16 november 2011

Veckans hus - passage mellan hus

Vi börjar i Stockholm!


Först ut bland mina passager är den glasade passage som byggts ovanpå den befintliga entréportalen in till Riksgatan på Helgeandsholmen. Portalen och passagen binder samman Riksdagshuset med Gamla Riksbanken (som numera är en del av Riksdagshuset). Jag antar att passagen byggdes samtidigt som den nya plenisalen på 80-talet, i så fall är det Ahlgren-Olsson-Silow Arkitektkontor AB som står bakom.


En annan passage går mellan Dramaten och byggnaden bakom, i vilken Dramatens Lilla Scen finns. Jag har tyvärr inte lyckats finna någon information om denna passage, men husen är fantastiskt vackra!


Bakom Ferdinand Bobergs vackra Centralposthus går två passager över Klara Norra Kyrkogata. Den ena har klockor i två helt olika modeller. Mot öster stilren, mot väster utsmyckad och otroligt vacker! Nacken tillhör Nils Ferlin.

Så reser vi till Italien!


Jo, jag vet att detta inte är rätt sorts passager, men de fascinerar mig! Ska de hålla isär husen? Ska de hålla ihop husen? Finns där VA- eller elledningar? Är de bara vackra? Är de ens vackra? Varför finns där så många små broar mellan gamla hus i Italien?Två exempel från Verona. De ser kanske mer ut som balkonger än passager i mina ögon, men vad ser man från gatunivå? (Och det är den bortre bron på nedre bilden jag ser som passage, den främre tycks enbart vara prydnad.)Arezzo; ser ni längst bort till höger? Ni får klicka upp bilden! En riktig passage mellan två hus.En innergård i Arezzo kan också visa sig ha en glasad passage!Och till sist en liten passage till kyrktornet i Bergamo. Där sparar ringaren en hel del steg i trapporna!

5 kommentarer:

Hedwig sa...

Wow, vilken start på dagen - att studera alla foton på passager. Riksdagshuset - hur många tror du sett passagen där uppe ? Ferlin har ju något att titta på där han står. De italienska är ju så fina att titta på. Den första av de italienska 'passagerna' eller är det som du tror något helt annat - men vad gör det - kul att studera och fundera över. Verkar ju vara stöttor eller ledningar - finns ju inga öppningar ut till dem. Arezzo - vilka byggnader - så vackra.

Tusen tack !

Anki sa...

Ojojoj... alldeles överväldigad av alla passager mellan fina hus - både i Italien och i huvudsta´n!
Härliga bilder!

Christina sa...

Spännande passager. Intressanta små broar mellan de italienska husen. Sätter fart på fantasin. Tack för titten.

Mona sa...

Passagerna över Klara Norra Kyrkogata är verkligen vackra. Man kan ju undra över de där små broarna i Italien. Verkar inte rekommendabelt att gå ut på dom. Fulsnygga kanske man kan kalla dom. Jag gillar verkligen passagen till kyrktornet. Den är otroligt smart. Underbara bilder allihop!

Elisabeth sa...

Du har hittat många vackra passager! Därtill många fina foton på dessa passager! Ha dé!