25 maj 2018

Sommar i maj


Man tror man är mitt i högsommaren nu. Varmt, soligt och allt blommar på en gång! Inte anade vi det när maken fyllde år i början av månaden. Då var vi bara så glada över att vi kunde ta fördrinken ute på trädäcket.

Han fick boken och blommorna av mina föräldrar, blommorna har just vissnat och boken ska jag läsa så snart han är klar med den. Av mig fick han ett äventyr med två söner vilket utfördes nästa dag. Tipset om detta hade jag fått av Mia, så skönt att hitta på något överraskande till en som egentligen har allt.Fördrinken var ett lågalkoholigt mousserande jordgubbsvin som jag köpt för en euro i Tjeckien förra sommaren. Det var oväntat gott! Tur att det finns en flaska till i källaren.Sedan satt vi i lusthuset och åt grillatoch tårtor. Plommonkakan till höger är färdigköpt från Lidl.Härom veckan skulle vi åkt till Strängnäs och köpt mer glas till mig, men maken kom hem med en krockad bil och planerna skrinlades. I lördags kom vi i alla fall iväg och jag kunde fylla på mitt lager ordentligt. Tyvärr hade gasfjädrarna som håller ugnslocket uppe tröttnat, men maken lyckades hitta nya på nätet och har bytt dem. Och haft sönder en. Så nu väntar jag på nästa leverans.

Vill inte så gärna få det tunga locket i huvudet när jag jobbar.Efter glasinköpen åkte vi till Täby för att fira dotterns svärfar som skulle fylla 60. En överraskningsfest som hette duga! Han anade ingenting och blev otroligt glad när han såg barndomsvänner, kollegor, släkt och barn på plats!

Dotterns älskling hade bryggt öl till festen, bland annat en väldigt god IPA. Glad Anni.Och det grillades. Rejält.
Den områdesgemensamma grillen räckte inte till, utan grillmästarna kompletterade med en stor grill bredvid. Och svettades ymnigt i värmen.Tårta även här, såklart. Dottern hade bakat sex goda chokladtårtor.På söndagen promenerade jag runt Djurgårdskanalen med Razzy och det visade sig vara Gärdesloppet samtidigt. Ingen av oss hade tagit med kamerorna!Här fanns så många godbitar att njuta av.Vi kikade runt en stund, men missade allt jippo som varit och struntade i prisutdelningen.Det var ju inte därför vi var där. Vi skulle mest prata och bara vara.Vilket inte utesluter att vissa skönheter distraherade i alla fall mig.


Hemma då? Jo, blåmesen bor i min svarta keramikholk. Jag är så glad att den godkänts!Allting blommar samtidigt och en hel del två-tre veckor för tidigt. Pärlbusken är översållad av vita blommor, fruktträden har redan blommat över.Runt verandan slår blåregnet ut.Båda mina trädpioner blommar. Den här har jag fått se förut,men det är första gången för den vita.Vinbären är redan stora kart - hur ska detta gå?Den här lilla godbiten blommar för första gången och jag behöver leta rätt på lappen som sa vilken klematis det är. Minns bara att den var svårflörtad.Alpklematisarna i både blått och vitt blommar runt trädäcket, liksom syrener och gullregn. Doften är bedövande!Mina små klockhyacinter börjar slå ut, de är så söta tillsammans med ormbunkar, funkia och myskmadra.I tisdags var jag på VIP-kväll på Brunnsvikens trädgård. Vi fick goda mackor och rabatt på inköpen. Denna japanska lönn, en skenkamelia och två nya klematis fick följa med hem. Bland annat.

I onsdags jobbade jag i butiken och det ska jag göra även i morgon. Ikväll är det tjejmiddag och imorgon efter jobbet möter jag upp en väninna från västkusten som kommer med tåget och ska bo hos mig över natten. Det passar mig bra när jag är gräsänka!

9 kommentarer:

Lisbet sa...

Härliga kvinna som har härlig fart!
Ljuuuvliga bilder!
Fin överraskning för maken.
Hoppas ni får en fin kväll!
kram

BP sa...

Hur var det nu igen?! Man lever bara en gång och carpe diem. Det gör du verkligen!
Visst var allt sent ute i år åsså helt plötsligt är det sommar i maj och allt blommar för tidigt. Snacka om "global warming", som jag alltid längtat efter häruppe i norr. Nu har det hänt. Inte mig emot alls om jag ska vara ärlig.
Härligt med bonusen - Gärdesloppet alltså. Älskar ju gamla bilar, men har inte kollat eventet på flera år.
Ett härligt och som vanligt väldigt varierat inlägg. Love it:-)

Vonkis sa...

Det är verkligen mycket som blommar och mognar redan nu.

Villrose sa...

Nå ble jeg veldig tørst - og sulten. Undrer hvorfor?
Herlig perlebusk og klematis!
Ha det fint!

Lena i Wales sa...

Låter skönt med sommarväder, sol och värme. Här i Wales öser regnet ner, samma som igår förmiddag. Så blir lite avis, men tur att det var bättre väder när jag besökte Chelsea Flower Show i London i mitten av veckan.
Vilken grillfest! Ser så läckert ut!
Så fint du har i trädgården!
Önskar dej en skön söndag!

Anne-Lie sa...

Hur håller sig den underbara blomningen till öppna trädgårdar?

Maribel sa...

Hej Anni!
Här var det mycket fint, veteranbilar och underbart blåregn. Härlig samling av holkar, hos oss är det bara en som har invånare, ett sparv par har flyttat in och flyger i skytteltrafik för att mata de små. De brukar bygga under takpannorna, lite ovant att se dem i holken. Kan din klematis vara en Montana Elisabeth?
Ha det fint /Marika

Eva Trillian sa...

Sommaren slog verkligen till!
Somrigt inlägg med full fart :)
Vill också läsa den där Rosling-boken. Står på kö på Biblan!
God fortsättning på somriga veckor!

Susie på Stjärnarve... sa...

Oj, vad mycket kul du - och din gubbe - varit med om! Att du orkar i värmen, här är det nu så varmt att man är tvungen att gå in. Fast det är klart, det är vackert när ALLT blommar samtidigt vilket det verkar göra hos dig med!?
KRAM/Susie