Sidor

25 februari 2019

Faluröda spaljéer, portaler och andra snickerier


Vi har en hel del träkonstruktioner i vår trädgård. Eftersom huset är falurött har vi även målat snickerierna i röd slamfärg. Trädäcket på husets norrsida är omringat av en spaljé i två höjder. Här har vi utjämnat nivåskillnaderna mellan den högre bakom spaljén (som är i höjd med bänkens sittyta) och den lägre vid husets utbyggnad.



Trädäcket ligger på en ungefärlig medelnivå och slutar en bit från huset, där vi har en nedsänkt rabatt med rhododendron som sticker upp. Bilden är tagen 2006, innan spaljén är byggd men visar konstruktionen. Idag sticker rhododendron högt upp i fönstret.



På några ställen har jag satt fast blå glasskivor i rutnätet, de syns knappt på sommaren men pryder på vintern.



I hörnan mot lusthus och garage är spaljén lägre, här hänger också min svarta stol på däckets soligaste plats.



Från köksfönstret och ut över en grusgång går en faluröd portal som en gång fylldes av den underbara rosen American Pillar. Plötsligt en vinter dog i stort sett alla klätterrosor i Stockholmsområdet och min älskling var en av dem.



Nu är det en småblommig blå klematis som kämpar upp från andra sidan. Vilken det är vet jag inte, för den fanns här redan när vi köpte huset.



Den blå glaslyktan är den enda jag har kvar av de fyra jag fick av väninnorna när jag fyllde 40. Bottenploppen har försvunnit i grönskan, jag har letat mig galen efter den.



Vid ett besök på Wij trädgårdar köpte jag två honungsrosor som planterades mitt på grusplanen framför ateljén. Här fanns redan en stor grop som skapades när grannen grävde upp sin grund och jag bad grävmaskinisten att ta ett tag hos mig så att jag kunde få en grop till min fontän. Det blev en väldigt stor grop till en mindre fontän, men det passade ju utmärkt till rosen!



Rosen växer som tokig och vi byggde tre portaler att breda ut den på. Här blev överliggaren i armeringsnät istället för rödmålad läkt eftersom vi ville att den var lite diskretare.



Sommartid är portalerna inte direkt diskreta. Och doften, ja den är helt ljuvlig!



Samma rutnät går igen i de två spaljéerna vid växthuset. På sydsidan binder jag upp björnbären



och på nordostsidan stöttades en magnifik Hurdalsros som också den bara dog en vinter. Så saknad!



Riddar/kungatronen har jag visat många gånger, även den följer spaljédesignen.



När vårt Gravensteiner dog byggde maken och sönerna ett hallonland på platsen. I bakgrunden kan stöden för vinbärsbuskarna anas, även de i falurött. I somras var dessa buskar ungefär tre gånger så stora - jag fattar inte vad som plötsligt hände?



I början hade vi fyra odlingslådor där det stora trädäcket nu ligger, men i samband med att vi byggde ut huset flyttades två lådor (och två gavs till en granne). Ett år fyllde jag dem med vita tulpaner och tackolov höll sig rådjuren borta.



De lådorna blev sedan grunden till vår potager. Lådorna syns längst upp till höger, delvis dolda av skuggan.



Kombinationen armeringsnät och falurött trä fortsatte såklart. Även här kändes armeringsmattorna mindre palissadaktiga än träspaljéer hade gjort. Ändå förstärkte jag palissadkänslan med mina blå stengodsstrutar.



Till sist visar jag portalen vid lilla grinden, den som håller undan forsythian från grusgången. Detta är det senaste bygget vi gjort. Får se om det blir något i sommar ...

Och vill du se vad andra har att visa i ämnet så finns det mer hos Trädgårdsfägring.

14 kommentarer:

Carita och Bertel sa...

Tack för alla tips om olika spaljéer och portaler. MAn har ju alltid något som klänger och behöver stöd av olika slag. Inspirerande. Ha det fint. Carita

Violen sa...

Ren njutning att få komma in i din trädgård! Vilket arbete ni har lagt mer för att få det så vackert och genomtänkt!

BP sa...

Du borde ha blivit stads- alternativt trädgårdsarkitekt. Du är verkligen bra på det där med trädgårdar och dess utformning:-)

Lisbet sa...

Du som har så bra koll :) du kunde räkna ihop hur många gånger jag använt ordet Underbart Härligt och liknande då jag kommenterat dina inlägg! Och nu kommer det igen!
Underbart i din trädgård och ljuvliga bilder. Syns att du älskar ditt hus och allt omkring det.
Jag blir så inspirerad.
Tack för att du peppade mig i fråga om pizzan. Jag brukar inte kritisera, men känner att det tidevarvet börjar för mig så sakteligen. :)
kram

Maribel sa...

Hej Anni!
Många fina spaljéer och klätterstöd. Din trädgård ser så frodig och fin ut.
Vackert hos dig. Ha det gott /Kram Marika

Susie på Stjärnarve... sa...

Så härligt med massor av byggnationer av olika slag - men ändå med en mycket sammanhållande stil (alltså inte plottrigt) i din trädgård!
Visst är det jättetrist när en massa älskade växter helt plötsligt dör. Varför får man ju för det mesta aldrig veta, men förra året var det helt klart torkan här. Det gick inte att "manuellt" pytsa ut vatten över hela 5000 kvm även om vi har egen brunn och det då var OK att vattna med eget vatten. Jag vattnade c:a 3-4 timmar om dagen, men speciellt rosorna led och många dog för mig. I år blir det värre, då får man inte ens vattna med slang och eget vatten.....och springa med hinkar till hela tomten går inte!
KRAM/Susie

Maggan sa...

Så många fina spaljéér och växtstöd det finns i Er trädgård otroligt fint att Ni har gjort dem i trä och målat dem röda det gör att det blir en fin harmoni och passar så fint in i trädgården.
Det är alltid trist när växter dör som man tycker om och som man känner passar så bra på stället.
Ha det gott/Margareta

Susjos sa...

Snacka om att du har gröna fingrar, my God säger jag bara!!!!

Carina sa...

Gillar att ni varit så konsekventa och att det röda repeteras. Och så är det vackert med de lekfulla, blå inslagen lite här och där. Men allra bäst gillar jag hur ni fördelat ut honungsrosen utan att den har ett gigantiskt träd att klättra i. Det ser ut som ett tak av rosor som doftar underbart :)

Mina pionstöd - sa jag att de består av 6 benpar som sätts 3 och 3 i två ringar och där man sen trär över två svetsade ringar som håller ihop benen. Sen najas ringarna till benen med najtråd. Jag vågar inte tänka tanken på att försöka skapa eländet i ett stycke. Jag kan fota om du vill för jag har ett stående kvar omonterat för den dag lusten faller på att göra fler :)

..och liljelökar... Jag tänker att om du inte har några liljor du är superrädd om sedan tidigare så kan du köpa och i värsta fall slänga om de visar sig sjuka. Jag tror dock på att kanske hitta en leverantör som är specialiserad på liljor, de har inte råd att missa i kvalitet, och köpa därifrån. Antagligen lite dyrare men sannolikt bättre kvalitet. Och detsamma är med vita krolliljor - det finns mängder av ställen att köpa på men en diversehandel med billiga lökar ger sannolikt inte en vit lilja. Botanicus tror jag säljer vita krolliljor ibland - de litar jag på. Jag har köpt liljelökar från den här engelska firman - https://www.hwhyde.co.uk/. Lite osäkert vad som händer i och med Brexit men kan de skicka säg i mitten av mars borde det fungera.

Lycka till! Kram, Carina

Janicke Henrikson sa...

Så fin och innehållsrik trädgård du har. Njut!
Och det gör du ju.
Längtar som en tok till sommaren. Tog just en bild från min fönster i rummet, inte alls uppbyggande. Kommer på min blogg så småningom. Skulle ha åkt förbi dig härom dagen men inlämningen stängd på Erikshjälpen. Vet du nåt om det?

Kristinas oas sa...

Gillar att ni har behållit samma stil och färg på spaljéer och annat så det blir enhetligt. Mycket snyggt!
Kram Kristina

Lena i Wales sa...

Tack för rundvandringen i din fantastiska trädgård och för den inspiration du ger!
Önskar dej en fin dag!

Eva Trillian sa...

Vårlängtan pirrar efter att ha tittat på alla dina fina trädgårdsbilder och sommaren framstår som en stor längtan!

Annika sa...

Wow, vilken fin trädgård! Jag har just hittat till din blogg, men nu har jag något spännande att läsa. Tack!