söndag 25 augusti 2019

Vortexträdgården i Darmstadt - en trädgård fylld med konst


De många stiliga villorna runt utställningsområdet i Mathildehöhe ingår också i konstnärskolonins område. Här finns villa Martinus, byggd 1921, som jag hamnade bredvid när jag gått ett kvarter för långt. Jag hade läst om trädgården runt huset, men missat exakt var den låg, så för mig blev detta en lyckoträff!

Vortexträdgården är en privatägd offentlig trädgård/konstutställning där trädgårdsjord och växtunderhåll baseras på principerna för permakultur.

Ordet "Vortex" betecknar en virvel eller virvlande rörelse. För ägaren Henry Nold betyder det spiraler eller spiralformade former, i förlängningen begrepp som DNA, dubbel helix och livets byggstenar. Ett annat tema i Vortexträdgården är det för helig geometri och kosmologiska numeriska förhållanden, till exempel det gyllene medelvärdet och Fibonaccis talföljd.

Henry Nold är inte ensam ansvarig för designen. Olika lokala och internationella konstnärer har bidragit med sin del i trädgården - från England till Vitryssland till Marocko. Förutom konstverken ligger filosofiska och vetenskapliga idéer och beräkningar också bakom trädgården.

Konstnärskolonier som Mathildenhoehe och Worpswede (som jag besökte förra året) främjade uppkomsten av utopiska projekt och ett nytt sammanhang för alternativt tänkande i Europa. Många fritänkare ville skapa sitt eget paradis och Vortexträdgården speglar denna önskan.108 äggformade stenplattor bildar stigar som leder förbi lampor, sitt- och liggplatser, ett lusthus, en damm (även den äggformad) och massor av konstverk. Numret 108 är heligt i buddhismen och hinduismen. Trädgården är därför en metafor och en antydning till olika idéer, många chiffer är gömda i den.

Här kan man gå runt och ta till sig allt det filosofiska/vetenskapliga/flummiga eller bara njuta av en udda miljö med udda konstverk. Ni får ta denna promenad genom mina bilder och tänka på att det är strålande sol och 36 grader varmt:


Lampor med mönster från "crop circles" - de stora cirklar som kan bildas i kornfält strax innan skörd

Husets altan med ännu fler "crop circles" i olika material


Det finns åtskilliga keramikhöns utplacerade


Hönan vid entrén skulle nog må bra av lite omsorg
När jag nu söker på information om Henry Nold upptäcker jag att han köpt Skärva Herrgård utanför Karlskrona. Han tycks äga många kulturbyggnader runt om i världen och jag blir allt mer nyfiken på vem han egentligen är.

Innan vi lämnade Darmstadt för vidare färd söderut gjorde vi ett improviserat besök på ett gigantiskt museum som vi råkade passera. Nästa reseinlägg är inget för de känsliga, där blir det en hel del ganska makabra foton.

8 kommentarer:

Carina sa...

Det lät ju spännande och jag blir också nyfiken på mannen, människan... Och funderar på om 108 stycken buxbom får samma kraft som 108 något annat. Buxbomssticklingarna var de som först kom upp i tanken när jag läste :)

Ha det gott! Carina

BP sa...

Den trädgården gillade jag skarpt, speciellt alla "rostiga" saker och "äggstigen". Otroligt läckert måste jag säga. Du snubblar då alltid över riktiga pärlor:-)

Maribel sa...

Hej Anni!
Känns som en hemlig trädgård med något nytt oväntat som kommer fram bakom nästa krök. Ser skuggigt och skönt ut i värmen. Skulle gärna adoptera en höna, och de äggformade trampstenarna är kul. Vad är ängeln gjord av?
En intressant trädgård.
Ha det fint/Marika

Violen sa...

Den trädgården verkar vara en riktig pärla med konst av olika slag! Spännande att titta in i den, tack för besöket!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Tack Anni för att du tar oss med till dessa spännande platser. Jag har nu gått runt via dina text och dina bilder i förstorat format och jag har pustat när jag tänkt på att det var 36 grader varmt men ändå känt att det funnits en hel del skugga. Nu ser jag med lite bävan fram mot nästa reseinlägg ...

Kram Anita

Eva Trillian sa...

En del av det mina ögon njöt av hade jag velat titta på med händerna ...

Vonkis sa...

Vilket ställe! Att du hittar allt.

Mias Mix sa...

Vilken tur att ni hittade detta ställe. Tack för promenaden! De där stenplattorna trodde jag först var stubbar. Vågar man läsa nästa inlägg?? Kram