Sidor

28 november 2016

Första adventshelgen

Saganaki - halstrad lagrad fårost som förrätt
 På fredagskvällen testade vi en grekisk restaurang tillsammans med hitresta vänner från Karlskrona och jag kan bara häpet undra varför jag aldrig varit till Esperia förut? Så god mat och så trevlig personal!


Ljuvlig lammrostbiff med vitlökssmör
 Vi åt en mycket prisvärd meny, drack husets vin - mycket gott det också - och hade såklart supertrevligt!


Citron/myntasorbet eller Créme Brûlé till dessert
 Efter middagen skjutsade vi våra vänner till Lidingö där de bor över helgen.



På lördagen hämtade vi upp mina föräldrar och åkte norrut för att köpa glasburkar till pappas honung. Jag hade föreslagit att mamma skulle följa med så att vi kunde göra en liten utflykt av färden. Det blev ett besök på julmarknaden vid Steninge slott.



Vi åt lite lunch och kikade runt på marknaden, mamma köpte choklad och maken köpte korv. Själv var jag sugen på amaryllis som snittblomma, men avstod helt från köp.



Det var strålande sol och 8 plusgrader - helt underbart!



När vi åkte söderut passade vi på att åka förbi ett radhusområde som var den första arkitekttävling pappa vann, 1963. Priset betydde mycket ekonomiskt för mina unga föräldrar på den tiden och förändrade deras tillvaro en hel del.



Vi åkte också till det hus pappa ritade till arkitektutställningen Bo85, här jobbade både jag och mamma med att visa huset under utställningstiden. Ingen av oss hade varit dit igen.

Mamma ringde på dörren och vi fick prata med paret som bor i huset. Det visade sig vara samma par som köpt huset efter utställningen som fortfarande bodde kvar och nu ville deras son ta över. Snacka om gott betyg!



Vi skjutsade hem mina föräldrar och maken åkte till sin egna mamma. Jag fixade till en utlovad prinsesstårta till morgondagens kalas, sedan åt vi middag med sönerna och såg Så mycket bättre.



Idag började det snöa. Yrde åt alla håll samtidigt. Vi tog paket och prinsesstårta, fångade upp mamma vid station och åkte till dottern och hennes älskling i stan. De hade slagit ihop sina födelsedagar till ett gemensamt firande.


Älskar dotterns hemgjorda hattifnattlampa!


Det var varmt och skönt och gott och trevligt. Tårtan uppskattades och snön föll.



Sönerna fick ta hand om sin mormor när jag och maken åkte vidare till nästa kalas, glöggmingel hos vännerna i Solna.



Och ännu mera varmt och gott och trevligt!


Och ännu en kul lampa, denna liknar dock mer spöket Laban!

När vi så småningom tog oss hemåt i hårda vindar och snöyra blev det sushi, tv och fötterna högt! Och nu ska jag sova!

13 kommentarer:

Nica sa...

Den där grekiska du!! Yay - tack för tipset, dit ska vi gå när vi väljer roliga föreställningar på RIval :)
De där husen din pappa ritade är så nära tidsramen och de hur som finns i Ellagård, men det känns som ni är någon annanstans?
Pöss, pöss - saknar dig!
<3

Anneli - A'la Foto sa...

WOW! Jag blir alltid så imponerad av dina inlägg, dels för att du berättar om dem så ingående med fina bilder till, och dels för att du alltid gör så mycket! Jag förstår inte hur du hinner eller hur du orkar! Du måste älska att vara social! Själv behöver jag lugn och ro och tider för mig själv för att orka leva! Men du verkar ha ett så rikt och fullt liv med massor av intressant hela tiden! Dessutom är du ju så sjukt kreativ så man blir tokig! Vilken vacker tårta!!!! Galet fin! Och den får man intrycket av att du bara slängde ihop på en kvart sådär mellan allt annat! Imponerande! Vilken fin spöklampa på sista bilden!

Beppan sa...

Innehållsrikt som vanligt hos dig! Så mycket godis du visar. Tack för tips på restaurang. Ska läggas på minnet tills nästa storstadsbesök. Vi hade en Grekisk favoritrestaurang på Folkungagatan tidigare, men den har visst upphört.
Julmarknad på vackra Steninge slott - härligt. Har bara varit där sommartid.
Sightseeing bland egenritade hus måste vara skoj.
Sushin på slutet i TV-soffan - härlig final på en aktiv och trevlig helg.

cissi sa...

Grekiskt brukar vara ett säkert kort. Jag tror inte jag varit hos någon "grek" som haft dålig mat eller dålig service.
Resten av helgen verkar ju inte heller ha varit så tokig!

Helen sa...

Maten på den grekiska restaurangen ser fantastisk ut! Resten av helgen ser också härlig ut! Att var arkitekt måste vara fantastiskt, det man skapar finns kvar för allmän beskådan många, många år. Vilket bra betyg att samma familj har bott i huset under alla år och att det ska fortsätta finnas i familjen även framöver. Så fin tårta du gjorde, vilken bra idé att göra många små blommor istället för en stor ros.

Meta sa...

Vilken härlig helg att ta med pappa till det där huset och få gå in måste vara en höjdpugnt. på den resan Steninge gillar jag var ett tag sedan jag var där men det får nog bli ett nytt besök snart
Ha det gott och njut dagen i Advent
Kram Meta

Vonkis sa...

Den där hattifnattlampan var ju helt underbar! Är det ett nät som stomme?

Stare Ström sa...

Lugna fina adventshelger är visst inget för dig! :-)

KajsaLisa sa...

Restaurangen har jag inte testat, men Julmarknaden påSteninge har jag besökt Fantastisk lada. Fin detaljbild på den mot den blåa himlen.

Eva Trillian sa...

En alldeles fantastiskt mysig första advent :) Önskar dig en minst lika fin andra advent :) Den står runt hörnet nu ;)

Annette sa...

Som alltid, så många fina och inspirerande foton :) Jag fastnade förstås för bilden på Créme Brûlé, min favoritdessert. I alla fall en av dem. Om den är varm. Men vilken jättebit av ost, jag trodde först att det var en panerad fisk :) Så vackert stansade blomblad till tårtan, är det sockerpasta och stans från någon bakshop du använt? Jag blir sugen på att göra något juligt till julafton, då skall vi vara 17 personer här, så jag vill att alla skall känna att det är julstämning och en dag att minnas. Jag brukar gå all in när det gäller julen, men som sagt, sådana blad har jag aldrig gjort, inga blommor heller för den delen. Bara av vinbärsblad som jag penslat med choklad och sedan dragit bort bladet. Det blir också fint. Du ser, mat och bakverk, då kvickar jag till ;)

Annette sa...

Och just det, tack för påminnelsen om Steninge slott! Dit måste jag ta med familjen innan jul :)

Janicke sa...

Inte precis bara en bild den helgen!
Den där grekiska måste jag pröva, låter toppen!
Vilka fina hus din pappa ritade. Så härligt att ni fick komma in, måtte vara en höjdare både för er och för de som bor där.
Blir så sugen på att delta i några av de här fotoutmaningarna, inte minst denna, Helgbilden. Få se vad jag kan åstadkomma nästa år. Du inspirerar!