03 februari 2014

Helgbilder - en välmatad långhelg med en dubbelhaka!

 Håll er i hatten, nu kör vi kultur- och mathelg med goda vänner:


Lämnade butiken i Gamla stan i hast på torsdagskvällen för att hinna till Dansens hus i tid. Skulle träffa min dubbelhaka Anne-Lie som konfererat i stan och Öbon som kommit från sin ö.Vi såg Cirkus Cirkörs fantastiska föreställning Knitting Peace, makalösa konster som gav konstant ståpäls. Den suggestiva musiken och sången förhöjde upplevelsen än mer.Hungriga konstaterade vi att det mesta stängt. Men från Centralbadets gård kunde vi gå in på Hubertus för att få något ätbart. Där satt tre långbord med salongsberusade herrar och damer i övre medelåldern och på en hylla hängde röda t-shirts med Stefan Löfvén-tryck. Vi kände oss som udda fåglar och fick senare veta att Metall- och LO-folk brukade träffas där sista torsdagen i månaden för lite musik och tal och (uppenbarligen) dricka ...

Öbon åkte hem till sig och jag och Anne-Lie till mig, där mellangrabben fick låna ut sitt rum och säng.Nästa morgon shoppade vi på Cajsa Warg innan vi begav oss till ...... Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken. Vi kom med i första visningen av Sven-Harrys herrgårdskopia
på taket av museet.Sedan såg vi den aktuella fotoutställningen av Nathalia Edenmont - en väldigt stark och gripande utställning med oerhört djup och samtidigt så vackert visualiserad smärta.Ner till Vetekatten för att träffa Barbro och äta lunch.
Prata, prata, prata.
Vi har inte setts på så länge!Alla tre gick på shoppingtur.
Först till Aeter- och Essencefabriken för att handla kryddor.Via en kaffe- och tebutik till Hötorgshallen.Vi hade på vår lott att ordna kvällens dryck och efterrätt,
så det blev marinerade oliver,goda ostar ochchoklad på Chokladfabriken.
Vinet inhandlades på sedvanlig grönskyltad butik.

Tunnelbanan till Janicke - men aj då, vi missade visst att gå av i tid! Stackars Anne-Lie blev orolig, men jag förklarade att vi bara skulle gå av på nästa station och åka tillbaka. Att det var ändstation där tåget vänder trots att det står på fel sida perrongen - ja, det är inga problem, det växlar ju spår före nästa station.Till Janicke kom också Agneta och vi fick efterlängtad Pimm's! Blodapelsinmarinerad lax med blomkålsmos, ostar, choklad och vitt vin slank ner alltför lätt. En blev lite trött och tog sig en snabb tupplur på sängen. Snark snark.

Barbro gav sig iväg tidigt för att trotsa det ymniga snöfallet, hon hade en bit att köra. Väglaget var förskräckligt, men hon tog sig hem så småningom.
Vi andra tog våra tåg och Janicke tog hand om disken.Lite trötta i håret stod vi utanför Kulturhuset när det öppnade på lördagen. Vi skulle se Ernst Billgrens utställning som visade sig vara ett lätt överblickbart litet rum. Jaha.

Några snabba telefonsamtal, ändring i planen och vi tog spårvagnen till Djurgården och Liljevalchs.Vårsalongen bjuder alltid på en skön blandning av konstarter och motiv.
Inga undantag i år! Här pussas Brezjnev och Honecker.Och här är en symaskin, ett bord, en stol, en lampa
och ett par träskor klädda i broderi!Spårvagnen tillbaka, promenad förbi skridskoåkare
och snöhögsklättrande barn i Kungsan ...... för lunch på Bagdad Café i Medelhavsmuseet.Och så en rask promenad till Oscars och 30-årsfesten
med After Shave och Galenskaparna!Efter 3,5 timmars skratt och musikalisk njutning tog vi 53.an till Söder,
hittade en radda snögubbar med utsikt över staden
och tog trapporna ner till Fotografiska där
Janicke och Razzy väntade.
Trevligt museum som har öppet till 23 på kvällarna!Och det blev mat igen.
Och vin.
Sedan var det bara jag som tog efterrätt.
Den var väldigt god.


Livemusik av bandet Nåden,
det var vi inte beredda på!
Och bra var de!Men vi gick för att se utställningarna.
Fastnade främst för Elliott Erwitt.
Underbar humor, underbara foton!

Sedan blev det promenad och tåg och buss och säng.Och det blev morgon den sista dagen.
Och det var söndag.
Och vi tog bussen och tåget och spårvagnen och hamnade på Abbamuseet.
Vilket toppenställe!


Här finns montrar och uppbyggda miljöer och historia och
nostalgia och videor och unika foton och ...... flera aktiviteter som karaokee (här två glada ryskor),
dansrörelser, mixerbordstester, disco, körande, etc etcAbbas originalscenkläder, äkta glam och glamour!Men sista delen av museet, med svensk musikhistoria, var en upplevelse den också. Som helhet är detta ett museum där man behöver gott om tid om man vill ta del av allting. Nästa gång ska jag hyra en audioguide!Blå Portens ljuvliga lammfärsbiffar fick avsluta vår intensiva helg. Och ja, det blev ett glas rött till dem också.
Sedan lämnade jag Anne-Lie på Centralen för hemfärd med tåg, ett tåg som blev flera timmar försenat på sin väg västerut. Själv åkte jag hem, gjorde te och satte mig med fötterna högt. Välmatad, trött och nöjd.

16 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Inte illa att hinna så mycket på så kort tid! Min sammanfattning var inte lika målande...

Camilla (Rantis) sa...

Tack för att jag fick ta del av er underbara helg via text och bilder , men önskar ju naturligtvis att jag fått vara där med er...
Kram

Mias Mix sa...

Wow vilken helg! Så mycket kul du fått se och så mycket gott att äta o dricka! Det finns verkligen mycket att göra om man bara vill... Är lite dålig på att åka in till stan. Abba-museumet o Fotografiska är ställen jag absolut vill besöka!

Janicke sa...

Pangfin redogörelse! Så glad att jag var med på ett par hörn.

Krylla sa...

Skrev en kommentar och Google sa Oops och berättade att det var tillfälligt fel...
Men hur som helst...Tack för att du delar med dig, ni verkar ha haft det riktigt gott och upplevt mycket!
Kan riktigt se dig Anni, alltid med kameran och med blick för fina bilder.
kram
Ingvor

Barbro sa...

Oj, vad mycket ni hann med! Förstår om det är med viss matthet ni äntrar veckan :-)
Glad att jag kom iväg och fick rå om er under några timmar.

Unknown sa...

Oj oj oj, ingen dålig helg. Välplanerad in i minsta detalj...härligt med så mycket kultur.
/Kiki

Eva Trillian sa...

Vilken fullpackad helg! Wow! Imponerande :)

KajsaLisa sa...

Herregud vad du har hunnit med, nu fick jag hur många uppslag som helst att fota. Essancefabriken ligger på Wallingatan om jag minns rätt.
Sen var det kul att du lade ut den vy som jag inte gjorde från Centralbadet. Stod på fel sida om dammen ser jag nu, din bild blev mycket bättre.

Susjos sa...

Ja jösses så mycket ni hann med på så kort tid!!!! Imponerande! En väldans massa härlig kultur!! Snart måste jag ta mej till ABBA museet i alla fall!!!!

Lajsas Fotografi sa...

Vilken trevlig helg du verkar ha haft! =)

Sv: Tack så jättemycket för din kommentar! =) haha ja, nog allt känner man sig som en fånge i sitt eget hem och i sin egna kropp.. Haha! Jag skulle ha fotograferat värktabletter och antibiotika då jag går på det nu.. De hjälper riktigt bra och det har skett en radikal förändring på bara ett par dagar! =)

Anonym sa...

Oj vilken härlig helg!! Och massvis av härliga bilder =) Ha det gott!!

Marit Johansson sa...

Herregud jag blir nästan matt av alla dina aktiviteter :) du har verkligen inte latat dig i helgen!
Blir nyfiken på "butiken i gamla stan" driver du en egen butik där? Och vad heter den i så fall?

Marit Johansson sa...

Tack för infon ang. badrumslampa förresten, då är det bara att glömma de roliga lamporna.... men kanske kan man hitta någon som säljer de som är både våtrumsäkra och roliga.

Leena sa...

Wow! Så mycket du hann att göra och uppleva! Och äta! Och dricka! Och blogga om det! Jag är helt svettig av att bara ha läst ... och mycket ser ju verkligen lockande ut. En dag ska jag också bli ett energiknippe, jag lovar!

maria sa...

Du har haft fullt upp , tack för att du delar med dig .