Sidor

09 januari 2020

Ute ur jullovsbubblan


Tänkte bara köra en kort (haha) sammanfattning av julen, nu när jag ska ut ur den kokong som hela lovet inneburit. Idag ska jobba jag i butiken och känner mig som jag kommit ut ur ett ide, ut ur en dvala. Finns det en värld där ute?

Julen börjar med traditionsenligt pepparkaksbak här hos oss. Mellangrabben fyller år i början av december så innan dess är det ingen julkänsla alls här, då är det mer fokus på födelsedagsfirande.

Som synes samlar jag på pepparkaksformar, det är alltid kul att hitta någon ny. Mina kreativa barn vänder gärna formarna åt olika håll så att de färdiga kakorna inte alls ser ut som det de "skulle" vara.



En kväll var maken på julfest, då passade jag på att ta med sönerna till IKEA för att äta deras julbord och handla lite julklappar. Tror bestämt att det blev flest klappar till mig :-)



Det bakades Ferrero Rocher och praliner, Rocky Road och brända mandlar.



Julgranen kläddes några dagar innan jul, numera vill jag inte vänta till den ofta stressiga kvällen före julafton. Den där tanken om små barns tindrande ögon på julaftons morgon gäller inte när sönerna sover till 12.

I år blev det bara glaskulor och -istappar i granen. Inte ens glitter.



Tre pepparkakshus dekorerades. Detta är 18-åringens hus, vilket kanske syns för den som har ögonen med sig.



Jag bakade struvor, har ett nytt recept som fungerar mycket bättre än det jag använt i så många år.



Kvällen före julafton provsmakade vi inte skinkan, men pralinerna. Kardemumma, tonkaböna respektive hallon var smakerna. Tonkan var en ny favorit!



Jag dukade matbordet i lugn och ro, vi skulle bli 10 personer. Tror aldrig jag haft det så lugnt och stressfritt före jul som denna kväll!



Vid 13 på julafton var hela buffén uppdukad i köket och vi började kalasandet. Svågern hade med sig franska delikatesser, pappa hade grisfötter och mumma, dottern vegetariska "kött"bullar och mozartkulor. Sedan blev det Kalle A, julklappsutdelning och Kalle B.



Jag smet iväg till Bio Capitol för att se Downton Abbey-filmen kombinerat med Afternoon Tea med en väninna på en av mellandagarna. Bra film och både bra och dåligt tilltugg men uselt små tekoppar. De rymde bara en deciliter och jag som brukar dricka fem åt gången blev lätt irriterad på detta. Visst kunde man fylla på nere vid scenen, men man vill ju se filmen och inte ränna i trappor!



Nyårsafton firades som vanligt med mina föräldrar och två söner. Hummer och köttfondue, skumpa och rödvin. Mamma och pappa åkte hem före tolvslaget, vi andra förvånades över att det var bättre fyrverkerier än någonsin som vi kunde se från trädgården. Måste bero på att fler använde tårtor än de numera förbjudna lösa raketerna.



I övrigt bestod helgerna av sällskapsspel, ishockey (både på tv och på plats) och traditionsenligt tittande på Sagan om Ringen-trilogin. Förmiddagarna var lugna då sönerna sov, de var ju uppe till 3-4 på nätterna.



Nya året började med fint väder och vackra solnedgångar, grönkålen frodades i landet



och mangolden sköt nya skott.



En förmiddag drog maken och jag igång med ett nytt projekt - omtapetsering av vardagsrummet! Med möblerna kvar, för det finns ju ingen annanstans att ställa dem.



Den gamla jugendtapeten har förlorat sin fräschör efter 26 år.



Nu hade jag äntligen fått maken att godkänna min önskade William Morris-tapet! Här sätts första våden upp med hjälp av makens laservattenpass.



Halvvägs igenom rummet flyttas möblerna åt andra hållet. Jag har passat på att ta ned julgardinskapporna.





I samband med omtapetseringen satte maken upp nya taklister. Dessa profilerade cellplastlister kunde fästas ovanpå de gamla hålkälslisterna där färgen börjat spricka. I hörnet bakom kakelugnen gäller det att kunna sin gersåg!



Mitt i tapetseringen åkte vi på brorsonens dotters kalas. Mysigt att träffa den delen av familjen också, förr firade vi jularna ihop men nu är vi alldeles för många för det och efter att brorsan fick TBE 2009 klarar han inte alltför stora sällskap.



10 kommentarer:

BP sa...

Alla i din familj verkar vara konstnärligt lagda även när det gäller sötsaker och tårtor. Å händiga är dom också. Tänker på din mans tapetseringskonst och att få taklisterna i rätt vinkel.
Himla roligt att sönerna fortfarande ställde upp på att bygga pepparkakshus. Min kollega som har två söner slutade med pepparkaksbyggen när den äldsta var 16 och den yngsta 14 år. Dom tappade intresset helt enkelt.

Nette Cecilia sa...

Åh vad jag är avis på dig ,har haft tapeter i ett år nu men dom ligger fortfarande i rulle . Min man tycker det är så jobbigt att flytta möblerna hihi, visade honom att man tom ha gardinerna uppe . Jaja. olika är våra åsikter . Har ett hopp om sommaren som datum ,men ... det kan ju hända något annat . Som nu vi har två begravningar nu framför oss 18 och 24 januari och så hade vi en 29 nov . Så man kan säga att vi vet vad vi ska göra . Alltid trevligt att läsa dina inlägg ,jag vet inte om jag fortsätter med bloggen ,jag är ju mest på facebook nu eller instagram ,kramen Nette

Anonym sa...

Visst är det skönt att klara av en del av julpysslandet före som att klä granen till exempel. Glasspiralerna var läckra!! Det låter som en väldigt lugn och skön ledighet :) Jag tänkte wow när jag såg jugendtapeten för jag har letat jugendmönster på sistone till broderi. Men behovet av nytt efter 20 år förstår jag helhjärtat :) Det är som att slänga ut julen fast man kanske inte gör det lika ofta ;)

Kram, Carina

Maribel sa...

Hej Anni!
Låter som en skön Jul. Granen kläddes några dagar innan Jul, och det var skönt att alla förberedelser var klara, så man får tid att njuta. Nu ligger granen ute på gården och väntar på att hämtas av idrottsflickor, som får lite klirr i kassan. Maken brukade baka pepparkakshus med barnen, själv minns jag bara mitt första försök att baka pepparkakor, de blev stenhårda.
Tapeten är riktigt snygg.
Ha det bra /Kram Marika

Kristinas oas sa...

Lät som en skön och lugn jul med nära och kära! :) Mysigt med mat och godistraditioner. Här bakar de två yngsta fortfarande pepparkakor och gör godis med mig, tonårssonen äter helst bara... ;) Och det där med lugna förmiddagar känner jag definitivt igen!
Snygg tapet och vad skönt att det fungerade att ha möblerna kvar. Inte lätt med den typen av rum.
Kram Kristina

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Välkommen ur bubblan Anni :) Det låter som du haft en trivsam jul. Och vet du, det mönstret du har på tapeterna är en favorit hos mig, älskar ju William Morris och just det mönstret är lite mer diskret än andra av hans tapeter och lite mer "lättplacerat" och "lättövertalat" om du förstår vad jag menar ;) Och fantastiskt att ni lyckades tapetsera utan att flytta ut möblerna ur rummet.
Downton Abbey kombinerat med Afternoon Tea låter ju bara helt rätt. Synd att det inte var helt 100 dock. Har också sett filmen och gillade den. Har aldrig varit med om så mycket folk. Dom tryckte på så pass när vi skulle in att jag vissa stunder "hängde i luften" och liksom bars in. Var som att vara på rockkonsert :)

Idag är det sol, strax dags för promenad!

Ha en fin helg!
Kram Anita

Vonkis sa...

Nu för tiden hoppar vi nästan hela Kalle A men Kalle B är ett måste :-)

Låter verkligen snålt med teet. Det är ju inte direkt som att de är dyrt och de skulle gå minus med större muggar.

Violen sa...

Det brukar kännas skönt att lägga julen bakom sig och se fram emot ljus och värme. Snart börjar det hända en del i naturen och vårblommorna sticker fram. Ha det gott!

Susjos sa...

"Nu är glada julen slut slut slut", och här har bara nån julstjärna och en tomte packats ner, den lilla bordsgranen står kvar än på bordet, nu med en svag batteridriven ljusslinga.
18-åringens pepparkakshus, står det 800grader där på huset?
Imponerad av alla dessa godsaker du gör inför julen!

Å tänkte att jag skulle titta efter dej i publiken i kvällens avsnitt av "Så ska det låta", bra att du la ut en bild på FB!
Killarna sjöng ju helt fantastiskt ikväll! Men vad gjorde Kristin där?
Kram!

Mias Mix sa...

Så skönt med en stressfri jul! Och att få mysa med familjen. Vi hoppade över pepparkaksbak, lussebullar och eget julgodis i och med att vi skulle resa. Men det ger ju så mycket stämning att hålla på att pyssla innan julen.
Fin dukning och jättefin ny tapet. Snygg målning av din dotter. Och 4-årskalas är ju alltid roligt :)
Roligt minne med din son i spindelmannendräkten vid köksbordet. Vår son hade också en Spindelmannen-period :) Hans favorit var att klättra i korridorer på väggarna utan att nudda golvet... Och han berättade senast häromdagen att när han lekte Spindelmannen så kände han på väggen varje morgon när han vaknade för att se om han hade fått spindelmannens magiska krafter under natten. Och nä tigerkakan smakade ju egentligen inte så mycket.