Sidor

11 augusti 2009

Skördetid med förvaringsproblem

Jag plockar röda vinbär och gör gelé, svarta vinbären fick maken göra sylt av (jag röstade för Crème de Cassis som vi aldrig har gjort, men det ville han inte), björnbären börjar mogna, plommonen faller från trädet, krusbärsbuskarna dignar av röda och gula läckerheter. Squash, bönor och tomater skördas med jämna mellanrum. Basilikan växer mot växthusets tak.

Och frysen som redan är knökefull!

Igår fick jag ta fram frusen mat för att istället få plats med de gotländska specialiteter (läs: lammsmäcka) som maken hade med sig hem (på min order, så det är självförvållat).

På fredag ska vi ha kräftor här. Ca 20 personer. Ska ha glass till efterrätten. Var ska jag förvara den?

Idag ställde jag mig och bakade bullar, första dagen på länge som jag kan ha en ugn igång utan att dö av värmeslag. Brukar alltid frysa in halva satsen för att ta fram vid senare tillfälle. Nu löste sig förvaringsproblemet, eftersom jag lyckades bränna första plåten...

Men ok, jag hade ugnen igång igår kväll också. Gjorde en squashpaj som är så vansinnigt god att jag delger er receptet. Ett recept med en historia, såklart. Det kommer från Alex som odlade och sålde grönsaker i sin gårdsbutik i Alva, söder om Hemse på Gotland. Vi var stamkunder där, eftersom allt var så fräscht och han var så trevlig. Har ni "Annas Mat" av Anna Bergenström, hittar ni ett recept på squashsoppa som hon tillägnat honom (sid 100 i min gamla upplaga med röd rygg). Tyvärr finns inte Alex och hans gårdsbutik kvar längre.

Alex squashpaj

2½ dl vetemjöl, 100 g smör och 100g Keso blandas till deg
förgräddas i 175 grader i 20 minuter

förväll
under tiden 500 g skivad squash


2 dl crème fraiche, 2 dl riven ost och 2 ägg blandas ihop


lägg squashskivorna i degskalet och häll på äggstanningen

grädda i 35 minuter

(I min hungriga familj räckte den till fem personer)


(Vinbärsbilden är dotterns)

8 kommentarer:

  1. Nu blev jag ju genast baksugen;-))
    Å du hälsa dottern från mig att det var en urläcker bild!

    SvaraRadera
  2. Bullar.. mums.. men det får bli i helgen.. Önskar dock att jag hade svarta och röda vinbär men det får bli inköp till nästa vår.

    SvaraRadera
  3. mums nu blev jag allt ännu hungrigare... :) snygging kan du vara själv - jag är glad för att du förgyller mina dagar!

    SvaraRadera
  4. Vad trist att inte Alex butik finns kvar! Jag som just tänkte tipsa min väninna på Gotland om honom. Tack ändå för receptet!

    SvaraRadera
  5. Ser ut att vara härliga bullar! Fin vinbärsbild - hälsa dottern det!

    SvaraRadera
  6. Mmmm, allt låter gott!

    Lustigt att du hittade just till den byn, det är ju där lilla huset ligger!

    Har inte någon högtalare (?) till nya datorn, så kan inte höra på älvdalskan här, men det får jag ju göra i helgen.

    SvaraRadera
  7. Hur kan en paj räcka till fem personer??? Är vi fler en tre
    får jag göra minst två pajer.

    Jag undrar om inte Julia skulle kunna hinna baka lite idag, innan hon ska iväg på uppdrag i kväll...

    SvaraRadera
  8. Ulla, det beror kanske på hur stor paj man gör? Jag ökade faktiskt på fyllningen (väger inte squashen) den här gången om jag ska erkänna, så den är ganska mäktig...

    SvaraRadera