25 januari 2018

Månadens bild och lite mat


Jag vet inte vad som hänt med Blommig fredag (hoppas verkligen inget allvarligt!), men jag passade på att ta Månadens bild när vi hade några vinterdagar här i Stockholm.Vi hade varken sett snö eller sol på länge och efter helgens minus 10 är det nästan omtumlande att det idag är plus 6 och barmark igen. Plus sol! Det blev en lagom lång vinter tycker jag, men anar att det blir bakslag.Dagen då det var fantastisk dimfrost (rimfrost är uppenbarligen något annat lärde jag mig av meteorologerna på teve) var nog alla med kamera ute och fotograferade. Utom jag, för jag var sjuk.Min svärmor som älskade att promenera och åka skidor i vinterväder (jag kommer aldrig att glömma hennes glada utrop: Det är skuggor på snön! vilket betydde att det var perfekt uteväder) begravdes i fredags och många av makens kusiner från hela landet närvarade.Men det har varit många gladare tillställningar också. En tjejmiddag då vi hade nyårsrester som tema.Som så ofta blev vi mätta redan vid förrätten.Lite skånsk släkt kom på besök och jag gjorde en dessertbuffé (efter huvudrätten på ankbröst). Jag var så sugen på chokladmousse, men det äter inte Lillhunken.Han gillar pannacotta, så jag gjorde åtta sådana också.Men min pappa är mer för frukt, så några frukt- och bärsallader fick jag också ihop. Det frysta myntabladet såg inte så kul ut men smakade bra. I förrgår åt jag och maken friterade räkor och bläckfisk på Paolo Robertos restaurant. Detta var en antipasto, så jag hade inte ens sett den på menyn (kikade direkt på huvudrätterna) utan reagerade när kvinnan vid bordet intill fick den. Ett bra val, helt klart.Sedan gick vi på Stadsteatern och såg Frontens gryningsfärg, en stark pjäs om kriget ur fyra olika kvinnors synvinkel. Mustafa Cans pjäs bygger på berättelser från unga kvinnliga soldater han mött i sitt yrke som journalist. Se den om du har möjlighet!

13 kommentarer:

Susjos sa...

Ert hus är så vackert, både på vintern och sommaren!
Mycket god mat, och så dina desserter..t.o.m jag ( som ju inte är så förtjust i desserter) blir sugen att smaka!
Ha en bra dag!

Anita sa...

Ja jösses så fort det går för snön att rinna bort. Fast vi har rätt mycket kvar fortfarande. Men man får plaska fram när man är ute och går. Dimfrost hade jag aldrig hört förut, har alltid sagt rimfrost. Visste inte det var två olika saker. De blå prydnaderna i dimfrostträdet är så vackra. Och så är det tur att jag ätit lunch för annars skulle jag väl ha länsat kylskåpet efter alla läckra matbilder. Fast räkorna får vara för mig, är skaldjursallergiker. Men det lät som en trevlig kväll med restaurangbesök och teater.

Kram Anita

Annette sa...

Blir så sugen på alla desserter du visar. Jag brukar också göra några olika sorter när det är släkt- eller vänträffar, men det innebär nästan alltid att alla äter av alla sorterna ;) Det är inte så ofta numera som jag anordnar eller är på tjejträffar, men i morgon är det äntligen dags för träff med några jag känt och umgåtts med sedan lågstadiet, eller om det var mellanstadiet, det blir ju nästan fyrtio år. Jag skall baka och ta med en kaka som jag inte bakat på flera år; Chocolate Chip Cookie Cake med salt kolagömma och hemgjord vaniljglass.

Fantastiskt vacker bild på trädet med dina blå klot!

BP sa...

Visst är det helt underbart att all snö är borta efter bara två dagar. Nu är ju hela februari kvar, så...
Lillhunken är en smart kille som föredrar Pannacotta före chokladmousse. Pannacotta är en av få efterrätter jag verkligen gillar.
Och bläckfiskringarna i din antipasto får det att vattna i munnen på mig. Tål tyvärr inte räkor.
Fotot där den orange obelisken speglar sig i Kulturhuset är en höjdare:-)

Paula i pörtet sa...

Inte bor jag i ett så vackert hus som du! Däremot har jag säkert lite oftare vitt och vackert vinterväder och då blir det sådär tjusigt! Det lät som en spännande pjäs tycker jag, men har ju inte möjlighet att gå på teaterföreställningar när man bor på vischan. Men, det finns pärlor på SVTPlay ibland, och böcker förstås som får ersätta levande teater.

Nette Cecilia sa...

Man blir alltid sugen på något gott hos dig ,kan det vara dina bilder möjligen . Tror nog det kommer mara vinter inte är det färdigt ännu . Vi kommer inte oss iväg på någonting mera soffpotatisar skulle jag säga men det är nog bara skönt att vara hemma efter alla års körande för att hälsa på mina föräldrar under deras sjukdomstid . Såg att min bil kört 52000 kilometer sedan vi började . Kramen Nette

Rost och rädisor sa...

Vilken matkavalkad! Tur att jag nyss fått frukost.
Ert hus är så vackert oavsett årstid.
Allt gott
/Anette

Maribel sa...

Hej Anni!
Vackra månadsbilder, gillar dina blå bollar i trädet. Har tänkt lika som du, hoppas inget allvarligt hänt.
Vilka härliga maträtter, blir hungrig.
Ha det fint /Marika

Olga T sa...

Vilka efterrätter! Och valfrihet dessutom! Måste vara fantastiskt för dina middagsgäster.
SV: Jo fågelholken hade ingång från sidan. På kyrkogården här har man gått in för att ha många fågelholkar och unika sådana. Det finns tvåvåningars och radhus och olika ingångar och olika form på hålen. Ganska kul att gå runt och titta på dem! Jag gjorde för många år (!) sedan inlägg på min blogg om detta.

Eva Trillian sa...

Hela livet i ett blogginlägg. Från vinter till vår, begravning till fest, antipasto till efterrätt :)
Inte helt ovanligt att jag lämnar dina inlägg lite hungrigare ;) så även denna gång! Efterrättsbuffé - det var en härlig idé!
Önskar dig en fin helg!

Vonkis sa...

Är nöjd över att jag fick en vit jul uppe hos föräldrarna det brukar räcka så tycker jag.

Frontens gryningsfärg verkar bra, tyvärr hinner jag inte se den men ska tipsa mina Stockholmsboende vänner.

Janicke sa...

Jag blir hungrig! Fastän jag nyss har ätit.
Jag missade också den där allra frostigaste dagen. Och jag var inte ens sjuk, fick bara inte ändan ur vagnen. Dåligt!

Häftig bild med orangea pinnen!

http://kraka.moah.se sa...

Väldigt vilket frossande i efterrätter! Tror jag ska ta och komma förbi någon dag. Älskar godsaker.