Tur att man kan googla.
Först fick jag lite spader när jag skulle leta rätt på ett säteritak som ville bli fotograferat. En av villorna i min närhet är en ombyggd gammal affär med något man borde kunna kalla säteritak, så det kunde jag ju ta om jag inte hittade något bättre.
Så googlade jag.
Hittade Riddarhuset!
Men jag har inget ärende in till stan just nu, utan jag tog mig en cykeltur till miljonprogrammets Tensta.
Mitt ibland 60-talshusen ligger en av Stockholms äldsta kyrkor;
Spånga kyrka.
Spånga kyrka.
För att kyrkomiljön inte skulle påverkas alltför mycket av de moderna byggnaderna anpassades den nya stadsplanen genom att det byggdes lägre tvåvåningsbyggnader närmast kyrkan.
Kyrktornet och långhuset tror man byggdes redan vid 1100-talets mitt, men man har hittat runstenar i murarna vilka tyder på att det tidigare funnits en träkyrka på platsen.
Söder om kyrkan ligger ett gravkapell med vit fasadputs och säteritak täckt med järnplåt - det var mitt mål med cykelturen!
Så följer lite bonustak från arkivet:
Jag kan varmt rekommendera ett besök bland vallonbruken i Uppland. I flera av bruksorterna finns fina herrgårdar där man kan övernatta och njuta god mat i sköna miljöer.
En herrgårdsbyggnad med säteritak är Leufsta Herrgård i Lövstabruk, uppförd efter rysshärjningarna 1719. Bruksmiljön anlades redan 1676, för ankarsmide, och är en av de finaste miljöer jag vet. Här finns flera verksamma hantverkare, caféer, värdshus, kyrka och orangeri.
Inte långt därifrån ligger Söderfors Herrgård, uppförd omkring 1690 och ombyggd 1749-56 då säteritaket ändrades till valmat brutet tak! Man kan ana var förändringen skett på mitt foto.
mm vackert jobbat Anni! jag bodde i Tensta 1970 och gick till mitt lekis som låg ute på en äng (man ser den lilla lådan från Europavägen) genom betonggettot. En spännande tid med många olika människor från världens alla hörn. Fantastiskt med det bevarade mitt i. Kram
SvaraRaderaJag blir så glad av era ansträngningar över att hitta just säteritak. Vilken makt jag har - men ni får ju kunskap och motion istället.
SvaraRaderaVilket underbart foto det blev genom kyrkporten.
Vilken takvariant det blev på Söderfors - valmat, brutet tak. Kul att du visade bilder före och efter. Den varianten kommer jag inte att ta. Vanligt valmat kanske nån gång.
Visst är den här fotoutmaningen rolig och lärorik, Du har verkligen lagt mkt jobb på det här.
SvaraRaderaSå roligt att titta på Dina bilder och läsa texten, kommer att iakta byggnader på helt annat sätt framöver!
Ha det bra!
annette
Vad underbart att en så gammal och vacker kyrka bevarats mitt bland miljonprogrammets (som jag misstänker) fula hus. Fina bilder. Det genom kyrkporten är suveränt.
SvaraRaderaSjälv har jag inte hittat något på veckans tema.
Det glädjer mej som snickare att du fotar hus och husdetaljer på din blogg,tak kan vara mycket vackra och bestämmer ofta utseendet på hela huset.Själv gillar jag brutna tak,som finns på funkishus på 30 och 40-talen.På vårt eget hus gjorde jag ett enkelt sadeltak,mest av ekonomiska skäl,men jag var bara 25 år och frugan var med barn och det måste gå snabbt,men det har funkat bra i 38 år!
SvaraRadera@Göran; jag tror aldrig att jag sett ett funkishus med brutet tak - de har ju i allmänhet platta tak! Har du något exempel (menar inte eget foto, det kan lika gärna finnas något på nätet)?
SvaraRaderaVilken trevlig arkitekturlektion! :)
SvaraRaderaPlatta tak ser man ofta på 60 och 70-talshus,då arkitekturen var ofta raka sidor med flata tak med lutning inåt och dagvattenavloppet mitt i huset,men jag anser att de rätta funkishusen kommer från 30 och 40-talen.På min blogg idag ett typiskt brutet funkishus i Mörtfors där dom flesta hus utmed ån är av samma typ!
SvaraRadera