Sidor

29 september 2011

Veckans hus - byggnadsminne

Jo, jag var ju på Gotland med fyra väninnor förra helgen. På fredagen var vi i Visby, en stad knökefylld med byggnadsminnen. Mina bilder är från det medeltida kvarteret Gråbrodern, husen jag visar ligger längs S:t Hansgatan.

Gråbrödraorden var en av de förnämsta tiggarordnarna där medlemmarna, gråbröderna (som kallades så på grund av sin gråa dräkt), levde på allmosor. Ordern stiftades 1208 och omfattade vid slutet av 1700-talet omkring 9000 gråbrödrakloster.

Kvarteret Gråbrodern finns på kartor från 1646 och en skattläggningskarta utförd av lantmätare Mattias Schilder finns från 1697. Bilden från Region Gotlands hemsida:


Ännu äldre kartor över Visby finns bl a på Almedalsbibliotekets hemsida.





Först två gavlar som binds samman med en gång in till Rosas trädgårdscafé. Huset med knuttimrad trä- och korsvirkesövervåning har grund från 1200-talet. Trädelen tillkom på 1600-talet. Tomten ägdes av en Hans Köler vid tiden för Schilders inventering.

Sedan kommer ett hus som tyvärr inte fastnade på mina foton, ett tvåvåningshus med intressant fastighetsbeskrivning: "Den ägdes (1697) av en Gabriel Hansson och omfattade "Ett huus på S. Hans gatun, intil Hans Kölers af Trä, med gårdzrum". ... I en bouppteckning från 1738 beskrivs fastigheten vara bebyggd med ett boningshus med ingång från gården, med en kökstillbyggnad och tegeltak, ett brygghus med gammal bakugn och kölna, en brunn som uppgavs att alltid hålla vatten, ett gammalt stall av trä med brädtak innehållande fyra spiltor samt ett skjul med tegeltak."


Envåningshuset med putsad stomme av trodervägg och sten och det rödputsade huset avslutar just detta kvarter. (Fast jag hade ju fotat de vackra taken!)

Det vita huset är byggt på 1800-talet och rymde vid förra sekelskiftet tre hushåll. 1920 inreddes det till C. Strömbecks tobaksaffär och två skyltfönster togs upp. Dessa förstorades när Wahlgrens skoaffär tog över lokalerna 1944. Huset restaurerades 1994 och fick då slätputsad ljusgrå fasad med vitputsade profilerade gesims och engelskt röda snickerier, delvis en återgång till ett 1800-talsutseende.



Arkitekterna hittade det röda husets korsvirkesfasad med hjälp av värmekamera och gamla tidningsurklipp. De många putslagren togs bort och fasaden avfärgades. Långsidan med korsvirke vetter mot Hamburgergränd (nog låter det medeltida så det förslår?). Man tror att huset uppfördes på 1600-talet, men den norra grundmuren är från 1200-tal.

Mest fakta om husen fann jag på Guteinfos sida med bebyggelseinventeringar.

7 kommentarer:

Öbon sa...

Vilka vackra hus! Det pirrar lite när jag ser bilderna :-)

Birgitta sa...

Gillar de vackra gamla husen med alla sina detaljer. Har aldrig varit på Gotland - så det har jag kvar.
Kram Birgitta

Nett sa...

Så fina hus, gillar de blå färgen runt om fönster och på dörrarna :)

Hedwig sa...

Underbara Gotland med all sin historia. Tack för en atunds kunskapsinhämtning. Det är så här jag vill att Veckans hus skall vara - foto och fakta. Av alla fina hus gillar jag korsvirkeshusen mest. Har länge velat ha det som tema, men det utesluter ju vissa deltagare, kanske.
Tack Anni

Lasseivomma sa...

Gotland och Visby är ju fantastiskt när det gäller byggnader och miljö. Jag får bara en sur bismak av militärtjänst när jag kommer dit, trots att det är över 40 år sedan.
Snyggt bidrag.

Mona sa...

Åh, vilket fint bidrag! Fantastiskt vackra hus och snygga foton. Jag dreglar... Kul att se dom blå fönstren och den blå dörren. Första fotot skulle nästan kunna vara taget i Grekland.

Elisabeth sa...

Vilka fina foton! Visby är verkligen en stad där man kan frossa i vackra hus och gränder. Korsvirkeshuset är verkligen vackert med sin röda färg! Ha dé!