Sidor

24 juni 2024

Midsommartid och otäck bild på ekorrhonan

Vi brukar fira midsommarafton med brorsans familj eftersom hans fru, min svägerska, fyller år ungefär då. Så blev det i år också. Hon hade redan fått sin present när hon fick gå på Mathilda the musical med två av sina barnbarn när jag var sjuk. Biljetterna till musikalen hade flickorna fått i present av mig, men nu fick de gå med farmor istället för gammelfaster.

Flickornas två lillebröder hamnade vid parkeringen där det växte pyttesmå plantor med underbart goda, solvarma smultron.

Vi började med fika. Min dotter hade bakat en mandelmassestinn äppelkaka

och jag de alltid lika populära björnbärsrutorna (i receptet heter de hallonrutor och det är ännu godare, men jag har ju obegränsat med björnbär).

En av smågrabbarna skulle fylla fyra, så han fick öppna paket vid fikat.

Sedan gick ett gäng på hundpromenad, hälsade på hästar och köpte ost hos den lokala osttillverkaren. Den här tjejen är egentligen hundrädd, men se hur hon går med frallan efter att de lärt känna varandra!

Så småningom blev det buffé. Min äldste son hade bakat focaccia,

brorsan hade gjort tomatströmming som jag faktiskt inte vågade smaka på - skolbespisningens rätt sitter långt inne i mitt minne (säkert orättvist)

och supergod matjesill.

Det fanns en rejäl sallad som kunde pimpas med olika ostar

och jag hade med mig den lättlagade mumsiga rostbiffsrätten som alltid gör succé.

Just det, en silltårta hade brorsan också fixat.

Dotterns älskling hade en fläsksida gjord på ibericogris som fick flera vid bordet att sucka av välbehag.

Jamenvisst, det fanns gott knäcke och kryddost och potatis och brorsans olivoljestinna rostade baguetter

och en squashpaj och kyckling och marinerade champinjoner

och ändå stod min make och grillade lite extra till de minsta. Som de knappt åt av.

Mellangrabben hade gjort pannacottor

och tillsammans med Lillhunken fixat massor av jordgubbar. Jag tror att ni förstår att den där osten och rödvinet som svägerskan hade planerat in lite senare på kvällen, den kom aldrig fram ...

Här hemma är trädgården fylld av doftande rosor just nu. Constance Spry trodde jag att detta var men det ska ju vara en buskros?!? Jag återkommer och rättar om det behövs.

Astrid Lindgren framför verandan

där Louise Odier också står.

En Austinros som jag också måste kolla upp namnet på (vilket bra inlägg detta börjar bli ...), köpt på Bilka i danska Ishöj där Claus Dalby har valt ut de bästa.

Ljuvliga Maiden's Blush

även i närbild.

En vit mossros jag fick för många år sedan och trodde hette Napoleons hatt, men den är inte vit ...

och bakom den tittar denna godbit fram. Vad är det?!? Den måste flyttas så den syns bättre!

Längs väggen klättrar en ros som jag vet namnet på, men idag står huvudet still :-P

Där borta står växthuset, vackert inramat av Maiden's Blush och den överblommade Fruhlingsduft.

Vid uppfarten finns också en ros jag inte visste att jag hade. Ibland är det rätt bra att ha kort minne, men inte alltid.

Honungsrosen däremot, den köpte jag i Wijs trädgårdar och den är obeskrivlig när den blommar!

På midsommardagen såg jag henne igen, min ekorrhona som blivit skadad, förmodligen av en katt. Det här är den mindre skadade sidan av henne så om du inte vill se något otäckt tycker jag att du klickar bort mitt inlägg.

VARNING!!!








Det här kommer ju inte att läka eftersom hon kliar upp såret med baktassen hela tiden. Det gör så otroligt ont i mig - vad gör det då inte i henne?

21 juni 2024

Modestudenternas läckra kläder - Legér defilé

Åter till min resedagbok:
Den tillfälliga utställningen som vi hade lyckan att få se, bestod av originalkostymer inspirerade av Fernand Légers olika verk utförda av studenter vid DN MADE SPECTACLE - från skolan Lycée Les Coteaux i Cannes.

Här visades överdimensionerade kappor med grafiska och figurativa kompositioner för att lyfta fram Légers konstnärliga bidrag till scenkonsten, främst skapandet av scenografier och kostymer. Utställningen avslutades i slutet av maj, med en modeshow där eleverna fick visa upp sina plagg.

Det här blir mest ett bildinlägg, för jag har inte så mycket att tillägga mer än att jag inser det stora arbete som ligger bakom varje plagg!

Förutom de överdimensionerade kapporna fanns också dessa klänningar som andas lite av förra sekelskiftet, eller hur?

Till sist fick vi se elevernas moodboard. Hoppas verkligen att de är nöjda med sina arbeten och att de fick högsta betyg - det fick de i alla fall av mig!

Önskar er en riktigt skön midsommarhelg!