Veckans Hus-temat är byggnadsminnen.
Jag växte upp i Vällingby, som var Sveriges första ABC-stad (Arbete, Bostäder, Centrum) och har sett många filmer på den byggnadsminnesförklarade biografen Fontänen.
Biografen invigdes av Svensk Filmindustri (SF) i oktober 1956. Premiärfilmen var Pysar och sländor (Guys and Dolls), men först läste Sickan Carlsson en prolog, specialskriven av Karl Gerhard:
"...Den husanhopning som på avstånd saknar romantiken,
har, sedd på nära håll, den charm som än i dag antiken,
bevarat genom konsekvens och en behaglig blandning,
av allvar och av lek och av respekt för linjers sanning..."
Fasaden är klädd med guldmosaik i rutmönster och skulle på kvällarna glittra och blänka som vattnet i en belyst fontän - ett effektfullt fondmotiv till Vällingby torg med sina stora cirkelmönster i smågatsten och runda fontäner. De nedre murade fasadpartierna mot torget och trapporna på var sida om byggnaden är klädda med svarta mosaikplattor. En stor neonskylt bär bions namn i skrivstil. Arkitekter var Sven Backström och Leif Reinius.
Även inomhus är formgivningen tidstypisk. Vällingbykonstnären K-G Andersson skapade bland annat en spännande muralmålning i foajén. Där står sex stolar i vitmålat smidesjärn, förankrade i golvet. Marmorgolvet har ett diskret rutmönster i grått.
På mitt foto ser ni hur SF förvaltar den vackra målningen genom att tejpa upp fula affischer...
I salongen rymdes 502 personer, två av raderna bestod av fästmanssoffor – jag minns fortfarande hur obekväma de var! Taket målades i stora rektanglar i ljusblått och vitt, den inre av två ridåer dekorerades med stora applikationer.
Fontänen drevs av SF fram till 1985, då man inte längre ansåg att den var lönsam. Svenska bostäder fick inte bygga om lokalerna och lät istället biokedjan Eurostar, startad av två unga filmentusiaster, driva biografen vidare. Under deras regi blev biografen allt mer framgångsrik och visade även Sverigepremiärer tack vare goda kontaktnät med olika filmbolag.
När centrumet skulle byggas om ville SF ha tillbaks biografen och Svenska bostäder slöt i smyg ett nytt avtal bakom ryggen på sin hyresgäst sedan 20 år. Det hela gick till domstol där Eurostar fick ekonomisk kompensation men ingen biograf. Innan SF tog över driften av biografen ansökte Eurostar om att registrera varumärket Fontänen, något SF invände mot. Patent- och registreringsverket avslog SF:s invändan, vilket innebär att SF inte får kalla biografen för Fontänen utan Filmstaden Vällingby.
Förvånansvärt stora förändringar har sedan tillåtits, bl a har toaletter rivits, träpaneler målats över och en ny ful fristående biljett- och godisdisk byggts. Den gamla biljettkiosken finns kvar, men döljs bakom diverse bråte. Under torget har flera små salonger sprängts fram.
Hoppas att ni kan ta er sex minuter för att titta på denna underbara film om bygget och invigningen av Fontänen:
2 kommentarer:
Vad fint!
Jag har varit där. Fast i ett mycket märligt sammanhang som inte riktigt hade med bio att göra. Fast ändå.
Du har så ljuvliga bilder!
Såååå bra. Det är nåt med ditt öga för komponerande och ljus!
Resan är bokad nu. Phillip Starck-design-hotell. (jodå, vi fick ett extra erbjudande -annars hade det varit ekonomiskt vansinnigt :)
Och mamma bor här som kattvakt. Finemang!
Och tack, TACK för Stomp-tipset! Såg dom i Stockholm för många år sedan. Fortfarande nåt av det bästa jag sett. Hittade billiga biljetter - och bokade i dag!
Pus!!!
Tack Anni för detta bidrag. Har väntat med spänning på vad det skulle bli. Vi var aldrig där under de år vi bodde i Stockholm, så detta var verkligen kul att se. Så många fina detaljer, så genomtänkt bygge.
Tack !
Skicka en kommentar