Sidor

16 december 2010

Veckans hus - blyinfattat

Temat för Veckans hus är blyinfattat och enligt Wikipedia blandas blyinfattat ofta ihop med kopparfolieteknik.
Då får jag ett utsökt tillfälle att reda ut begreppen!


Blyinfattning används till större ytor; fönster, speglar och liknande.

Blylisterna finns i olika grovlek och modell, men basvarianten är H-listen.

Glasbitarna skärs i den form och storlek de ska ha, slipas och putsas så att de passar i listen. Med hjälp av ett speciellt verktyg öppnas listen upp så att glaset kan komma in och med ett annat trycks den sedan fast mot glaset. Glasbitarna sticks in från båda håll, utom i ytterkant där en U-list kan användas..

I hörn och skarvar måste både blylist och glas få plats i nästa blylist, så att listerna överlappar varandra, annars uppnås ingen hållfasthet.

Varenda skarv löds ihop och det är viktigt att ha många lödningar/många skarvar, eftersom det är de som ger stabilitet åt fönstret. Blyet är så mjukt. Man kan också löda fast särskilda stänger som stöttar, det ser man ofta i kyrkfönster.


Kopparfolietekniken kallas ofta för Tiffany efter Louis Tiffany som bl a gjorde sin populära lampa.
Tiffanyteknik används till mindre eller rundade glasytor. Här kan små glasbitar användas som annars skulle försvinna in i blylisten.

Kopparfolien är en tejp som finns i olika bredder och utseende. Den sätts runt kanten på glasbiten och de tejpade glasbitarna läggs tätt bredvid varandra. Därefter löds hela foliekanten vilket gör att bitarna fästs i varandra.


Är fönstret lött enbart i punkter är det alltså blyinfattat, är det lött hela vägen runt varje bit är det kopparfolie.

Några exempel på blyinfattade fönster:


Om jag börjar med bilden från Seriehuset i Bryssel, den har jag visat förut, så syns de punktvisa lödningarna tydligt. (Klicka!)



Här är ett exempel från trapphuset på Clarion hotell Drott  i Karlstad.



The Swiss Garden vid Shuttleworth i England. Här är det målade och fasettslipade glas som satts ihop med bly. Förstärkt nederst med ett glest galler.



En annan liten byggnad i samma trädgård. Utifrån och inifrån.



Och den magnifika entrén till växthuset med glastak, om någon minns när jag visade det.



Ett exempel med ofärgat glas i York, England. I de två fönstren till höger kan man se hur de saggar lite som dragspel, något som lätt händer i rutiga fönster med för få lödningar. (Klicka!)



England är ett eldorado för mig som gillar blyinfattat. I vissa villaområden har varje hus ett dekorerat fönster eller dörr! Detta från Knaresborough.

Annars är de vanligast i kyrkor, ofta i kombination med dekorerade glas. Några exempel från Carcassonne, Frankrike:


Men det finns också fönster i kopparfolieteknik, när fönstret är spröjsat kan man få detaljerade mönster i varje liten ruta. Ni kanske ser att tekniken tillåter mjukare former än vad blyet gör? Knaresborough igen:


Och så mina egna alster, inte kan jag låta bli att visa dem? Även om jag visat de flesta i andra sammanhang än Veckans hus.


I matsalen sitter denna spegel ovanför vedkaminen. Jag har tagit den lilla blå blomman från tapetbården som syns i bildens överkant och förstorat den. Själva blomman är i kopparfolie, sedan har jag monterat in den i bly. Här har jag också svartpatinerat alla lödningar och lister.



Källarfönstret, det knöggliga glaset heter katedralglas, däremellan en ram av vanligt fönsterglas. Blyinfattat.
Det högra har halkat ned, ser jag...



Insynsskyddet i burspråket mot gatan. Fönsterglas och katedralglas i kombination. Förvillar blicken något för de som går förbi på gatan, även om de fortfarande kan se in. Jag har ställt det löst mellan glasrutorna.

Och ja, det är i grönt och rosa - inte i blått. Vardagsrummet är det enda rum som inte är blått här hemma, helt o hållet p g a att kakelugnen är mörkgrön... Men sofforna och mattan är blå!



Mot badrummet sitter detta blyinfattade fönster och släpper igenom ljuset från takfönstret. Jag har frostat vanligt fönsterglas och kombinerat det med katedralglas i blått och grönt.



Det första blyinfattade fönster jag gjort, sitter numera i väggen in mot mellangrabbens sängbås.



Och detta lilla skåp med blyinfattat glas sitter in mot äldste sonens sängbås. Här sticker jag in handen och tänder lampan om morgnarna när han ska väckas.



Garderobsdörrar i sovrummet, denna är makens.



Och den med blått är min... (ser ni lödpunkterna?)



Till goda vänner har jag gjort denna fyr, den sitter i ett före detta fönster i deras badrum. Belysningen bakom tänds när badrumsdörren öppnas.

Så lite kopparfolie:


Här syns att jag lött hela skarven och inte bara i en punkt. Så här silvrig blir folien av lödtennet om det inte behandlas efteråt. Jag använder samma lödkolv till både bly och koppar, men måste vara mycket försiktig eftersom blyet lätt smälter. Kopparn tål högre värme.
(Den dammiga spegeln är fastlimmad bakom den gröna ramen, men ni ser ändå att koppartejpen är helt dold av lödtenn.)



Ett smyckeskrin till dottern, tror att hon fick det när hon fyllde 8. Spegelglas i botten, gångjärn av koppartråd och rör, liten kedja som håller locket. Efterbehandlat för att få patina. Här syns tydligt kopparfoliens användningsområde!



Och till sist, eftersom det lackar, ett julhjärta i kopparfolie. Ett av mina första alster.

15 kommentarer:

Hedwig sa...

Tack för en fantastiskt beskrivning över teknikerna. När jag ser allt fint hemma förstår jag att detta är ett av dina specialområden.
Skall titta in senare ikväll och då detaljstudera bilderna.

Lasseivomma sa...

Kan bara säga en sak: Imponerad. Både av kunnande och hantverksskicklighet.

Susie på Stjärnarve... sa...

WOW - Allt är jättesnyggt, men speciellt dina egna alster som verkligen föll mig i smaken.
VIKTIGT! Hoppas du sett mitt mail om stjärnorna!!!

Rantamor sa...

Jag blir alldeles mållös.
Du är så duktig...har du gjort så mycket glaskonst???
Herregud jag blir alldeles...jag vet inte vad.
Kan bara säga att, du är bara så duktig.
Sista fotot på julkorgen, den skulle jag vilja ha i mitt julfönster, så vackert.
Har du någon butik och säljer??
Eller kanske någon utställning man kunde se nån gång.

Utsökt vackert hantverk.

Ninne sa...

Det var en fin lektion i Ditt hantverk. Jätteroligt att få veta lite om de fantastiska kyrk o andra fönster man har sett genom åren på olika resor. Man blir aldrig för gammal att lära nytt.
Jag är väldigt fachinerad av Dina egna alster- o hjärtat var ju verkligen härligt. Kanske enkelt enl. dig, men jag tyckte det var väldans mysigt.
Lycka till m alla kommande konstverk.
Kram Ninne

Elisabeth sa...

Stort tack för att du delar med dig och visar upp av dina alster. Mycket fina motiv och färger. Jag hade inte klart för mig att det var två olika tekniker. Jag har nog mer njutit av motiv och färger. Eftersom jag inte följt din blogg så länge hade jag inte klart för mig att du gör sådana finheter. Ska läsa lite på dina äldre sidor.

Ulla PE sa...

Inte så dumt att ditt önskemål uppfylldes och vi alla kunde ta del av både bilder och texter :)

Misswhatsit sa...

Vilken underbar glaskonst! Det är suveräna konstverk som du har gjort.Spännande beskrivning dessutom.
Ha en go kväll!

Susie på Stjärnarve... sa...

Har ju tidigare fem hållt på med keramik, men lagt av med det helt sen jag flyttade hit till Gotland. Sen har jag målat lite- till och från. Just nu är det tyvärr mest från.
Men...eftersom jag är tokig i glas, så tror jag att jag ska leta efter en kurs i "glasskärning". Dina alster är så fantastiska, t.ex. det i burspråket, så man blir andlös!

Mona sa...

Tack snälla för denna lektion! Vilket underbart hem du har och så mycket fantastisk glaskonst. Julhjärtat är jättefint.

Hedwig sa...

Medan snön yrde utanför satt jag och studerade alla dina foton. Så många, vackra saker. Såg för ett bra tag sedan ett TV-program om just bly- eller kopparfolieinfattning, tror det var hos någon glasmästare i Stockholm. Skall kanske prova på denna hobby framöver, har också funderat på fusing.
Tack än en gång Anni för ditt engagemang och alla fina foton.

Kvasthilda sa...

Vilka underbara arbeten! Min mamma skulle bli grön av avund :-)

Tack för lektionen också :-)

Nica sa...

Vackra saker - vacker du! <3

Anonym sa...

Helt fantastisk!
Jag googlade efter att i efterhand sätta "tejpad" blylist och färga glasfälten emellan.
Det är ju så totalt fusk :) men dina skills kommer jag aldrig i närheten av. Så vi får se hur vår punschveranda kommer att se ut!
Tack för lektionen :)
Anette

Åke sa...

Vad fint. Går det att köpa H-list i mindre förpackning någonstans? (Vi har kvar originallampan från -37 ovanför entredörren. Blylisten som fogar glaset mot en plåtkant, som använts för att man skall kunna ta av och på glaset när man byter lampa, har släppt)