Sidor

torsdag 16 maj 2019

Med kanalbåt till Chester


Minst sagt dags att visa lite bilder från påsklovets resa med kanalbåt. Jag har berättat lite om den första dagen i England, då vi umgicks med mina vänner från Yorkshire i det här inlägget. Vår andra dag skjutsade de oss först till en mataffär och sedan till marinan där vi fick vår båt. Bästa namnet hade den; Real Ale!

Det var exakt samma typ av båt som vi haft de förra två gångerna vi kört kanalbåt, det finns flera inlägg om detta om du klickar på länken!Den här färden tog oss på tre olika kanaler och som så ofta i befolkade trakter får man se baksidan av industrier och städer.Detta är en kemisk industri som kändes så där lagom mysig att komma nära.Nästan så man undrar om det är rosten som håller ihop konstruktionerna.Men det jag gillar bäst med att åka kanalbåt är att lägga till på landet och bara njuta av friden. Tidig morgon med lätt dimma, stilla kanal och nyfiken svan. En balja te och djupa andetag.Trevligt är också att åka på villaområdenas trädgårdssida, speciellt om våren när magnolior och kamelior blommar.

Och så förstås alla dessa vackra broar över kanalen!Det finns olika många slussar på olika kanaler och det är med få undantag vi själva som får sköta om dem. Här har maken tagit en bild på när jag är på väg upp till en sluss för att kolla hur vattennivån är. Behöver den fyllas på (vi är på väg uppför) eller kan jag bara öppna portarna och släppa in maken?En sluss för en enda båt är smal med bara en port på ovansidanmen de större har plats för två båtar i bredd och har dubbla tunga portar som ska öppnas. Ibland får man ta i rejält då de väger tusentals kilo!

Just denna bild visar en slusstrappa med två slussar i rad och dessutom en gammal stallbyggnad som renoverats och blivit fritidshus.Ibland är stigen bredvid kanalen, där hästarna som en gång drog pråmarna gick, bred och hårdgjordibland är den bara en nätt och jämt upptrampad stig i gräset.På kartorna över kanalerna finns närliggande pubar utmärkta, här fick vi gå en kort promenad till en by för att få vår lunch på The Badger.Lillhunken som nu fyllt 18 njöt av att prova massor av olika öl på vår resa. Här är den högra min (såklart!), den hette Plum Porter och var fantastisk! Den doftade verkligen frukt och var precis så där mustig som jag vill ha den!Den här lilla byn heter Church Minshull och är känd för sina fina korsvirkeshus, så vi gick en liten promenad efter lunchen för att titta på husen.


Efter några dagars båtfärd var vi framme i Chester och förtöjde i staden.Chester har precis som York en ringmur som sträcker sig nästan runt hela staden, vi började självklart med att gå på den!Bitvis gick gången högt över kanalenmen den gick också mitt in i staden, vilket visar att stadskärnan växt utanför sin stadsmur.Här kom vi fram till den näst mest fotograferade klockan i England (nummer ett är såklart Big Ben) som sattes upp till drottning Victorias diamantjubileum.Utsikten över den fina stadens gågator och hus är det då inget fel på!
Även här finns massor av korsvirkeshus, det var svårt att sluta fotografera dem.
Chester är extra känt för sina gallerier, ser ni trappan upp till första våningen? Där uppe finns också butiker.Här syns fler trappor upp till gallerierna.Här uppe låg mest lyxiga butiker och det var ganska folktomt. Jag kan ana att det ser helt annorlunda ut under sommaren då staden med all sannolikhet fylls av turister.

Vill du läsa mer fakta om Chester rekommenderar jag Lenas blogg. Själv återkommer jag med ytterligare ett inlägg efter helgen, men på lördag är det dags för EFIT och då ni, då händer det grejer!


9 kommentarer:

Violen sa...

Tack för alla fina bilder från kanalturen! Säkert ett behagligt och avstressande sätt att färdas. Kul med alla bilder från Chester, jag var där för något år sedan och känner igen mig
Ha det bra!

BP sa...

Så härligt, så typiskt engelskt, inklusive det bruna vattnet som förresten är lika brunt även vid Nordsjökusten i norra England. De gamla tegelstensbyggnader är också karakteristiska för bland annat North Lincolnshire. Korsvirkeshusen är en ren ögonfröjd - så himla läckra dom är! Totalt olik de tyska och österrikiska varianterna. Ett toppen inlägg!

Susie på Stjärnarve... sa...

Vilka härliga minnen som kom över mig när jag läste om era kanalbåtsturer!
Vi gjorde en med mina föräldrar och en kompis och sen har Rolle och jag gjort en veckotur på Themsen också. Den senare kallar vi "kastrullresan" eftersom det var ett helt sönderkört roder på båten - som anars var fantastisk - så vi hade ett fruktansvärt jobb att få båten att gå som vi ville. Det hände en massa tokiga saker, men nu efteråt är det naturligtvis bara det roliga man minns. Ja, man minns ju det andra också men nu har det blivit roliga minnen det med!!
TREVLIG HELG/Susie

Bosse Lidén sa...

Det där var ett häftigt inlägg som växte och växte åt rätt håll. Samtidigt är det intressant att se "skiten" också. Bakgården. Många fina foton du bjöd på. Tack för det.
Trevlig helg.

Maribel sa...

Hej Anni!
Vilken härlig resa, låter som en dröm att sakta glida fram längs kanalerna.
Är det många slussar kanske det inte blir lika skönt. Har sett några avsnitt av serien: Kanaler, båtar och kärlek med Timothy West och Prunella Scales.
Ett annorlunda sett att se sig omkring. Chester ser inbjudande ut.
Ha en trevlig helg /Marika

Vonkis sa...

Gillar sedan tidigare dina reseskildringar. Chester var en ny bekantskap, ser ut att vara en mysig stad, om än stor.

Carina sa...

En semester i min smak :) Och ölen längst ut till vänster om det är en amber ale är min favorit. Jag har varit mycket i södra UK men aldrig tagit mig upp till Midlands. Skulle vilja se har förstått att naturen är annorlunda men fantastisk.

Kram, Carina

Mias Mix sa...

Så himla vackert längs kanalen. Och spännande att få sköta slussarna själva. Tänker automatiskt på Sällskapsresan 🤣 Älskar korsvirkeshus, påminner mig om Tyskland.
Började på ett mail till dig och Annette men skrev aldrig klart. Mycket att göra och många tankar. På fredag ska min älskade ponny få somna in. Väldigt jobbigt men jag vet att det blir bäst för henne så. Kram

Lena i Wales sa...

Vad kul att se detta!
Chester känner jag väl. Har också åkt på kanalerna här, så härligt.
Tack för fina bilder och trevlig text!