Sidor

07 september 2010

Veckans hus - runda fönstergluggar

Åter till Bryssel och Grand Place - ett av UNESCOs världsarv. Torget anlades under senmedeltiden, här finns bland annat stadshuset och ett stort antal olika gilles- och patricierspalats. 13 augusti 1695 bombarderade fransmännen torget med sina kanoner och granatkastare, endast skalet av stadshuset (huvudmålet!) och fragment av andra hus klarade sig. Under de fyra år som följde byggdes byggnaderna upp igen, i en förvånansvärt harmonisk blandning av gotik, barock och Ludvig XIV stil!

På mina bilder härifrån hittar jag de runda fönstergluggarna - men jag måste beskära och zooma in, för de sitter ju högt uppe!! Nu får ni inte vara känsliga för störtande linjer eller dålig upplösning!

Jag har försökt identifiera på vilka palats mina fönster sitter, men reserverar mig för ev fel...


"Hertigarna av Brabants hus" tar upp hela östra sidan av torget. Namnet kommer av bysterna av nitton hertigar på väggen i höjd med första våningen (anas om ni klickar på bilden, men det är faktiskt fönstren högst upp ni ska titta på!). Fasaden döljer egentligen sju hus. Fyra av dem är bostadshus, de andra tillhörde olika skrån.


 Mitt emot, på västra sidan, finns fem skråhus, varav tre har runda gluggar. Från vänster:



"Hornet", skepparnas hus. Gaveln är en kopia av en akterskepp. Över kaptenskajutan finns en medaljong av Karl II och högst upp hans vapensköld med kedjan av Riddarna av det Gyllene Skinnet (men ni tittar väl på de tre ovala fönstren?).


I mitten av de fem står "Säcken"; snickarnas, möbelsnickarnas och tunnbindarnas skråhus. Gaveln är från mitten på 1600-talet och lyckades överleva förstörelsen från 1695 någorlunda. Gavelspetsen gick dock inte att rädda. (Och, ja just det, ni ser tre runda fönster!)



Till höger syns "Kungen av Spanien", bagarnas skråhus. När torget återuppbyggdes stod de Spanska Nederländerna ännu några år under de spanska Habsburgarnas herrevälde, tills Karl II år 1700 dog utan avkomma. Därför ärade man kungen med en bröstbild i höjd med andra våningen.

Under honom syns det två fångar, en indian och en turk. Indianen symboliserar Nya Världens kolonialisering, medan den österrikiska delen av Habsburgarna år 1683 vid Wien hejdade turkarnas framfart genom Europa. (Och allra högst upp anar ni ett runt fönster!)




Det här huset har jag inte hittat information om, men det har tre runda fönster, ett högst upp och två längst ner!


Bostadshuset "Påfågeln" - med runt fönster!


Till vänster "Berget Thabor", även kallat "Tre färger", bostadshus. Liiitet runt fönster högst upp!

Det största huset på denna bild är "Svanen", sedan 1720 slaktarnas hus. På taket lät de bygga figurer som föreställer slakten, överflödet och lantbruket. På huset finns det även två tavlor. Den ena säger att Karl Marx tillbringade nyårsafton 1847 här. Den andra tavlan visar att här grundades det belgiska arbetarpartiet den 5:e och 6:e maj 1885. (Och det runda fönstret, ja det ser ni ju - där uppe under slaktfigurerna!)


All fakta om husen hittade jag här!

5 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Där har jag suttit en gång, ja det är väl 20 år sedan nu, och druckit svindyr öl. Torget bjuder verkligen på ett överflöd av fantastiska byggnader. Annars vet jag inte om Bryssel var så kul. Den där statyn med den pinkande pojken måste vara en av världens mest överskattade sevärdheter. Men det då nyöppnade Tin Tin-museet var fint. Och så blev det ju en omgång musslor med pommes och majonnäs.

Hedwig sa...

Vilka underbara hus det finns i Bryssel. Du överträffar allt - igen ! Efter dagens vandring på Östermalm är mina bilder blaha jämfört med dina.
Tack Anni !

B i r g i t t a sa...

Oj en hel hög med vackra barockhus - är det den stilen? Sirliga och vackra och med runda fönstergluggar :)

http://foto.rudenius.se/post/2010/09/10/Veckans-Hus-e28093-Runda-fonster.aspx

Mona sa...

Milda makter vilka imponerande hus du har på dina bilder! Så mycket detaljer och så rika utsmyckningar. Det är annat än dom fyrkantiga lådor med släta väggar man bygger nuförtiden...

munamaj Sweden sa...

Underbara bilder. Älskar dessa äldre hus.
Tack för dina fina ord hos mig med. De värmer.