03 februari 2009

Jag skrek rakt ut!Egentligen skulle jag skriva om något helt annat idag, men jag kan inte undanhålla er detta.
Ett hus fullt av infall, fantasifulla detaljer, välgjorda snickerier och mycket kärlek.
En trädgård full av detsamma.
Ett omtänksamt värdpar i ett drömmarnas semesterboende.
Hos Angela och Alban Bunting utanför Bath i England.

 
 
Vi bodde där en vecka sommaren 2005, jag hade hittat huset när jag klickade runt på nätet för att leta semesterboende. Nu är barnen sugna på att åka till England igen och det känns som ett bra alternativ när pundet står lågt. Jag tittade in på deras hemsida för att se om det fanns någon vecka ledig i sommar, sedan går jag till tv:n för att titta på mitt inspelade program om Engelska trädgårdar för att få ännu mer englandslängtan.

Och vem handlar programmet om?
Jo, Angela och Alban Bunting utanför Bath i England.
Jag skrek rakt ut!


I programmet får man se delar av deras fantastiska trädgård med tre lekstugor av den mest avancerade klassen (det tredje barnbarnet var nyfött när vi var där, så den lilla viktorianska affären var bara på idéstadiet då), underbara uteplatser, en liten trädkoja gjord av ett rödbladigt träd (tror att det är en bok) med en liten dörr där enbart de minsta barnen kan krypa in (inne i kojan står några betonggrisar och myser) mm mm.

Man får också träffa Angela och Alban lite. Dessa underbara människor som byggt upp hus och trädgård från en veritabelt ruckel. När de köpte fastigheten för över 40 år sedan fick de inte låna pengar till renoveringen eftersom huset ansåg alltför förfallet. Steg för steg, utan pengar men med oerhörda mängder fantasi och känsla har de lyckats bygga upp något som är helt unikt. Alban är snickare och idéspruta. Angela stöttar oftast, men försöker ibland hålla tillbaka honom lite.


Huset är så överfullt av fantasifulla detaljer och infall att det inte går att beskriva. Det finns t o m ett frågeformulär skrivet på vers där barn (och vuxna) ska leta efter olika detaljer både inne i och utanför huset. Det finns ett mushus snickrat på en dörr, spindelnät inkarvat i takstock, udda låsanordningar, blyinfattade fönster, köksbänken är gjord av en mycket grov planka med ojämnheterna kvar i ytterkant, i golvsocklar kan man hitta små dörrar med gångjärn – öppnar man o kikar in sitter en liten groda där inne… etc etc.


Alban är en engelsk Pettson!
Det var härifrån jag fick idén till det lilla fönsterbåset in till sonens säng, det med blyinfattat fönster som jag haft på bild tidigare. Alban hade gjort ett liknande, men betydligt större, in till det blå sovrummet.


När vi kom dit hade Angela bakat scones som stod i det lilla matrummet och väntade tillsammans med clotted cream och hemgjord sylt. I alla rum fanns färska blommor i färg som passade med rummets färger. Vid ett tillfälle hittade vi inte vår fyraåring. Vi letade överallt i hus och trädgård tills vi till sist hittade honom inne i snickarboden där han lyckligt hjälpte Alban att städa upp alla hyvelspån.
Den enda nackdelen med detta ställe var – förstås – att det regnade mest… 

16 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anni !
Vilket underbart ställe - och vilket sammanträffande...
Och visst är engelska trädgårdar underbara - har rest en del i Skottland och blivit mäkta imponerad av roliga detaljer och förstås en otrolig blomprakt.
Snart är det vår tur att påta i trädgården - längtar...
Kram / Gunnel

Öbon sa...

Ja, det är verkligen fint. Gillar väggklockan :-)

Anonym sa...

Vad är det för program du skriver om?
När jag läste rubriken trodde jag att du hade fått dina borttappade biljetter till konserten.
/Cari

Anni sa...

Cari, om du klickar på länken där jag skrivit Engelska trädgårdar, kommer du till SVT Play och kan se programmet. Det repriseras också på SVT2 ikväll, ganska sent. Angela och Alban är med i seriens första program, det enda som hittills visats.

emsa sa...

Så läckert!!
Kram på dej!

Artista sa...

Vilken härlig blogg!!!
Jag tycker det är fantastisk med såna inredare. Precis som du faktiskt är själv. Gillar ju ditt hus! :o)

Har du varit i Anders Zorns hus? Det finns sånt som påminner om det du beskriver i ord och bild, där.
Hans hus blev jag lite småkär i.

Den här snickaren och livslustaren som du beskriver verkar vara en människa i min smak. Hur häftigt som helst. TÄNK om man kunde få hem en sån människa ett år. Han skulle förstås få fria händer och hade jag vunnit lite pengar så skulle han få lite betalt också...

:o)

Ulla PE sa...

Vet du att jag såg det mesta av det programmet och tänkte förstås på dig! Inte hade jag en aning om att du faktiskt varit där!!! Världen är allt bra liten!

Men nu ska jag gå och lägga mig bredvid min snarkande man (tror jag måste peta lite på honom - för att få honom att sluta snarka, alltså!)

Nastasia sa...

Mmmm...va fint!!!!

Ååååh...ankbröst...slickar mig runt munnen!...den där Eje, honom skulle jag vilja och BEHÖVA ha en date med just nu!

Ha det underbart MYSIGT i kväll!

Kram på Dig vännen!♥

Nastasia sa...

Glömde bara tala om att jag tycker verkligen att det är SYND om Du inte skulle ta av Ejes...men det är också VÄLDIGT SYND om mig, som aldrig har träffat på varken Eje eller "hans alster"....
Jag vill ha CHOCKOLA NUUUUU!!!!

Det är också synd faktiskt att inte JAG har så vackra saker!...och synd också att jag fortfarande inte har en vackert röd "sak" med lite gulddutt på, att hänga på min vägg med ljus i...;o)

Anonym sa...

Lovar att titta på länken - men drömmer om att bli guidad av dig på plats♥
Kram
Favvo

Nastasia sa...

Jag hoppas av hela mitt ♥ att er kväll blev alldeles jätte BRA!

Kram på Dig däkan min! ;o)

Anni sa...

Mycket egendomligt att bloggen såg olika ut beroende på vilken webläsare som används! Tack Cari för att du uppmärksammade mig på detta, nu måste jag kika igenom resten av inläggen också!

Anonym sa...

Åhhhh så vackert o orginelt. Och mycket underhållande skrivet, som alltid♥♥

maria sa...

Låter helt fantastiskt! Hur hittar du alla pärlor??

Öbon sa...

Bättre med en petig revisor än en slarvig. Annars kanske tokigheterna upptäcks först av skatteverket - och de är som iglar. Varje projekt vi säljer brukar leda till ett långtgående brevutbyte, då jag får nya handläggare hela tiden. Och varje gång måste jag "undervisa" dem hur uttagsbeskattningen ska göras.

imse sa...

Wow, så otroligt fint hus.
Något att drömma om.