06 maj 2013

Fototriss - kyrkor

I den moderna kyrkan har mobilerna ersatt forntidens cigarettändare

Jo, jag har många bilder på finfina kyrkor. "Vanliga" kyrkor. Jag gillar kyrkor, tycker om kyrkorummet och den frid som där råder. Men efter att jag varit på en väns prästvigning i Uppsala domkyrka gick jag ur svenska kyrkan. Skrev om det här i bloggen.

Den senaste veckan har jag varit i något som på många sätt kan liknas vid en kyrka, eller vid en religiös upplevelse. Först i Telenor Arena i Oslo på valborgsmässoafton, sedan i Friends Arena på fredagen och lördagen. Friends Arena får gestalta begreppet kyrka i min triss.55 000 personer som sjunger, dansar, jublar och njuter. Följer den store ledarens ord och gester. Vissa åker med honom från plats till plats. Allt för att bli uppfyllda av något som i många fall kan liknas vid fullkomlig extas.I denna kyrka hedras också de som inte längre är med oss. De innerligt saknade. De som finns i våra hjärtan och på youtube.

Jag går på fyra konserter med Bruce Springsteen i år. De här bilderna är tagna med mellangrabbens lilla fickkamera på lördagskvällen, men på fredagen hade jag med min förra kamera (dotterns förrförrförra) som är större och betydligt ljuskänsligare. Vi stod närmare och fick finfina foton. Men de bästa tog dottern, som inte behöver läsglasögon för att kolla inställningar, så dem kan jag inte visa i trissen ...

På lördag ska jag till min kyrka igen. Jag längtar!

15 kommentarer:

Violen sa...

Ett annorlunda inslag i kyrkotrissandet!Förstår att du får starka känslor under konserterna och det är det viktigaste.Jättefina bilder!
Läste om hur det gick till när du lämnade Svenska Kyrkan. Rakryggat av dig att ta ställning!

Anonym sa...

Så nära en religiös upplevelse man kan komma.

Varmt tack för att jag fick dela lite tid med dig i "vår kyrka"!

Kram, Marlène

Maria sa...

Åhh vad avundsjuk jag blir nu... :)
Älskar också Springsteen, han är bara sååå bra.
Lyckos Dig som fått se honom nu när han spelat i Stockholm.
Bilderna är sååå härliga, jag kan känna den där härliga känslan som man bara får när man tittar på denna underbara MAN!!!
Har sett honom ett antal ggr jag också :)
Ha en fin och bra dag!

Jah Hollis sa...

Jo, jag förstår att det ligger något religiöst i att följa Bruce Springsteen på det viset. Själv har jag sett honom ett par gånger och lyssnat en hel del på honom, men aldrig blivit frälst.
http://www.kristianstadsbladet.se/noje/konsertrecensioner/article1878370/Konsert-Springsteen-pa-knock-i-tredje-ronden.html

Anne-Lie sa...

Ja du Anni alla har vi våra egna kyrkorum och ditt är en härlig mäktig känsla - tack för att jag vet!

Mona sa...

Definitivt en annorlunda tolkning. Jag gick ur svenska kyrkan för ca 10 år sedan, men hade funderat på det länge. De gånger jag närvarar vid en predikan (det händer ju ändå att man utsätt för detta vid begravningar m.m.) känner jag hur jag skruvar på mig av obehag när Gud och Jesus nämns. Andlighet är en sak, men att tro på Gud, Jesus eller Mohammed är en helt annan sak. Jag tror att många människor är ute efter just den känslan som du beskriver i samband med Bruce Springsteens konserter och den känslan kan man lika gärna söka någon annanstans än i kyrkan.

mammakero sa...

Visst är det som en religiös upplevelse när musiken börjar spelas av ens största idol i skenet av massor av cigarettändare! Det är något speciellt att samlas många som gillar samma musik och har samma idol, även det får en extatisk känsla. Vilken jag gissar att de första kristna kände i sitt kyrkorum...
Tycker jättemycket om din kyrka och triss!

Jah Hollis sa...

Det höga bygget till höger om Adventkyrkan i min triss är gaveln på ett vanligt bostadshus. Jag vet inte om sjundedagsadventisterna ligger lite lågt med utsmyckningar på sina kyrkor.

Jah Hollis sa...

Anders som skrivit recensionen i Kristianstadsbladet ska på konserterna i Danmark också. Han har för övrigt skrivit en bok om Springsteens gamla jaktmarker.
http://www.bokus.com/bok/9789189622289/local-heroes-asbury-park-nj/

Jah Hollis sa...

Schysst med bibliotek.
Boken är ju utgången ur handeln, tydligen. Kan inte låta bli att lägga in en länk till, om Jörgen som tagit bilderna i boken:
http://www.expressen.se/noje/forste-svensk-att-spela-med-bossen/

Eva Trillian sa...

Fyra? Då gillar man! :))
Hoppas alla fyra blir unika upplevelser!

BP sa...

Kan väl säga som så:
Grattis till det mest okyrkliga triss i den här omgången. Passar mig finfint. Läste ditt inlägg fråm domkyrkan och kan konstatera att jag gått ur Svenska Kyrkan när jag fyllde "myndig"! Har med andra ord samma inställning som du!
Å vad gällre Bruce - he rules!!! Har varit på alla hans konserter på 1980-talet. Lyssnar på honom regelbundet = älskar karln!
Är inte riktigt så "fanatisk" som du, men när en kollega sålde en (!!!) biljett på jobbet idag så var jag väldigt nära att slå till. Men utan maken är det ju inte roligt;-)

Svar: Tack för ditt stöd angående "människoplågeri";-)

Elisabeth sa...

Va kul att se en annorlunda tolkning av kyrkor! Bra jobbat! =)

Lisbet sa...

Jag är glad för att du är glad :) och längtar!

Susjos sa...

Du är då för underbar!!!