Sidor

28 september 2016

Studiebesök på Skansens klädkammare


I måndags var jag på bio med fyra gamla studievänner från KTH, vi åt på Kajsas Fisk i Hötorgshallen och såg Beatles-filmen. I tisdags tog jag Djurgårdsfärjan och träffade en av dem igen, plus sju andra gamla kursare när vi gick på studiebesök på Skansens klädkammare!



Hit kommer man bara på bokade gruppbesök och vi hade lyckats få en tid eftersom en av vännernas syster jobbar här.



Vilken skattkammare! Håll i hatten, för nu kommer det bilder i mängd!

Här finns så mycket kläder av olika slag som används av den dagliga personalen på Skansen (ungefär 2000 museipedagoger och marknadsaktörer m fl), men också hyrs i viss mån ut till privatpersoner som ska på fina fester. Inget hyrs ut till filminspelningar eller liknande eftersom det skulle slita alldeles för mycket på kläderna.



Det första plagget sparades av Hazelius själv redan 1893 och idag finns över 20 000 plagg, original eller kopior i samlingarna.



Vi fick kika in bland folkdräkter, d v s bland det som egentligen var vanliga arbetskläder, men idag ses som festkläder. I de vackra folkdräkterna gick man runt varje dag, men smyckade dem lite extra när man skulle till kyrkan på söndagen.



I Dalarna och Hälsingland finns flest lokala variationer på dräkter. Det krävs ett tränat öga för att se skillnaden i plaggen som kommer från två grannbyar, men de finns där!



Kombineras plagg aningens fel och sedan syns i teve, så dröjer det inte länge förrän allmänheten hör av sig och klagar. Undrar hur länge den detaljkunskapen kommer att fortleva?



Hättor finns i mängd, de är lite obekväma att ha på sig eftersom de är så hårda.



Garnet är så tunt så tunt, plaggen känns som om de vore vävda. Det är små skillnader och stora likheter i de olika mönstren.



Och broderier i mängd!






Fantastiskt nog har man inte sett spår av pälsänger. En veckas frysförvaring i 31 minusgrader är enda säkra botemedlet mot ohyra.






En del kläder är betydligt enklare i sitt utförande.



Efter folkdräkterna fick vi kika in bland festkläderna. Här finns 1800-talsblåsor, tjugotalspaljetter och plagg som skulle passa såväl i Downton Abbey som till Audrey Hepburn i Frukost på Tiffanys.





Alla kopior är sydda med kulturhistoriskt riktiga sömnadssätt och i korrekta textilier, det är en ständig jakt att finna rätt färgnyanser och material. I bouppteckningar finns mycket uppskrivet och beskrivet, men det finns inga bilder!




Sedan fick vi kika in i den stora syateljén och tvätteriet. 12 personer jobbar med att sy nytt, tvätta och reparera plaggen. Efter decembers julmarknader är tvättandet av marknadspersonalens kläder klart först till påsk!



I veckan sys det sista på kläderna till frun i Tottieska malmgården från 1770-talet.



Sömmerskan har arbetat med plaggen, som omfattar hela vägen inifrån och ut, i ett och ett halvt år. Det är första gången en korsett sys på Skansen, men den är faktiskt aningens moderniserad eftersom det inte är riktiga valben som används som stöd.



Baktill är en ganska hårt stoppad "rumpa" som ska ge rätt volym åt klänningens bakdel.



Inne i tvätteriet hängde en fantastiskt vackert broderad jacka, nog förstår man att det krävs proffs för att tvätta en sådan!



Uppfyllda av allt vi sett och fått veta, tog vi färjan och bussen till Söder för att njuta på en grekisk restaurang där jag åt calamares.



De flesta valde sedan tiramisu till efterrätt, men jag tog frusen cheesecake med grekisk yoghurt, honung och valnötskross. Mycket trevligt och gott!

16 kommentarer:

Barbro sa...

Vilken tur att ni fick komma in och se denna klädskatt!
Tänk alla kläder är nog mest handsydda, Vilket jobb!

Det är på samma sätt här, med lappdräkter. De mest insatta med klädkoder vet varifrån en person är bara genom att se ett band eller någon annan detalj på en klänning eller kolt.Kan säga från vilken kommun och även från vilken del i kommunen. Undrar som du, hur länge den kunskapen kommer att leva vidare. Blir det som med dialekter, de suddas ut allt eftersom.

KajsaLisa sa...

Jag tror jag missat det huset på Skansen, eller är det nytt? Kul bilder fick du till där inne i alla fall.

Livet genom bilder sa...

Vilken upplevelse att få se allt! Blir så imponerad av människor som kan sy så vackra skapelser

Rost och rädisor sa...

Vilken tur att få komma in och se allt detta och inte minst höra hur allt fungerar med förvaring, skötsel och att sy kopior. Kan säga, att där hade jag gärna varit med. Själv har jag sytt två varianter på folkdräkten vi har här - Värendsdräkten. Den ena en kopia från Nordiska museet. Får en känsla av att Dalarna alltid legat väl till så fort äldre kultur plockas fram. Det finns mycket samlat därifrån. Kanske har de varit bättre på att hålla traditionen levande, eller har de vackrare kläder som är roligare att samla på...
Tycker också det är intressant med allt som går att utläsa av en dräkt tex civilstånd, om man kommer från en rik eller fattig bygd osv.
Trevligt inlägg!
/Anette

Unknown sa...

Wow så mycket fint och så mycket kvinnokraft som gått åt för att skapa allt vackert. Känner igen förklädet till min dräkt! Ha en bra dag! /Lotta

Ingvor sa...

Fantastiskt att ni fick komma in och se allt detta!

Lisbet sa...

Tänk att det finns sådana skatter. Massor med intressanta plagg, och tänk att det finns även såna som gått i pension!

BP sa...

WOW! Vilken klädkammare! Å jag som i vanliga fall inte alls gillar folkdräkter måste säga att jag är impad över alla dessa mönster och utföranden.
Maten är jag också impad över - älskar calamares:-)

amo sin blogg sa...

Så flott opplevelse !
Utruleg mange fine bilde.

Karin sa...

Vilken skattkammare! Är gammal folkdansare och dräkterna från Skåne går i helt andra färger. Oftast mörkt blått eller mörkt grönt. Daladräkterna är fina med allt det röda i. Underbart mönsterstickade tröjor!
Kram och ha en fin helg!
Karin

Cari sa...

Undrar om de tar emot gamla folkdräkter?
Vilken restaurang var ni på? Känner för att äta riktigt god grekisk mat och vill gärna ha tips.

Nette Cecilia sa...

Nu är jag avis på dig igen där skulle jag njut varje sekund ,trevlig helg ,nette Ps ,jag är väldigt blå idag .

Annette sa...

Vilken guldgruva, så spännande att få uppleva allt det! Det är så spännande med tyger, tekniker och kläder från olika tider. Min farmor förde nog över litet av det intresset till mig, hon var modist och när hon blev pensionär sydde hon kläder till Barbiedockor i tidstypisk stil från olika årtionden, århundraden och från olika länder. Jag har ett helt skåp med hennes dockor, och där finns även kopior av mina föräldrar när de gifte sig och även av farmor själv med rullator. Hon tyckte väl inte att hon hade ett Barbieansikte som 90-åring, så hon gjorde ett eget med hår och allt till kroppen.

Tusen tack för din enormt snälla kommentar hos mig, jag blev så glad när jag läste den ♥ Jag tror att vi har en del gemensamt, inte minst nyfikenheten och energin, och omtanken om andra människor.

Ha en fin kväll!

Anonym sa...

Vilka underbara textilier! Verkligen en skatt!
Tänk vilket arbete som ligger bakom all tillverkning, alla broderier, fantastiskt!
Ha en fin söndag önska Lena från ett soligt och sensomrigt Wales

Mias Mix sa...

Oj oj oj vilken skattkammare! Så mycket kläder, så mycket gammal hantverk. Läckert. Och så massa goda vänner och god mat, kan inte bli så mycket bättre!
Ps: Har inte mailat ännu men kommer göra. Har haft så vansinnigt mycket ett par veckor nu. Kram

Anni sa...

Husets entré finns på Hazeliusbacken 15 bakom Cirkus, inte inne på själva Skansen.
Vi åt på Faros på Sofiagatan 1, nära Nytorget Mycket gott!