Sidor

30 januari 2015

Överraskande obehaglig väckning


Somerset, England, sommaren 2014.

Vi bor återigen i ett av världens underbaraste hus, hos Angela och Alban. I detta lilla krypin sover Mellangrabben, hans säng är skräddarsydd för det lilla utrymmet, men den del av rummet där jag står och fotograferar är lite större (här finns både garderob och skrivbord). Den vänstra väggen visar huvudhusets yttervägg, så just den här delen är utbyggd och sticker in lite längre på grannens tomt - huset ligger nämligen i tomtgräns.

Om ni har hängt med på min beskrivning så förstår ni att fönstret vetter mot grannens tomt, men längs med det hus vi bor i, så egentligen ser man inte så mycket när man tittar ut. Bara resten av vår fasad.

En sen kväll när vi alla lagt oss, reagerar plötsligt sonen på skenet och ljudet från eldsflammor utanför fönstret. Hela husfasaden lyses upp av lågorna! Han försöker se vad som pågår, men anar bara några silhuetter som tycks kasta in gamla möbler (!) i en öppen brasa. Som scout och van vid eldning tycker han förstås att det är väldigt obehagligt att någon eldar så nära ett bostadshus och dessutom så sent på kvällen (pågår det något mystiskt - vad försöker de dölja/elda upp?). Han kommer och väcker mig och tillsammans försöker vi förstå vad som pågår. Det finns ett blyinfattat fönster på annan plats i huset som vetter rakt mot elden, men vi ser ingenting genom det heller.

- Jag går och kollar vad det är för idioter, säger sonen och tar på sig skor och en jacka över pyjamasen. Själv går jag ut i trädgården för att försöka höra över muren vad som sägs. Vem vet vad det är för typer sonen träffar på? Det är känns mycket otrevligt alltsammans.

Uppenbarligen finns det ingen som passar brasan, utan karlarna har gått in i sitt hus. Jag hör hur sonen försöker få kontakt och till sist kommer en man ut och pratar med honom. Sonen är väldigt trevlig men lyckas tydligt förklara vad han tycker om det hela och mannen lovar att sluta eldandet.

När sonen kommer tillbaka ser vi hur grannarna släcker brasan med en vattenslang. Vi andas ut och hoppas kunna somna och sova i lugn och ro.

Vårt värdpar blir allt utom glada när de senare får höra om upplevelsen, det är tydligen inte första gången grannarna eldar på ett vårdslöst sätt. Själva hade vi gärna sluppit den överraskande och skrämmande väckningen.

8 kommentarer:

cissi sa...

Usch vilken otäck upplevelse! Eld ska man vara försiktig med.
Tur att allt slutade lyckligt i varje fall!

llh sa...

Nej man ska inte leka med elden. Hua. Glad dock att allt slutade överraskande lyckligt.

Hanna sa...

Vilket mysigt krypin, där hade jag sovit gott... ja om inte grannarna betedde sig som när ni var där. Bra att säga ifrån!

larans sa...

Vilken obehaglig överraskning och upplevelse!

Stare Ström sa...

Usch, så otäckt.

Leena sa...

Vilken obehaglig överraskning. Hoppas ni kunde sova lugnt de kommande nätterna!
Synd att Veckans fönster slutar, det har varit min favoritutmaning.

Susanne Hultman sa...

Usch då, det hade ju kunnat sluta allt annat än bra det där. Klok son du har och som dessutom kan prata förstånd med andra - på engelska också.

Tack för uppskattande ord nu när jag avslutar Veckans fönster. Tittar in här lite då och då trots frånvaro av fönster. :)

Tant Gun sa...

Tack och lov att det slutade lyckligt! Rådigt gjort av sonen. Kram