Sidor

23 oktober 2016

En helg som en grå vadmalsfilt


Innesittarväder hela helgen. Huvudvärksväder. Men jobbar man i sin egen takt går det ändå framåt.

Redan på fredagskvällen möblerade jag och Lillhunken om i matsalen så att maken skulle kunna börja klä om fåtöljer där när han vaknade på lördagen. Han brukar gå upp minst två timmar före mig, nu blev det fyra så han var i full gång när jag sömndrucket tassade upp. Fredagsmiddagens porchetta med sötpotatis, puylinser och en del rödvin hade fått mig att sova väldigt gott.



I två omgångar har vi fått tre stora gamla fåtöljer av en väninna. När vi fick den första klädde maken om den tämligen omgående, men de två vi fick senare har stått i sina slitna tyger i över ett år. Tackolov gick det fortfarande att få tag i samma tyg som till den första. Marint med Muminpappan och havet-känsla.



Själv ägnade jag lördagen åt pappersarbete, bokförde åt firman och sorterade barnens bankpapper. Med hjälp av sönerna packade jag ihop alla trädgårdsmöbler innan regnet kom. Trädäcket var täckt av barr och löv och ändå har allt inte fallit än.

Till middag lagade jag Paolo Robertos goda pasta med fläskfärs.



På kvällen såg vi såklart det första avsnittet av Så mycket bättre. Jag har några favoritartister med detta år och första avsnittet började ju prima! Min mobilbild är från Gåsens lada i somras, det är där de äter lunch och middag och sjunger i programmet.



Vi åt där vår sista kväll på ön i somras. Satt nära portarna där ett vackert och somrigt stilleben skapats. Jag åt rökta räkor och valde att ta dill-pommes frites till (ofta serveras ju pommes till musslor) och dessa var de godaste pommes jag ätit! Måste komma ihåg att krydda klyftpotatis med dill någon gång för att kolla om det blir lika gott!



Gotlandssuget hugger i mig när jag ser på programmets flygbilder eftersom de flyger över "min" del av ön. Här är klintkanten Husrygg fotad från söder (från Hoburgen), i programmet visades kuststräckan från norr. Om ni visste hur många gånger jag cyklat längs den där vägen! Och alla flygbilder över "mina" raukar vid Holmhällar ...

Nästa sommar är det 50 år sedan mina föräldrars hus byggdes här nere, så det är hög igenkänningsfaktor på allt som visas.



Idag har jag blandad pastelliga glasfärger för att måla på ett floatglas (fönsterglas).



Det ska bli spännande att se hur detta blir, jag har aldrig målat på så stora glasskivor förut! När färgen torkat ska jag dra igång glasugnen. Kanske att det sedan krävs mer färg eller något annat innan jag skär glaset i mindre bitar.



Ett glas som väntar på att skäras är detta, det är dock inte målat utan komponerat av många olika glasbitar och har redan varit inne i glasugnen en gång. Det kan inte brännas med samma program som floatglaset, så det är många olika glas att hålla ordning på.



Från biblioteket har jag lånat Roy Fares böcker om kakor i USA, mådde nästan lite illa när jag bläddrade igenom den ena. Så mycket av för mycket, men det kanske är det som är amerikanskt. Jag är t ex inte förtjust i munkar (doughnuts) och än mindre när de dränkts i glasyrer och mojs. I vilket fall så hittade jag en citron- och hallonkaka som lät god. Jag förenklade receptet och tog mina frysta björnbär istället för färska hallon och bakade en kaka i min nya silikonform. Hm. Jag gillar inte silikonformar heller, men var tvungen att köpa denna då den var snygg och jag kände att jag behövde utmana mina fördomar.

Kakan ska smakas när grabbarna kommer hem från sina scouter, senare ikväll.

16 kommentarer:

Anneli - A'la Foto sa...

Jag blir nästan utmattad när jag läser om allt du gjort i helgen och allt du åstadkommit! Du är så effektiv och kreativ och duktig! Jag är inte bara utmattad utan imponerad till max! Fina bilder! Jag visste inte att du kommit (vuxit upp?) på Gotland? Det är vackert där! Vilka är dina favoriter då? Mina favoriter är så klart Jill Johnson (såg henne på konsert i torsdags! Magiskt!) och Danny för att han har en fantastisk röst men han verkar ganska självgod! Men visst, han har ju allt, utseende, talang och charm! Kanske har man rätt att vara självgod då! :) Jag håller med dig om munkarna. Usch vad det är sötsliskigt! Men din kaka ser fantastisk ut och så säkert supergod!!

BP sa...

Håller med Anneli! Å det bästa med alla dina aktiviteter är ju att du slapp se det mesta av gråvädret. Bara det var värt alla jobb du utfört. Tycker det är härligt att du har "dresserat" din man till tapetserare. Det är ju ett hemst krävande jobb. Din man verkar vara lika duktig och aktiv som du.

Det är många bloggare som såg programmet. Å i ditt fall är det ju en självklarhet då du känner igen de vackra miljöerna på Gotland.

Åke sa...

Vilken härlig helg du haft och fått mycket gjort :) Den gick som i hundra knyck ;) Alla våra trädgårdsmöbler här fick också gå i ide... Det har varit småmulet här hela helgen men jag har fotat ändå :) Färgerna blir så vackra :)

Åke sa...

Glömde ju kakan!!! Hoppas den smakade SMASKENS!!!

Karin sa...

Vilket härligt tyg till soffan! Kanske du visar resultatet i bloggen?
Ha en fin vecka!
Kramar Karin

Barbro sa...

Tycker också att tyget till soffan är helmysigt.
Förstår dina speciella känslor för "Så mycket bättre" när du är från ön.
Själv har jag aldrig varit dit men det är ett önskeställe att fara till.
Härligt glas du tillverkar, vad använder du det till?
Ha en bra vecka!

Helen sa...

Vad kul med en man som kan klä om möbler! Möblerna blir som nya när de får nytt tyg. De där glasen som du gör ser också väldigt spännande ut. Hoppas vi får se slutresultatet av glaset som du målade i helgen. Själv har jag aldrig varit på Gotland, vi var däremot till Öland varje sommar under min uppväxt. Det ser helt underbart ut på Gotland och jag hoppas jag kommer dit någon gång.
Ha en riktigt fin vecka!

Violen sa...

Så snyggt och fräscht det blir med nytt tyg på fåtöljerna! Nu kan stolarna leva vidare i flera år! Spännande med din glasmålning, du visar väl vad det blir när det är färdigt! Kakan ser läcker ut, den gick nog åt som smör i solsken!

anemonen sa...

Som flitiga Lisa har du som vanligt jobbat och jag avundas din kreativitet och aktivitet. Jag var en gång som du och saknar det för i huvudet är jag så aktiv, men aj "min olycka" ställde till det och numera artrosen. Så kan det bli så jag får hitta på nya aktiviteter istället och det är inte alltid så lätt. Baka är kul men jag kan inte äta allt själv så jag ger bort en del. Den där kakan ser god ut och då får jag låna den boken om de har den på mitt bibliotek. Tyget är superdupervackert för jag älskar sådana motiv.

Stare Ström sa...

Dina helger är verkligen intensiva! Hoppas du hinner vila upp dig under veckorna!

Eva Trillian sa...

En helg med action och njutning (läs: god mat) i lagom doser. Det är alltid lika inspirerande att läsa om dina helger!

Mias Mix sa...

Hoppas kakan smakade jättegott! Bakade en äppelkaka i helgen och fick betyget av svärsonen: den godaste han någonsin ätit :)
SÅ himla fint det där tyget är! Kul att det äntligen blev av att klä om resten. Kan tänka mig hur snyggt det blev.
Roliga experiment med glaset :) Dina Gotlandsbilder är underbara, speciellt landskapsbilden! Så vackert! Vi var ju en snabbis till Visby i somras (kryssning) men har inte åkt omkring på hela Gotland sen år 2000. Hinner glömma hur fint det är.
Sv: Du undrade om blodtrycket på den höga höjden. Vet inte hur det är med blodtrycket, men man orkar absolut ingenting. Känns som om någon har strypt tillförseln på nytt blod till hjärtat. När vi kom ner på 3000 meter var det verkligen som en sten föll från bröstet, all tryck försvann. Dessutom blev jag yr och illamående när vi landade i La Paz. Ständig huvudvärk. Det är inget ovanligt när det gäller mig, men min man som aldrig har ont i huvudet hade det hela tiden i La Paz.
Angående ölen är jag egentligen ingen öldrickare och absolut inte veteöl eller ale. Ska jag dricka öl vill jag ha en så ljus lager som möjligt :) Och vad det gäller grannen så visst kan han laga moderna bilar :) De har en stor verkstad i Järna. Men tror nog han föredrar de gamla bilarna :)
PS: Har mailat dig nu!

Mias Mix sa...

Konstigt, mailade på den adressen och har dubbelkollat stavningen... Prova maila mig på mia.ahlstrand@bredband.net så svarar jag på det så ser vi om det funkar.

Susanne sa...

Vad kul att se bilder från den lada där allt händer ;) Jag stormtrivdes framför TV´n i lördags när vi tittade på ett av de bästa programmen som finns och funnits, Så mycket bättre :). Underbara personligheter! Blir glad och varm i hjärtat och spännande varje år att "möta" dom alla. En del har man knappt hört talas om. Lördagens program var en riktig fullträff i mina ögon. Gotland är ju så vackert. Dessvärre var det länge sen jag besökte ön. Vore mysigt att åka dit igen. Förstår att det måste kännas när du känner igen dig <3.
Jag blir så glad av att se dina fantastiska konstverk du skapar. Så fantastiskt spännande att följa och så kul att få beskrivningar av det du gör. Det är alltid en fröjd att "hälsa på" hos dig. Må så gott. Kram

KajsaLisa sa...

Kulinarisk helg i gråvädret oj, det var glasfärger, trodde att det var yougurtdrinkar först :) fotöljprojektet verkar spnnande

Janicke sa...

Så spännande med det pastelliga glaset, undras vad det ska bli. Och lyllis du som har ett så fint tillhåll på den fina ön.
Fick klump i halsen över rubriken, så skönt att det bara var en bil som har fått sig en törn.