Sidor

20 februari 2023

Godsaker och skelett i mängder

När vi lämnade hotellet i S:t Johann Im Pongau så hade vi en dryg bilresa framför oss. Ett stopp var inplanerat på vägen, men när skylten om Pralinenwelt dök upp fick maken snabbt svänga av vägen! Sådant vill inte den här chocoholicen missa!

Här på Confiserie Wenschitz i Allhaming finns världens högsta chokladfontän, 12 meter av smält choklad ... Här finns såklart också ett chokladmuseum, men det fick inte plats i vår tidsplan

utan vi koncentrerade oss på pralinerna

och valde var sin påse

med åtta praliner som vi sedan mumsade på i bilen tillsammans med äpple och kex. Struntade i att stanna för lunch

utan körde (via Vyssni Brod där jag skulle köpa en speciell sorts glaskulor) direkt vidare till Kutna Hora och benhuset i Sedlec.

Både spirans topp och

gatstenen framför kyrkan visade vad som fanns därinne.

Tyvärr fick man inte fotografera - förbudet kom 2019 då man tröttnat på turisternas respektlösa selfies - så mina bilder från denna mycket speciellt dekorerade kyrka kommer från affischer som satt uppe i en annan lokal.

Det finns många fina foton härifrån på internet

men det är verkligen en upplevelse att se 60 000 skelett konstnärligt och dekorativt placerade. Bättre än en enda stor benhög, som det blev när man inte hade plats för pestens alla offer, ens om de begravdes stående?

Kutna Hora lär vara en fantastiskt vacker stad, men de flesta turister kommer enbart för att uppleva memento mori.

Vi fortsatte sedan till en betydligt mindre ort med ett vackert torg, Ceska Lipa.

Här skulle vi bo ovanpå konditori U Madony

och fick faktiskt det i mitt tycke snyggaste rummet på resan. Blått, vitt och trä är aldrig fel!

Vi gick tvärs över torget och åt på en indisk restaurang, lite oväntat i dessa hus som ser ut som bakelser. Bilden är från nästa dag då vi skulle åka vidare norrut.

Men först middag! Goda pappadum med dip (och pakora och smörigt naan)

och en rejält kryddstark Rogan Josh. Gott!

Men vi bodde som sagt ovanpå ett konditori och café, så vårt trapphus var dekorerat med bakverk!

Frukosten åts i caféet och levde upp till förväntningarna med fina sötsaker

tillsammans med ljuvligt nybakt bröd (vi vaknade av doften!), pålägg, äggröra

färsk frukt och allt man kan behöva.

Jag var såklart tvungen att smaka på bakverken

och den goda frukten. Men tyckte att det var rätt uselt av ett café att servera tepåse istället för bryggt te ...

Bakverken såg förföriska ut. Men man kan ju inte äta allt! Och vi hade viktiga utflyktsmål att resa vidare till.

8 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Nu har jag tänkt det så länge att om jag inte gör det nu så vete gudarna hur det går. Äntligen har jag tagit mig hit. Och ångra mig gör jag definitivt inte, för milda limpa vad du levererar. Världens högsta chokladfontän, praliner, praliner...hur kunde ni välja vilka av alla ni ville ha? Jag skulle ha valt två av varje och gått ut med tom plånbok.
Memento Mori, vilket ställe, snudd på makabert men ändå så vackert. Många har blivit konst efter sin död där. Fantastiskt är ordet.
Givetvis så bodde ni ovanför ett konditori. Tänkte mig väl det;). Vilka skapelser...jag slår nästan volter men håller med om att det var lite onödigt med en tepåse när det i övrigt var så proffsigt.
Tack så här långt, nu ska jag gå lite bakåt i din historia.

BP sa...

Det var ett genomgående "sött" inlägg, bortsett från Memento Mori då. Har sett bilder därifrån när man fortfarande fick fota därinne. Måste säga att jag tycker det är ett väldigt makabert ställe, kusligt helt enkelt.
Skrattade gott åt din kritik med tepåsen. Jag bara undrar om en kaffedrickare skulle klaga över Nespressokapslar om det inte fanns nybryggt kaffe...

Anna i Portugal sa...

Vad riktgt att få se ett benkapell där benen är så snyggt använda! Och "pralinvärlden" går ju inte att köra förbi så klart, jag älskar också choklad. En sån lyxig frukost, gissar ni inte stannade för lunch den dagen heller :)

Maribel sa...

Hej Anni!
Hade gärna åkt till Kutna Hora då vi var i Prag, men tyvärr fanns inte tid för det. Mycket speciellt med benhuset.
Chokladen ser riktigt god ut, hade nog inte heller kunnat åka förbi.
En härlig frukost.
Ha det gott /Kram Marika

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Klart det inte går att åka förbi ett sådant pralinhus! 12 meter smält choklad ... oj! Undrar bara hur ni lyckades välja vilka praliner ni skulle ha att mumsa på. Känns ju nästan omöjligt. Men å andra sidan vet man ju inte hur de man inte valde smakade. Praliner med äpple och kex ... låter som en delikat lunch!
Benhuset verkar väldigt speciellt och ett ställe jag aldrig hört talas om. Men jag vet ju vid det här laget att jag får lära mig mycket nytt här hos dig.
Och så god mat naturligtvis. Imponerande med bakverken i trapphuset. Undrar hur ofta dom byter ut dom.
Frukosten ser god ut och bakverken med fikonen blev jag lite sugen på.

Kram

Lena i Wales sa...

Ohnej, ett chokladställe får man ju inte missa. Vilken enorma fontän!
Stället med skelett och ben tycker jag var hemskt. Fast kanske intressant.
Indisk mat är gott, finns gott om i UK, fast jag vill inte ha för kryddstark, är lite mesig.
Men hallå, vilka bakverk! Blir så sugen.
Ha det bra!

Violen sa...

Vilket urval av praliner! Måste ha varit knepigt att välja 8 praliner att stoppa i påsen men säkert inga problem att mumsa i sig. Bakverken ser delikata ut, det blir nästan för mycket av det goda.
Ha det gott!

Matilda sa...

Men oj vad mycket läckerheter och skelett!