Sidor

söndag 7 april 2019

Små överraskningar i trädgården


Vi har inte alls haft samma värme i Stockholm som jag hört om från vännerna längre söderut, men inte heller så snöigt som vännerna lite längre norrut. Ändå var jag faktiskt inte beredd på att vitsipporna redan skulle ha dykt upp i trädgården!I en rabatt står en ensam liten narciss som jag inte alls minns att jag skulle ha planterat. Men fin är den, speciellt som den blommar redan nu.I mitt blåa krokushav finns också några riktigt knallgula krokus. Så här års är gult i trädgården helt okej, nu är jag lycklig över allt som vill blomma - oavsett färg!Minsann kikar inte min ramslök upp under pärlbusken! Här har jag grävt ned en överkant från en trasig kruka för att rama in de plantor pappa köpt på Gotland. Jag är så glad att de överlevt några år, men än kan jag inget skörda.Alldeles intill pärlbusken och ramslöken har jag en buskpion som i år har fullt av knoppar. Jag har bara haft den i tre år och har inte vågat hoppas på att den skulle trivas så bra! Den står i den fuktigaste delen av trädgården, det är tydligen där jag borde plantera allt. Tror jag ska flytta dit min förtvinade hortensia Annabelle också, den som ska vara så fantastisk håller helt på att torka bort hos mig.Julrosen har slagit ut och har fler knoppar på gång. Igår besökte jag en trädgård som har massor av små fröplantor av julrosor, kanske att jag skulle ha lättare att få dem att överleva?Mina koltrastar badar i alla mina fågelbad menjag tror inte att det är någon av dem som bygger på på sin vanliga hylla under takutsprånget. All denna bråte som trillat ned tyder på en större fågel, så jag gissar att nötskrikorna som far runt i trädgården har fått för sig att ta över koltrasthyllan.I grönsakslandet kan jag skörda den sista purpurkålen som stått kvar över vintern,här sticker också sparrisen redan upp.  Jag köpte ett antal plantor på Nordiska trädgårdar och vågade inte låta dem ligga kvar i källaren när jag såg att de börjat växa. Hoppas att de klarar nästa veckas förmodade minusgrader. Vore så kul att odla egen sparris!Bellis och små påskliljor lyser upp i den gamla urnan på trappan, den som min pappa "hittade" någonstans på stan i sin ungdom.Jag passade på att gödsla mina rhododendron med nyköpt gödsel men när jag ställde in resten i skåpet såg jag att där redan stod en full flaska med flytande rhododendrongödsel ... Man kan inte ha koll på allt, tydligen.

9 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Så många fina bilder! Hoppas ramslöken kommer att trivas. Här skördar vi lite var och varannan dag nu.
Lyllos dig som kan ha kålen kvar i landet under vintern. Här dukar den alltid under så det bara blir vissna pinnar kvar vid denna tiden.
Ha, det gott
/Anette

Maribel sa...

Hej Anni!
Vitsipporna är tidigt ute hos dig, ser inga tecken på dem ännu i trädgården.
Vacker bild på koltrasten, hoppas den hittar en ny boplats. Här inspekteras holkarna, men tror inte någon flyttat in ännu. Din pion ser ut att trivas.
Gråmulet idag, men då blir det bra att plantera om mina sådder.
Ha det fint /Marika

Susjos sa...

...och idag är det riktigt kallt här i 08-området, fy så jag frös när jag var tvungen att ge mig ut i morse.
Njuter av din lilla prakt i trädgården som börjar sticka upp ur jorden! Själv har jag bara sett krokus å snödroppar ännu!
Kram!

Eva Trillian sa...

Våren och värmen kryper sakta uppåt. Sonen stoltserade i bild i sol och +21 grader i Berlin förra veckan! :)

BP sa...

Japp, här bor någon som har de grönaste fingrarna som finns:-) Du är makalöst duktig på att få alla slags plantor att överleva. Suveränt jobbat! Å sparris redan nu. Visste inte ens att vit sparris kan odlas i våra trakter. Här har du motbevisat mig. Sedan gillar jag ditt bihotell. Ursnyggt!

Fantastiskt fina bilder förresten!

Hoppas verkligen alla dina fina vårtecken har överlevt dagens nollgradiga temperatur. Men de är säkert luttrade;-)

Hanneles bokparadis sa...

sån underbar tid nu, mycket händer varje dag.

Maggan sa...

Så många underbara vårblommor du har i din trädgård.Våren är en underbar tid när det ligger så mycket förväntan i luften och som även innehåller så mycket glädje. Varje dag man upptäcker något som är på gång i trädgården så blir man så glad över det.Ha det gott/Margareta

Mias Mix sa...

Härligt med lite vårkänsla mitt i kylan. Väldigt kallt... Börjar längta efter värmen nu. Och visst är det fint med gula blommor på våren! Och ramslöken blir jag avundsjuk på... Här letat i skogen men inte hittat.

Vonkis sa...

Tänk att ha en trädgård där man får upptäcka nya saker som vaknar till liv och kikar fram. Jag får nöja mig med sådderna i fönstret och det är rätt kul det med. Andra omgången tagetes gick bättre så nu har jag några plantor från dina frön som snart ska skolas om.