Sidor

02 maj 2010

England 5: Rester av ett mäktigt kloster


Henrik/Henry VIII blev kung av England 1509, det första fredliga trontillträdet England hade upplevt på många år. Han är idag en av favoritkungligheterna eftersom han var så mångsidigt begåvad, hade ett vidlyftigt nöjesliv och mängder av kvinnor. Förutom alla sina älskarinnor hade han sex hustrur, två skilde han sig från, två lät han avrätta, en dog i barnsäng och en överlevde honom.

Den första hustrun, Katarina av Aragonien, var gravid minst sju gånger, men endast en dotter överlevde spädbarnsåren. Det engelska folket verkade inte lita på kvinnliga härskare, så Henrik ville säkra tronföljden genom en son. Alltså ville han skilja sig från Katarina och äkta sin älskarinna, hovdamen Anne Boleyn, vilket krävde påvlig dispens. När påven vägrade detta gjorde Henrik sig till det nya överhuvudet över Church of England och insåg samtidigt vilka finansiella möjligheter som öppnades: hundratals romersk-katolska kloster stängdes mellan 1536 och 1541 och kung Henrik VIII konfiskerade egendomarna.

Ett av de mäktigaste klostren som förstördes av kung Henrik var Fountains Abbey i Yorkshire. Klostret, ett cistercienserkloster från 1132, grundades av tretton benedictinermunkar som flytt från S:t Mary's Abbey i York. I över 400 år hann klostret vara verksamt och man kan idag bara ana hur mäktigt det måste ha varit.

Klostret byggdes i floden Skells dalgång, vilket säkrade den viktiga vattentillgången. Dalgången ansågs på den tiden vara "more fit for wild beasts than men to inhabit".

Munkarna arbetade hårt, levde huvudsakligen i tystnad och klädde sig i grov ofärgad ull; ett liv av åtstramning och självförnekelse. De införde cistercienser-ordens system med lekbröder, ofta analfabeter som lättade munkarna från rutinmässiga jobb. Många tjänade som murare, garvare, skomakare och smeder, men deras främsta uppgift var att sköta klostrets stora flockar av får.

Lekbröderna uppmuntrade munkarna att utvidga sina egendomar utöver vad som var nödvändigt för klosterlivets självförsörjning, vilket innebar gruvdrift av bly, järn, mineralstenar och uppfödning av avelshästar.

Detta ledde till stora rikedomar och bidrog till Fountains Abbeys ekonomiska betydelse. I mitten av 1200-talet var klostret ett av Englands rikaste.

Tillsammans med Studley Royal, den fantastiska georgianska vattenparken som gränsar till klosterruinen, är Fountains Abbey ett världsarv sedan 1986. Det är också landets största klosterruin.

De flesta som besöker platsen kommer från väster, pang på ruinen, och får då inte uppleva den långsamt stegrande spänning som kommer av att man promenerar längs parkens vackra vattenytor och bara ser ruinens mäktighet, lite i taget. Med mina vänner i Yorkshire har jag alltid kommit från öster, där endast en liten parkering finns i en hjortpark, och nu fick barnen uppleva platsen på samma sätt.

Idag sköts Fountains Abbey av National Trust, en organisation bildad 1895 för att bevara och skydda kuster, landsbygd och byggnader i England, Wales och Nordirland. Man anordnar konserter, belyser ruinen från vattnet på helgkvällar, driver restauranger och presentbodar. Under påskhelgen fanns en äggjakt som Lilleman deltog i, en utmärkt introduktion till att använda engelska eftersom han mest tog hjälp av mina vänner. Här köptes också de fina Macintoshinspirerade muggar jag sedan fick i födelsedagspresent.



8 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Snygga bilder du bjuder på! Informationen därtill är ju mer än lärorikt! Hoppas lillemans äggjakt blev lyckosam;-))

Cari sa...

Så fantastiskt fint. Men jag förstår inte riktigt att kungen kunde vara så populär när han avrättade två hustrur och konfiskerade klostren. Eller var klostren illa sedda av engelsmännen? Jag är för dålig på historia inser jag.
Läser gärna fler av dina berättelser från dina resor.

Misswhatsit sa...

Härliga bilder och en riktigt intressant beskrivning!

Hedwig sa...

Säger bara - Du är otrolig. Tack för ännu en historielektion.

Lisbet sa...

Tack för denna historielektion! Så mycket man får lära sej av sina bloggvänner. Allt möjligt!
Ha en bra början på veckan!

Anonym sa...

Historia det är kul det,läste en hel del i skolan och lite minns man fortfarande, men du friskade upp mitt minne.Fina bilder där
Mia

Anni sa...

Cari; han var inte omtyckt under sin levnad - kallades Henrik Tyrann - det är i modern tid han uppskattas och bl a har massor av filmer gjorts om honom.

Janicke sa...

Härliga bilder och fin historielektion, igen. Tack!
Under de där valven på sista bilder, wow!