Sidor

20 maj 2010

England 7: turistfälla eller spännande resmål?


Lilla söta Knaresborough i Yorkshire, en historisk marknads- och spaort i den dramatiska klyftan som formats av floden Nidd. Höjdskillnaderna är stora. Backarna branta.


Från slottsruinerna är utsikten över klyftan och järnvägsbron magnifik. På ena sidan floden ligger begyggelsen, på den andra finns en anlagd promenadpark med stora vackra bokträd och Englands första turistattraktion.


Vid torget finns Englands äldsta apotek, det öppnade 1720, men byggnaden med sina ekbjälkar och pittoreska rum är från medeltiden. The Oldest Chemist Shop in England var känd för sina gamla lådor och hyllor som huserade krämer, kristaller, pulver, Lawrences liniment, lavendelvatten, kolikdryck för hästar, talismaner, amuletter mm. I ett hörn stod en soffa där besökarna kunde få tänder utdragna eller behandlas med blodiglar i öppna sår. Idag står det godis, te, sylt, konserver och presenter i hyllorna, men för att få behålla sin titel säljs också lavendelvatten, toalettartiklar och naturmedel...


1310 beviljades en "Royal Charter" att hålla marknad varje onsdag. Så sker än idag och min vän Chris åker alltid hit till torget för att handla.

I juni varje år hålls The Great Knaresborough Bed Race, vilket lockar tusentals åskådare. Upp emot 90 lag bestående av sex löpare och en passagerare dekorerar sängliknande fordon och går på parad genom staden där bäst dekorerade säng utses. Sedan tas all onödig dekoration bort och lagen tävlar i de branta gränderna. Tävlingens klimax är när lagen ska korsa floden och ta sig uppför en lerig flodbank för att nå mållinjen. Flera ekipage har då sjunkit...


Ett annat jippo är den årliga dragkampen tvärs över floden, en tävling som garanterat slutar med ett stort plask!

Den vackra tågbron kollapsade när den var nästan färdigbyggd, man hade försökt bygga den utan mittpelare. Som tur var kom ingen människa till skada, men tusentals fiskar i floden dog.


Knaresborough har två älskade karaktärer. Den ene, John Metcalf, även kallad Blind Jack sedan han som sexåring blivit blind av smittkoppor. Redan som barn började han arbeta som guide och var så duktig på att hitta att få förstod att han var blind. Han blev en skicklig simmare och violinist och vann stora pengar som spelare i tuppfäktning. Han var aktiv som rekryterare till kungens armé 1745 och handlade med bomull. Han var också en ökänd smugglare.

Som passagerare på hästdragna vagnar blev han medveten om den urusla vägstandarden, beklagade sig och fick i uppdrag att bygga tre miles väg, vilket han gjorde betydligt snabbare och med förvånansvärt mycket högre kvalitet än övriga byggare. Detta ledde till en 30-årig karriär som vägbyggare!


På torget finns idag en staty, en minnesplakett och en pub som bär hans namn.


Den andra, mer omtvistade karaktären är Ursula Southeil, "Mother Shipton", Englands sierska som enligt berättelserna förutsåg mycket som skulle ske i framtiden. Hon föddes 1488 i en liten grotta dit den förpassade mamman flytt då hon vägrat uppge namnet på den blivande fadern. Hon gifte sig med snickaren Toby Shipton och påstås ha formulerat bland annat följande profetia:

Carriages without horses shall go,
And accidents fill the world with woe.
Around the world thoughts shall fly
In the twinkling of an eye.
The world upside down shall be
And gold be found at the root of a tree.
Through hills man shall ride,
And no horse be at his side.
Under water men shall walk,
Shall ride, shall sleep, shall talk.
In the air men shall be seen,
In white, in black, in green;
Iron in the water shall float,
As easily as a wooden boat.
Gold shall be found and shown
In a land that's now not known.
Fire and water shall wonders do,
England shall at last admit a foe.
The world to an end shall come,
In eighteen hundred and eighty one.

Idag är det inte många som tror att Mother Shipton skrivit detta, men hon har fått ge namn åt hela bokskogspromenaden med sina udda sevärdheter, bl a hennes påstådda födelsegrotta.


Men den mest spektakulära sevärdheten är den förstenande källan där vatten rinner fram från en osynlig källa efter att ha färdats en mile genom porösa lager av bergarter. När vattnet rinner fram droppar det ner på föremål som hängts upp i en lång rad och dessa får på bara tre månader en förstenad yta p g a vattnets alla mineraler (framför allt kalcium, natrium och magnesium med spår av bly, zink, järn, mangan och aluminium i form av sulfater och karbonater med några klorider och lite kisel).


Var åttonde vecka skrubbas fallet för att det inte ska växa igen helt. 1853 hängde ett ungt par på väg till hästkapplöpning i York, upp sina hattar. Av någon anledning kom de aldrig tillbaka och hämtade dem utan de syns nu som två utbuktningar en bit upp på väggen. Så långt växer väggen på 150 år, trots den ständiga skrubbningen!


Här har flera kändisar hängt upp sina personliga egendomar som numera finns att beskåda i det lilla museet, bl a John Waynes hatt och Agatha Christies handväska. En mycket tankeväckande och fascinerande plats, inte svårt att förstå att folk förr trodde på trolldom!

Idag har de istället vett att ta rejäl entréavgift till Englands äldsta turistattraktion...

6 kommentarer:

Gudrun sa...

Vilka rundvandringar du ger i det Engelska landskapet.
Häftigt med detta vatten som kan förstena allt, det ser ut som om en gardin hänger där, bergkanten är så rak.
Tack för gullig kommentar hos mig.
Önskar dig en fin dag.

Janicke sa...

Tack för härliga vetskaper!
I morgon flyger jag fram och tillbaks till din ö, jag hälsar från dig ♥

Göran S sa...

Åker ofta till England,och besöker olika städer och kulturella platser,och har ofta fasinerats av deras historia.Isle of man är ett resmål jag besökt ett tiotal gånger med motorcykel,bedårande ö.
PS:Lyssnade in Bruce genom Slottsgatan,KANON!

Lisbet sa...

Väldigt intressant läsning! Otroligt fina bilder.
Fotona av era sällskapsdjur är så fina de också!
Får härmed meddela att jag inte kommer att använda älglakanen! Det var kassatanten som tipsade om dem och fick mej att köpa dem. Förmånliga, verkligt bra osv var hennes argument. Jag var inte svårövertalad. Det finns en i familjen som faktiskt har en liten samling av älgar, elefanter, tigrar osv prydnadssaker :) så lakanen får bli hans...

Artista sa...

Mother Shipton... Kul Sierska. Och vattenfallet. Helt makalöst. Kalla det turistfälla, men i så fall är jag en stolt besökare. Tänk vad mycket som finns i England som åtminstone jag aldrig hört talas om.
Jag som bara besökt London och Bath.

... ja och lite högre upp i norr.

Mumintrollet sa...

Hu, sicken tur att inte vi har den tjänsten här i Sverige att kunna dra ut tänder på apoteket. Det hade jag aldrig klarat av att ha kom arbetsuppgift!