Sidor

22 maj 2009

Krypande, krälande, sovande, ätande

”När en katt ligger och sover i ett rum, finns det inte mycket mer för en inredare att göra där.”

Känt citat av tv-Ernst.


”När en ekorre ligger och sover i min trädgård, finns inte mycket mer för mig att göra där.”

Säger jag.


Fast det är inte sant. Jag blir lika glad varje gång jag upptäcker någon av mina ekorrar i trädgården, oavsett om de sitter utanför dörren och skalar solrosfrö, uppe i rönnen och äter jordnötter, dricker vatten ur ett av alla fågelbad och fontäner eller ligger och sover i den trasiga fågelholken.

När björktrasten tycker att ekorren ligger dumt där den ligger, flyttar den sig till en syren- eller tallgren i skuggan och sträcker ut sig på mage med de fyra benen hängande på sidorna.

Jag brukar sitta på min trapp och småprata med den.

Ofta kommer då även koltrasthonan för att kolla om det finns något gott till henne. Helt orädd. Ibland flyger hon in i hallen, det är inte lika lyckat. Hanen sitter en bit ifrån, med full koll, och har högljudda åsikter om jag rör mig för fort. Å andra sidan sitter han gärna i tv-antennen och sjunger för mig på kvällarna, så jag förlåter honom.

Nu har de byggt bo i garagets hängränna, nära hörnet där vi går förbi flera gånger om dagen. Strax över ögonhöjd. Hoppas att skatorna inte upptäcker dem och att de inte blir alltför blöta när det regnar!

Det är ett bra djurliv i min förortsträdgård. Att ha flera vattenkällor, både stillastående och rinnande, lockar många fåglar. Roligast är förstås när de lite mer udda arterna visar sig. Och när jag sprang ut i regnet häromdagen för att sprida hönsgödel i rabatterna hittade jag en fin padda, det förvånade mig eftersom det är så torrt här!

Sist jag var på Chelsea Flower Show (som pågår just nu – tänk om man vore där!) köpte jag mig lite fina rostiga insekter att dekorera med i min trädgård. De är tillverkade av skräp i en liten afrikansk by. En konstnär fick upp ögonen för vad man kunde göra av skräpet och satte hela byn i sysselsättning

-♥-

Ser att ni tyckte tävlingen var svår! Kul! Själv blev jag positivt överraskad av att den understa växten blommar så fantastiskt vackert just i år och att blommorna i sig var så vackra när jag tog mig tid att kika nära. På söndag eftermiddag får ni veta vem som vinner smycket!

5 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Söt ekorre - känner mig trött och avslappnad när jag ser den;-))

Ser fram emot söndagen - av mer än en orsak;-))

Artista sa...

Vilken go ekorre. Den får du vara rädd om (ifall man kan påverka trivseln för ekorrar) Själv har jag inte ofta ekorrar. Mest olika sorters fåglar. Och några år har jag haft ett igelkottspar boende i trädgården. Dem var jag jätteglad för, men de är tyvärr inte kvar längre.

Ser att du lottar ut ett glassmycke igen. Jag som inte kan länka. Men jag är med i tävlingen ändå.
Hoppashoppashoppas!

Anonym sa...

Hatar insekter!!! Dom där får du gömma då jag kommer:-)

Men ekorrarna...jesses, så söta!!

Moments of photography sa...

Åh vilken söt ekorre!!!

Nica sa...

Åh jag blir alldeles mjuk i magen - vilken ljuvlig liten tofsöra!
Du är lyckligt lottad du! Och du verkar dessutom ha en stor förmåga att njuta - och det är väl en av de bästa gåvor man kan få :)
Kram, kram