Sidor

09 december 2016

Sommarens nybygge - min potager

6 maj
Sommarens stora projekt i trädgården var byggandet av en potager (grönsaksland). Jag hade planerat och våndats under flera veckor innan jag bestämde att vi skulle köra. Mina försådda kålplantor behövde komma ut!

Ytan vi skulle bygga på var väl inte den optimala, med stora träd som skuggar och inte tillräckligt med sol. Men gräset växte dåligt här och ytan användes inte till något annat. Jag räfsade ihop gamla torra perenner i väntan på startskottet.


8 maj, morgon
När vi drog igång var det varmt, så jag målade faluröda plankor som hann torka när maken kompletterade med nödvändiga inköp. De gamla lådorna vid staketet innehåller rabarber och jordgubbar.


8 maj, eftermiddag
På eftermiddagen hade vi fått upp strukturen och byggt ihop de rödmålade pallkragarna. Provat oss fram till bästa placering.


6 juni
En månad senare var ytan mellan kragarna grusad, lådorna planterade och plantorna etablerade. Loppisfyndade soluret har fått en bra placering. Staketet är av armeringsmatta och ovanför liggaren har vi spänt ett svart plastnät. Lådorna är placerade 40 cm från staketet och har försetts med snigelkanter. Nätet och lådplaceringen är för att stoppa rådjuren från att hoppa in. Ovanpå alla stolpar sitter blåa keramiktoppar som jag har gjort i stengods. En lös bit armeringsmatta får fungera som grind i väntan på att jag designat något bättre. (Jag har en gammal dörr längst in på vinden som jag borde gräva fram och kolla om den kan passa ...)


25 juli
När vi kom hem från semestern växte det så det knakade, tack vare värmen och sonens vattnande. I två lådor växer det lila grönkål, i en mangold och persilja, i två squash och rosenskära, i en sockerärtor och i en savojkål.


9 september
I september är sockerärtorna skördade och jag har börjat plocka blad från grönkål och mangold. Savojkålen kommer inte att bli några knyten utan får kasseras. Inga rådjur eller sniglar har synts till, men det senare beror säkert på att det varit så otroligt torrt!

Nu planeras nästa års odlingar, grönkålen får garanterat återkomma! Kanske jag ska odla potatis i en låda?

Klicka gärna på bilderna så blir de större och lättare att se på.

18 kommentarer:

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Vad fint ni gjort. Härligt när man får ha sina grönsaker ifred och slipper dela med sig till de glupska 'odjuren'.
Trevlig helg!
Birgitta

Gunilla sa...

Vilken förvandling.
Så otroligt fint det blev med alla lådorna och staketet runt om.


Trevlig helg

Rost och rädisor sa...

Grattis till en jättefin potager! Välgenomtänkt på alla sätt och gruset bidrar säkert till ett gynnsamt mikroklimat.
Hade jag byggt nu, hade det absolut blivt rådjurstängsel runt mitt också.
Allt gott
/Anette

Anette i Torsåker sa...

Härligt att följa med från start till resultat. Jättefint blev det!
Trevlig advent!
Anette

Unknown sa...

Så fint och vackert det blev, måste kännas toppen att få odla där! Trevlig helg! /Lotta

Carina sa...

Vacker och lyckad grönsaksgård ni skapat. Till slut får man sluta tänka och bara testa. Vissa odlingsår är bättre än andra och så kommer det alltid att vara. Men ni har fått en härlig hörna. Och det måste vara underbart att gå dit - odla, skörda, bara vara.

Ha en fin helg, Carina

trädgårdsdrömmar sa...

Så snyggt och prydligt ni har gjort.Skönt att slippa sniglar och rådjur.
Trevlig helg.

Anita sa...

Men .... så himla snyggt! Du kan verkligen vara nöjd. Och att odla potatis i pallkrage eller odlingslåda går hur bra som helst. Vi brukar ha två lådor och får skörd som räcker hela sommaren och en bit in på hösten. När vi skördat den första förbättrar jag jorden och sätter en omgång potatis till. Det gör att jag har potatis långt in på hösten. Det går ju bra att ha den kvar i jorden. Grönkål ska jag ha nästa år.

Önskar dig en fin helg!
/Anita

Carita och Bertel sa...

Så snyggt och prydligt det blev och ni har skyddat er från alla inkräktare som vill åt era godbitar. Ha en fin helg. Carita

Tant Otteskrufv sa...

Så snyggt!! Jag ska nog försöka byta ut mitt gamla hönsnät mot armeringsmatta nästa säsong.

Marit sa...

Så fint det har blitt!

God helg :)

Maribel sa...

Det blev jättefint, och som det växer.
Ha en fin helg/Marika

BP sa...

Det bygget minns jag, men du har inte upplagt hela "förloppet", vilket du nu gjort! Det blev otroligt fint och jag antar att du är hur nöjd som helst med både bygget och skörden.

Eva Trillian sa...

Trevligt att se hela bygget och resultat i ett och samma inlägg :) Det blev verkligen fint!

Vonkis sa...

Kul att få se utvecklingen, och så har jag lärt mig ett nytt ord, potager. Kommer ihåg keramiktopparna från ett tidigare inlägg. Kanske en EFIT?

Går också i funderartankar kring vad jag ska odla på balkongen kommande sommar. Tog i för mycket den här sommaren och så drabbades allt av spinn så när tomaterna började mogna fick jag kasta allt. Men det blir nya tag.

Anonym sa...

Imponerende anlegg!
God adventhelg :)

Susie på Stjärnarve... sa...

Mycket tjusigt - och det ska det ju vara om man är konstnär och bygger en sån vacker potager! GRATTIS!!
TEEVLIG ADVENT - Susie

Janicke sa...

Wow så fint det blev!
Roligt med potager, fattas bara att du börjar odla quinconce också! Fast det kanske du redan gör.