Sidor

13 november 2023

Ljud och ljus i Le Mans

Vi skulle bo i centrala Le Mans och hotellet erbjöd parkering i sitt garage för x euro men när vi hittade en gratis gatuparkering var vi fullt nöjda med det. På hotellet checkade man in utan att träffa någon, sedan gick vi ut på stan för att hitta middag. En sluttande uteservering på en indisk restaurang blev perfekt. När bilden togs har alla ätit upp, innan dess var det folk vid varje bord!

Sedan följde vi min grova karta över staden för att försöka hitta var kvällens "son et lumière" skulle kunna ses. Många franska städer och slott erbjuder ljud- och ljusföreställningar några gånger om sommaren, vi såg flera när vi körde bland slotten i Loiredalen, men i Le Mans kan man se detta varje kväll. Nu gällde det att hitta rätt ställen!

Vi gick över en bro till andra sidan vattnet och då plötsligt såg vi ett ansikte projicerat på ett träd!

Framme vid nästa bro fanns ytterligare ett ansikte och nu började vi förstå vår karta bättre. Vi gick tillbaka över vattnet

och längs hela den långa stadsmuren och flera kvarter av husfasader mellan de två broarna utspelade sig ett fantastiskt äventyr som jag inte kan göra rättvisa med mina fotografier. Jag filmade det mesta och kan bara uppmana alla som är i närheten av Le Mans att stanna en kväll för att uppleva detta.

Genom stadsmuren från romartiden går ett schakt för bilarna, men ovanför

hamnar man i en helt annan miljö! Det var så mäktigt att se ned på gatan och känna historiens vingslag. Detta är vyn mot floden Sarthe och den ena bron vi hade gått över,

det här är vyn inåt stan åt andra hållet.

Här uppe var husen småskaliga och kvarteren trivsamma. Hit vill jag komma tillbaka!

Men vi fortsatte vår jakt på sevärdheter och vid kortändan av Cathédrale Saint Julien-Le Mans pågick ett mäktigt skådespel

med flera olika scener

som avläste varandra.

Vi gick runt katedralen för att se ett ännu större spektakel

men här försvann lite av det fina på grund av affischerna som var uppklistrade på muren

och att det var så otroligt stort!

Trots allt det mäktiga var ansiktena det vi gillade mest och nu hade vi lärt oss

att om vi såg en stark strålkastare

handlade det bara om att komma fram till rätt träd

eller fasad

för att ansiktena skulle visa sig.


Efter några timmars flanerande i den varma sommarkvällen visade det sig att vi inte alls hade långt tillbaka till hotellet och nästa morgon visste vi att vi gärna vill komma tillbaka till staden men då välja ett annat hotell. Här hade vi en hel del åsikter om frukostserveringen, men den delen ska inte få påverka min helt oväntade uppskattning av Le Mans. En stad värd att utforska!

Det här var helt klart resans allra bästa dag.


8 kommentarer:

BP sa...

WOW! Det var verkligen mäktigt. Har aldrig sett nåt liknande. Ansiktena är ju så häftiga, surrealistiska skulle jag säga. Kyrkans färgstarka exteriör är ju magnifik - typ inverterad på något sätt. Nu vet jag också att Le Mans inte bara är känt för sitt 24 timmars sportvagnsrace.
Och så den lilla prinsen av Saint Expury - sååå fint!

Susanne sa...

Men WOW! Så otroligt häftigt! Så coola alla dessa ansikten. Förstår att det måste varit helt fantastiskt att vara på plats och se allt detta. Tänker som BP skrev, att Le Mans kände jag bara till för deras biltävlingar... Och till den gamla veteranbilen jag hade tillsammans med mitt ex, barnens pappa. en Pontiac Le Mans.
Tack för att du delar med dig av den där fantastiska ljusföreställningen.
Allt gott till dig <3

Anna i Portugal sa...

Wow så fräckt! Det där var väldigt roligt att få uppleva genom din blogg. Hade ingen aning om det här även om jag så klart känner till LeMans. Tack!

Jossu sa...

Wow så läckert. Jag har för mig att jag såg reklam för en ljusshow i Carcassonne, men det är tveksamt om den kan vara lika fin som denna.

VegasLand sa...

Your post was fantastic! Your ideas are intriguing. Keep up the good work and write more!

Maribel sa...

Hej Anni!

Det ser fint ut på dina bilder, och var säkert en fantastisk upplevelse att se live. Tyckte ansiktena var riktigt häftiga, men alla färger på katedralen är också fina.
Hade gärna sett det i verkligheten.
Ha det gott /Kram Marika

Vonkis sa...

Men oj oj oj så häftigt! Det låter som rena drömmen att gå runt där i Le mans och titta på alla installationer. Jag ska nog tipsa kommunen om ditt inlägg, så kan de snajsa till nästa års ljusfetival lite extra :-)

Lena i Wales sa...

Vilket fantastiskt son et lumière!
Har sett några i Frankrike, bl a i Amiens, men inget som denna. Helt fantastiskt! Otroligt hur man kan få fram dessa huvuden och min favoritkonstnär, den galne, Dalí är också med. Och vilka fantastisk upplysta byggnader!
Vad jag kan påminna mig har jag aldrig varit i centrum av Le Mans, bara passerat utanför och varit på racerbanan.
Underbart inlägg, tack!
Ha det fint!