Sidor

02 september 2024

North York Moores

Vi körde österut från Harrogate och tänkte se en vit häst som skulle finnas längs den planerade rutten. För nära 20 år sedan åkte vi runt och såg de vita hästarna i sydvästra England, men den här hade vi inte känt till.
Det var kanske inte så konstigt.
Nej, vi avstod från att betala parkeringsavgift och körde vidare.

Vid vårt första mål fick vi se en livs levande vit häst istället.

Nu hade vi kommit till magnifika Rievaulx Abbey, ett av alla kloster som vandaliserades och revs under Henry VIII:s ledning, år 1538.

Precis som (det ännu finare) Fountains Abbey var detta ett cistercienserkloster

av gigantiska mått, grundat av Abbot William och tolv munkar år 1132.

De flesta byggnader uppfördes mellan åren 1147 och 1167 då runt 640 män bodde här, 140 munkar och 500 lekbröder - lokala bönder som rekryterades för att sköta klostrets jordbruk. Munkarna hade ganska fullt upp med att be men skulle samtidigt vara självförsörjande, vilket krävde extra personal.

Det är hissnande att försöka förstå hur här såg ut en gång i tiden.

Dessa kloster var avancerade vad gäller vatten och avlopp, men även luftburen värme. Här byggdes ett sofistikerat rörsystem som gav munkarna färskt vatten i kran, något som befolkningen i övrigt inte hade tillgång till. Man samlade källvatten i dammar, för att säkra tillgången även under torrare perioder.

Även det heliga vattnet levererades med rör till kyrkan och klostret.

Avloppet reglerades med en sluss och fortfarande idag rinner det vatten genom det grävda diket. Gråvattnet samlades i tankar och återanvändes.

Byggnader med dessa proportioner väcker så många tankar och frågor. Hur sjutton lyckades de!?

Från början tilläts inga dekorationer, men detta förbud luckrades upp genom århundradena och i det intilliggande museet fanns många fynd från platsen.

Viss dekor har dock kommit på plats i modern tid.

Nu tycker ni kanske att detta är tjatigt, men when in England ...

Vi delade på en cheesescone och en söt scone men sedan ville jag även testa en Battenbergkaka, för sådana brukar de få baka på "Hela England bakar". Efter väninnans fantastiska bakverk visade det sig att denna inte var något att stå efter.

Vi fortsatte österut och nu fick vi verkligen uppleva de fantastiska ljunghedarna.

Och de många frigående fåren!

Tänk hur vackert här måste vara när ljungen blommar?! Det var ganska överväldigande redan nu med dessa vidder.

Inte kunde vi köra snabbt heller, så jag fick njuta ordentligt.

Två tågstationer besöktes, de låg nere i dalgångarna. Detta är söta lilla Grosmont station där ett ångloksdrivet tåg just körde iväg när vi kom.

Men det var Goathland station

som var den "rätta" stationen, dit Harry Potter och gänget kommer när de ska till Hogwarts!

Här kom det också ett tåg, så lämpligt. Jag står och fotograferar uppifrån den röda bro

som syns på denna bild.


https://i0.wp.com/strikefans.com/wp-content/uploads/2018/09/Goathland-5.jpg?w=618&ssl=1

Och då känner ni väl igen Hogsmede station (bild från nätet)?


5 kommentarer:

Anna i Portugal sa...

Wow vilken plats! Så mäktigt bygge och att de var så tidiga med rinnande vatten och separerat avlopp. Tågstationer kan vara roliga att besöka, särskilt när det går att relatera till dem :)

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Ytterligare en plats jag besökt, Rievaulx Abbey! Det var mäktigt att gå där och tänka på hur det hade sett ut innan Henry VIII ställde till det. Du hade bättre väder, när jag var där hängde molnen lågt och det regnade. De vita hästarna tror jag att jag sett. Det är väl de som skymtar längs en sluttning? Stationen har jag inte besökt. Däremot har jag varit på Alnwick Castle där scener ur den första (tror jag) Harry Potter-filmen spelades in.

Kram

Maribel sa...

Hej Anni!
Min första utlandsresa gick till Devonshire, kombinerad rid och språkresa, minns ängarna med alla får, de smala vägarna där man knappt kunde mötas med bil. Små byar med hus som hade halmtak. Men där gick inte fåren lösa, där var de bakom häckar, och ängarna var inrutade i fält. Härliga vidder. Undrar som du hur man klarade av att bygga, stora tempel och höga borgar, då man inte hade några maskiner. Otroligt, och imponerande. Vilken härlig järnvägsstation, skulle gärna åka med tåget.
Ha det gott /Marika

Jossu sa...

Fascinerande att dom för så många år sedan lyckades bygga så stort och välutvecklat. Tänk hur det hade sett ut idag om Henrik VIII låtit det vara ifred.

Lena i Wales sa...

Trevligt inlägg!
Harrogate är min saliga svärmors gamla trakter. Fint där.
Ja, Henry VIII inte bara halshögg sina fruar, utan också förstörde alla kloster när han bytte religion för sig och hela riket för att kunna gifta om sig. Nu är det vackra ruiner kvar. Jag hade en liknande nära där jag bodde.
Cream Tea, gott!
Grosmont är fint. Lika så Goathland station och by, där TV-serien Aidensfield spelades in. Har besökt dessa ställen.
Ha det bra!