27 mars 2015

En överraskningarnas trädgård


En trädgård full med överraskningar är Parco dei Mostri utanför Bomarzo några mil norr om Rom.Den anlades på 1500-talet av den italienske adelsmannen Pier Francesco Orsini, till minne av hans fru Guilia.Arkitekt bakom parken var Pirro Ligorio, samme man som färdigställde delar av Peterskyrkan i Rom efter att Michelangelo dött.Alla de gigantiska skulpturerna är uthuggna på plats, i befintliga stenblock.Skulptören hette Simone Moschino.När Orsini dog, föll parken i glömska.Växterna tog över och dolde de sovande monstren i 350 år.På slutet av 1930-talet upptäcktes trädgården av Salvador Dalí och några andra konstnärer.Men det dröjde till 1954 innan två lokala konstälskare, Giancarlo och Tina Severi Bettini, ömsint började restaurera parken.Orsini kallade parken Den heliga skogen, Sacro Bosco.Men den är inte en prydnadsträdgård som ska behaga, utan snarare en trädgård fylld av svårbegriplig symbolik.Många har försökt att tolka tankarna bakom trädgården och funnit kopplingar till poeter som Dante, psykologer som Jung, men även medeltida ikonografi.Jag skulle kunna skriva mycket mer, skulle kunna beskriva vad som visas på alla mina bilder, men jag föreslår att ni själva besöker trädgården och låter er överraskas.Eller så läser ni den fantastiskt noggranna genomgången av parken som Lee van Laer skrivit här.Och så avslutar jag med en bild på Templet, byggt tjugo år efter att parken färdigställdes. Här vilar nu det italienska paret Bettini som såg till att parken restaurerades.

8 kommentarer:

BP sa...

Skulpturerna är ju fantastiska och mäktiga konstverk och måste ha tagit väldigt lång tid att göra. Men konstigt nog gillar jag dom inte. De är alldeles för skrämmande och ovänliga för min smak. Lite Aliens över dem redan då på något sätt..

Janicke sa...

Hua, vilket spännande ställe! Skulle inte oförberedd vilja möta några av de där monstren. Så festligt att just Dalí återupptäckte stället!

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Vilken tur att det bevaras. Jättekul att se så mäktiga trädgårdsprydnader ;)

Maribel sa...

Imponerad, där skulle jag gärna ströva omkring. Tack för rundvandringen.
Ha en trevlig helg!

Villrose sa...

Wow, for en plass!

Leena sa...

Bra tips om man kommer till Rom, precis sånt som jag gärna besöker. Imponerande skulpturer och härlig patina. Jag tror nästan att jag har sett trädgården i något tv-program om parker/trädgårdar i Italien. De kan!

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Men så fantastiskt besök och vilken historia.
Måste besökas, tack för tipset!

Ha en trevlig vecka, kram Ewa :)

Annette sa...

Ja, här är ju inlägget! Så kul att se bilder som någon annan tagit från parken, med andra vinklar och perspektiv :)