Sidor

02 juni 2017

"Visst är det bätter, men int' är det bra"


Äntligen är det på gång med all blomning i trädgården. Lite välbehövligt regn kom och mer ska visst komma denna helg. Mina allium börjar slå ut och jag ser fram emot ett hav av lila bollar!




Pärlbusken är större och blommigare än någonsin. Tänk, den som drabbades av frystorka härom året. Då fick jag klippa bort massor och trodde inte att den skulle klara sig.



De pioner som fanns i trädgården när vi köpte huset, har klarat fjolårets flytt och börjat blomma så smått.



I höstas satte jag 90 spanska klockhyacinter och nu dyker de upp. De är betydligt lägre än jag förväntat mig, men när alla blommar lär de nog synas. De är tydligen både vita och blå - jag som trodde jag bara planterat blåa?!



Två intressanta färgkrockar har det blivit, den ena mellan en rhododendron och en hibiskus



den andra mellan den ljuslila syrenen och hängpelargonen jag köpt.



Lika lycklig blir jag varje vår av piprankans potenta blommor.



Väldigt glad är jag över att se att mullbärsträdet jag planterade i höstas har överlevt den konstiga vintern, det har däremot inte en av mina stora smällspireor gjort.



Och vad värre är - mitt över tjugo år gamla blåregn ser inte alls glatt ut! Det borde vara sprängfullt av knoppar nu, men jag ser bara några få livstecken som det är, bland annat uppe under taket. Här kan jag erkänna att jag är riktigt orolig!



Nej, jag får så länge glädja mig åt fågellivet, även om jag gör av med en förmögenhet på russin och äpplen. Här är en av trädgårdens koltrastungar, gömd bakom lusthuset.



För första gången har vi starungar, hela fem stycken. De låter förskräckligt när de ropar på mat! Föräldrarna har väldigt intressant auktoritet, utan att bråka får de både koltrastar och björktrastar att flytta sig från det äpple som staren just då vill lägga beslag på.



14 kommentarer:

Hélena sa...

Vilken blomsterprakt och växtkraft! Ser helt underbart ut!
Ha en härlig helg!
Kram Hélena

Inger sa...

Mycken blomsterfägring hos dig. Allan Edvall är en favorit.
Glad pingst!

Maribel sa...

Fantastisk pärlbuske och ett hav av Allium låter inte helt fel. Än så länge har jag en som blommar, de nyplanterade har inte visat sig än. Sena var också mina klockhyacinter, hade glömt att jag satt dem. Hoppas ditt blåregn klarar sig, min var helt död. Så söta de små fågelungarna är. Ha en fin helg /Marika

Villrose sa...

Visst, visst! Men mye å glede seg over likevel. Jeg har helt gitt opp blåregn. Utrolig vakker der den hører hjemme, men det er nok ikke her...
Ha det fint!

BP sa...

När jag tittar på din underbara blomsterprakt undrar jag bara en sak - hu klarar du all gul gegga (pollen) som lägger sig som en film över allt både utom- och inomhus...

Härligt med dessa härliga fågelungar. Hade aldrig sett dessa sötingar förrän jag fick syn på dom i Spanien. Visserligen bara sparvar, men det var kul att se hur de signalerar för fågelmamman att de var hungriga och hur mamman matade dom. Å dessa ungar förde inget väsen alls;-)

Eva Trillian sa...

Du har en vacker trädgård - men det visste jag ju vid det här laget :) lika glad åt dina blommande inlägg varje gång!

Charlotta sa...

Åh, ett hav av lila bollar. Vill jag också ha. Jag har planterat, i år blir det kanske 1 blomma...
Det som har fungerat bättre hos mig är spanska klockhyacinter. Utan att någonsin ha planterat en endaste lök, så finns de överallt. Överallt! Och de går inte att bli av med ens om man vill. Lökarna gräver sig djupt ner i leran och släpper inte taget. Haha, jag älskar dem ändå. De är så vackra och de har en förmåga att komma upp i den färg som passar bäst på den plats de har valt. Blå, vit eller rosa. Och de färgerna passar ju faktiskt i princip överallt. Och skulle någon ändå få "fel" färg så är det enkelt att plocka in den + en handfull kompisar och sätta i vas.
Ha en fin helg!

Marit sa...

Blåregn er min store ønskedrøm, men den går ikke her dessverre. Håperat din overlever. Perlebusken er utrolig fin.

FREEDOMtravel sa...

Underbara bilder! Och vilka söta koltrastungar :)

BP sa...

Svar: OMG!!! Herregud! Har uppenbarligen ingen koll på vilka så kallade konstnärer "agerar" på min hemmaplan. Å för att vara helt ärligt så är jag ganska tacksam för det i det här fallet. Du som är estet skulle dö i Täbys nya kommunhus...

Anne-Lie sa...

Så härlig blomning du har i din trädgård! Får roa mig med balkong och grönskan i området.

Mia Eggimann sa...

Vilken trädgård, du skulle nog gråta om du fick se min. Nu har vi firat kompisen som fyllde 60 i helgen med champagne.

Mias Mix sa...

Många fina blomster! 90 lökar, jösses! Trist när vissa saker inte överlever. De små fågelungarna är bedårande söta!!

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Regnet som kom gav grönskan ny växtkraft. Mycket fint som blommar hos dig. Älskar piprankan och dess stora blad. Tack vare dem får vi en uteplats utan särskilt mycket insyn från grannarna.
Ha det gott!
Birgitta