Sidor

29 juni 2017

På semester i Tjeckien


Här på balkongen tillbringas morgontimmarna med bok och tebalja. Kl 8 kommer solen runt hörnet.En dag vandrade vi uppför en stig bredvid skidbacken (detta är en vintersportort när det finns snö) till utsiktstornet uppe på bergets topp.Här var det lättare att gå, även rullstolar och barnvagnar kunde ta sig fram - de kunde också få transport upp till tornet och de lite rörligare kunde åka med liften. Men vi vandrade, som sagt.Utsikten från toppen var härlig! Nere vid sjön till vänster bor vi.

Här träffade vi också en tjeckisk man som bor i Lund. Jag passade på att fråga om asiaterna i Vyssi Brod (se förra inlägget) och han berättade att det är vietnameser som säljer främst sprit och cigaretter (smuggelgods) vilket tydligen hjälper upp den tjeckiska ekonomin.


 
Ned från tornet åkte maken och Lillhunken rutschkana i ett rör ☺Och så åt vi lunch. Det här är grillad hermelin, serverad med bröd och lingonsylt. Hermelin är en camembert-liknande ost. Mycket gott och mycket mättande!Efter lunch åktes det två sorters sommarrodel och den ena sorten var inte lika säker som den första. När det gick för fort for Lillhunken upp på plåtkanten och fick rejäla brännsår.Nästa dag körde vi till Linz i Österrike för att besöka Ars Electronica, en sorts modernare teknikmuseum inriktat på artificiell intelligens och människa-dator interaktion.Här fanns en hel del interaktiva montrar och intressant information.Men mycket behövde man assistans till av personalen. Bl a fick Lillhunken sin näthinna avfotograferad.Och så åts det schnitzel, ett måste i Österrike!Igår var det soligt, då hyrde vi en sådan här låda. (Bilden avfotograferad från uthyrarens infotavla.)Stoppade soffor och heltäckningsmatta. Tystlåten elmotor och svalkande vindar. Ja, det var två jäsiga timmar.Idag har vi varit till ett världsarv; Cesky Krumlov. Jag hade läst på var vi skulle parkera bilen, men var inte beredd på att mötas av den här synen!Vi gick i slottsmuseet och upp i slottstornet varifrån utsikten var magnifik, men skippade guidade turen inne i själva slottet.Valde att vandra i gränderna i den äldsta delen av staden, den ligger på en halvö i den meandrande floden.Vi hittade en restaurang som inte var full av turister och fick ett bord på terrassen. Trevlig personal och god mat!Sedan tog vi oss till det lilla fotograf-museet för Joseph Seidel hade sin unika verkstad med både mörkrum och fotostudio.En riktig pärla där vi kunde gå runt själva med audioguide på engelska.

Jag som älskar Art Nouveau fick också njuta av de vackra återställda schablonmålningarna i rummen.I sakta mak vandrade vi genom gränderna tillbaka till bilen och körde hem till lägenheten vi hyr.Nu dundrar och blixtrar det ute, vädret är otroligt varierande här!

Imorgon är en annan dag med nya planer.

8 kommentarer:

BP sa...

Inlägget gillas skarpt - lite av varje och mycket därtill. Å då menar jag såväl kulturkrocken av nytt och gammalt som stackars Lillhunkens brännskador - outsch säger jag bara. Nu får han göra skäl för sitt namn;-)

Skrattade också gott åt Hermelinen, trodde det var ett djur;-)

PS. Det är himla kul att följa både dina och Freedomtravels inlägg från Tjeckien (http://www.freedomtravel.se/). Ni kompletterar varandra perfekt kan jag säga, och jag njuter för fullt. Snacka om att åka snålskjuts;-) Dessutom hittade dom en "Mahlerweg" i Tjeckien också. Kolla om du har tid/lust (http://www.freedomtravel.se/2017/06/adrspach-rocks-tjeckiens-coola-berg/).DS.

FREEDOMtravel sa...

Sååå himla kul att du är här i Tjeckien också! Och att vi var i Cesky Krumlov nästan samtidigt (vi var där dagen innan). Visst är det en fantastiskt fin stad!? Hur ser era planer ut nu?

FREEDOMtravel sa...

PS. Jag provade att inte klicka i "jag är inte en robot", men det funkade inte då... ;)

Vonkis sa...

Jägarns vilka brännså, trodde först de kom från rutschkanan från utsiktstornet. Förstår inte hur de vågade!

Eva Trillian sa...

Stort tack för att du bloggar på din resa :) Kul att få hänga med på ett hörn - från skrivbordet, med kaffet bredvid sig och "vardagssysslorna" på "vänt" :)
Aj, de där brännskadorna ser irriterande onda ut - hoppas de ger med sig snarast!
Ha det fortsatt gott!

Micke sa...

Härlig resa. Precis en sån i min smak där man får se intressanta och gamla saker.

Violen sa...

Har aldrig varit i Tjeckien så det känns riktigt bra att få ta del av din resa! Då och då pratar vi om att resa dit men har ännu inte kommit till skott.

Annette sa...

Jag borde inte vara överraskad, jag vet ju vilket tempo du håller i vardagen, men vad mycket ni hinner med under en dag! Jag tycker att vi håller att högt tempo, men jag tror att ni har ännu mer energi :) Jättefina bilder och spännande att se Tjeckien där jag aldrig varit. Jag har kikat hos Freedomtravel som också varit där, kul att se era olika upplevelser av samma land!