiken, provsmakade viner och shoppade loss lite. Sedan släppte vi av svågern hos sig och fortsatte till vår lägenhet

där vi i lugn och ro njöt av chipolatas och taboulleh på vår lilla balkong.

24 juni 2024

Midsommartid och otäck bild på ekorrhonan

Vi brukar fira midsommarafton med brorsans familj eftersom hans fru, min svägerska, fyller år ungefär då. Så blev det i år också. Hon hade redan fått sin present när hon fick gå på Mathilda the musical med två av sina barnbarn när jag var sjuk. Biljetterna till musikalen hade flickorna fått i present av mig, men nu fick de gå med farmor istället för gammelfaster.

Flickornas två lillebröder hamnade vid parkeringen där det växte pyttesmå plantor med underbart goda, solvarma smultron.

Vi började med fika. Min dotter hade bakat en mandelmassestinn äppelkaka

och jag de alltid lika populära björnbärsrutorna (i receptet heter de hallonrutor och det är ännu godare, men jag har ju obegränsat med björnbär).

En av smågrabbarna skulle fylla fyra, så han fick öppna paket vid fikat.

Sedan gick ett gäng på hundpromenad, hälsade på hästar och köpte ost hos den lokala osttillverkaren. Den här tjejen är egentligen hundrädd, men se hur hon går med frallan efter att de lärt känna varandra!

Så småningom blev det buffé. Min äldste son hade bakat focaccia,

brorsan hade gjort tomatströmming som jag faktiskt inte vågade smaka på - skolbespisningens rätt sitter långt inne i mitt minne (säkert orättvist)

och supergod matjesill.

Det fanns en rejäl sallad som kunde pimpas med olika ostar

och jag hade med mig den lättlagade mumsiga rostbiffsrätten som alltid gör succé.

Just det, en silltårta hade brorsan också fixat.

Dotterns älskling hade en fläsksida gjord på ibericogris som fick flera vid bordet att sucka av välbehag.

Jamenvisst, det fanns gott knäcke och kryddost och potatis och brorsans olivoljestinna rostade baguetter

och en squashpaj och kyckling och marinerade champinjoner

och ändå stod min make och grillade lite extra till de minsta. Som de knappt åt av.

Mellangrabben hade gjort pannacottor

och tillsammans med Lillhunken fixat massor av jordgubbar. Jag tror att ni förstår att den där osten och rödvinet som svägerskan hade planerat in lite senare på kvällen, den kom aldrig fram ...

Här hemma är trädgården fylld av doftande rosor just nu. Constance Spry trodde jag att detta var men det ska ju vara en buskros?!? Jag återkommer och rättar om det behövs.

Astrid Lindgren framför verandan

där Louise Odier också står.

En Austinros som jag också måste kolla upp namnet på (vilket bra inlägg detta börjar bli ...), köpt på Bilka i danska Ishöj där Claus Dalby har valt ut de bästa.

Ljuvliga Maiden's Blush

även i närbild.

En vit mossros jag fick för många år sedan och trodde hette Napoleons hatt, men den är inte vit ...

och bakom den tittar denna godbit fram. Vad är det?!? Den måste flyttas så den syns bättre!

Längs väggen klättrar en ros som jag vet namnet på, men idag står huvudet still :-P

Där borta står växthuset, vackert inramat av Maiden's Blush och den överblommade Fruhlingsduft.

Vid uppfarten finns också en ros jag inte visste att jag hade. Ibland är det rätt bra att ha kort minne, men inte alltid.

Honungsrosen däremot, den köpte jag i Wijs trädgårdar och den är obeskrivlig när den blommar!

På midsommardagen såg jag henne igen, min ekorrhona som blivit skadad, förmodligen av en katt. Det här är den mindre skadade sidan av henne så om du inte vill se något otäckt tycker jag att du klickar bort mitt inlägg.

VARNING!!!








Det här kommer ju inte att läka eftersom hon kliar upp såret med baktassen hela tiden. Det gör så otroligt ont i mig - vad gör det då inte i henne?