Sidor

22 juli 2017

Två parkpärlor i Prag


Jag ville visa sönerna och maken en häftig park som jag besökt tidigare. På vägen dit tänkte jag gena genom en annan park (Vojanovy Sady/Vojan Park), vilket visade sig inte fungera eftersom det inte fanns en väg ut! Entrén var även utgången. Punkt.

Men i den "återvändsgränd" vi hamnade i fanns massor av påfåglar! Jag som älskar dessa blåskimrande skönheter blev alldeles lycklig.Här fanns flera bänkar, så det var bara att slå sig ner och njuta av underverken.
Ursäkta bildskörden, men de är ju så makalöst vackra!

Och så fanns där en unge!!! Första gången jag ser en påfågelsunge!
Självklart kom det en barnfamilj och skulle gå onödigt nära och fick mor och barn att försöka ta sig undan från uppmärksamheten.Men hanarna var uppenbarligen inte så rädda. Den här mannen hade med sig kex som han matade en av påfåglarna med!Och fågeln åt ur hans hand!
Nästa gång jag kommer till Prag ska jag sitta en hel dag i den här parken och bara vara. Då ska jag ha kex med ...Lämpligt nog fanns en påfågelsskylt på ett av husen utanför.Vi fick runda kvarteret för att komma till den park jag velat visa; Valdstejnska zahrada (Wallenstein Garden) där den höga väggen med konstgjorda stalaktiter finns.

Det är så himla galet, detta! Bland alla stalagmiter finns ormar, ugglor, masker och liknande gömt. Konstgjorda de också, såklart.
Allt detta vid Albrecht von Wallensteins gigantiska palats. När jag läser om Wallenstein blir jag mer och mer intresserad av historia.I den finare delen av trädgården finns nämligen ett flertal statyer, kopior av originalen som togs av svenska armén vid slutet av 30-åriga kriget 1648.Originalen finns i Museum de Vries vid Drottningholms slott även om de från början stod ute i själva slottsparken. Nu är det kopior som står även i denna park. Tror bestämt jag ska ta mig en utflykt dit när museet är öppet den 27 augusti och se på statyerna med nya ögon!

5 kommentarer:

HWIT BLOGG sa...

Så vackra de är! Håller med dig! Härligt inlägg med så vackra bilder...
Kram från Titti

Nette Cecilia sa...

så vackra dom är påfåglarna och den lilla med dom tjocka benen syns att det kommer att bli en sto fågel.Intressant inlägg!Kramen nette

Vonkis sa...

I den yazidiska tron ses påfågeln som en ängel :-)
Det är sannerligen en vacker fågel.

Mias Mix sa...

Vilken superläcker park! Förstår att du ville visa de andra. Härlig resa ni gör. Här har semesterkänslan inte riktigt infunnit sig eftersom vi mest rensat men det var ju det som var meningen. På fredag blir det Malta så då blir det semester på allvar! Underbar påfåglar förresten! Där skulle jag också sitta länge. Och så roligt med en liten unge :)
Funkar fortfarande den 6 augusti? Jag tänkte börja kolla tågtider. Tågen går inte så ofta på söndagar till och från Gnesta. Är det någon speciell tid som passar dig bäst?
Kram

Eva Trillian sa...

Färgerna som Påfåglarna stoltserar med är helt galet vackra! Den där blå!
De där konstgjorda stalaktiterna :O så nyfiken jag blir på varför, vem och ... allt! :) Ett ställe att läsa på om, helt klart!
Tack för ännu en tur ut i världen via datorskärmen!