10 maj 2020

I min egna lilla värld inom staketet


Så var det dags. Årets utflyttning av hibiskusträden. Här handlar det inte om att sakta vänja dem vid utelivet genom att flytta in dem igen om natten, nej här är det tuffa tag som gäller. Hittills har ingen hibiskus dött, men nog händer det att jag behöver lägga fiberduk över dem om det kommer en kall natt.När träden är utburna till trädäcket är det bara att skura och diska och putsa och tvätta och så äntligen flytta in igen. Det vita skåpet som står mot bakväggen om vintern (men snart ska få flytta in i matsalen igen) vrids mot bortre fönsterväggen. Jag mister en del morgonsol på det sättet, men får en bättre avställningsyta och kan utnyttja verandans hela (lilla) bredd.

(Hyllorna i överkant rymmer min muminmuggsamling, ifall att ni undrar)Jag fick hem en del av Mellangrabbens balkongkrukor att pimpa. Han hade sått både sallad och grönkål, men plantorna var yttepyttesmå. Jag försöker rädda dem för framtiden, men planterar nytt i krukorna. Tomater, purpurkål, pak choi och lite buskkrasse. Nu får de stå här och växa till sig innan han får in dem till stan igen. Då kanske salladsplantorna är stora nog att också få flytta. Det är viss skillnad att kunna odla i växthus eller inne i en lägenhet.Eftersom jag har så många tomatplantor testar jag att odla en upp och ned i en ampel jag gjorde en gång. Den har i alla fall överlevt den brutala omplanteringen!För att få plats med Mellangrabbens krukor i det redan fulla växthuset fick jag plantera ut en del annat. Salladen var redan på plats i den högra lådan, tillsammans med libbstickan som tidigare stått i en av krukorna på trädäcket. I vänstra plastväxthuset finns pak choi och spetskål sedan någon vecka, nu fick de sällskap av zinniaplantor. I det högra plastväxthuset grävde jag bort gammal mangold och misslyckad rädisodling, jordförbättrade och planterade tomater och purpurkål tillsammans med paradisblomster. Dessutom fick en balkonglåda med massor av vallmoplantor flytta ut ur växthuset. Sedan fick grabbens krukor plats!

Inatt ska det visst bli rätt kallt, så det är bara att hålla tummarna för hibiskusar och allt annat.Blåregnet börjar visa sina knoppar. Just den här knoppen bor varmast av dem alla, så det dröjer innan hela verandataket står i blom.
 


Ett annat av fjolårets inköp, en rosa stjärnmagnolia har börjat blomma. Det förvånar mig lite, för jag trodde nog att den skulle blomma före Leonard Messel som börjar vissna efter att ha blommat i en hel månad.Maken har fortsatt att gräva bort häckrötter och peta ner en metallkant som hinder för nya rotskott. Det blev inte en plåt av cortenstål utan vi hittade en billigare och lite korrugerad plåt på Granngården som vi hoppas ska göra jobbet. Den är inte där för att vara snygg, så det kändes lite onödigt att betala för corten.Här syns både vidden och sträckan maken har grävt, från äppelträdet till plommonträdet. Plötsligt står min träbänk mitt i gräsmattan, när dryga metern häck försvann bakom ryggen! Till höger om plommonträdet är lökängen, så nu får maken vänta med grävandet för han har inte så stor rörelsevidd den sträcka som är kvar fram till bersån. Den är inte heller lika viktig.

Nu funderar jag över vad som ska ske med min "nya" yta. Bara så gräs? Trist. Plantera prydnadsbuskar och -träd? Kanske det. Först kan jag stoppa ned sommarblommor (tänk om jag haft de där dahliorna ändå!), så har jag hela sommaren på mig att tänka. Jag har en hel drös med solrosplantor jag kan stoppa ned, det vore väl rätt häftigt?Jag har stått ute med mitt glas. Fick en mycket uppskattad beställning på studentpresenter, så det var bara att dra igång. Tänkte lägga ut lite av mina saker till försäljning här på bloggen om det kan finnas intresse? Har fotograferat av en del av mina smycken, men när jag ser dem på datorn är de antingen oskarpa eller inte tillräckligt fint putsade. Tänk så mycket som kommer fram när man ser sina foton på stor skärm! Bara att ta nya foton efter en lite noggrannare putsning.Ekorrarna tycks ha flyttat hemifrån. Inte alla, men det är betydligt lugnare i trädgården nu. Jag får fortfarande plantera om växter som de har grävt upp, men har vågat mig på att ta bort skyddet från pelargonerna. Kanske dumdristigt, men växterna mår inte bra av skyddet heller.Det här tror jag är mamman, hon har inte lika stora tofsar på öronen och är mest orädd av dem alla. Här ska hon just ta ett skutt till mathuset.Och här sitter hon i huset och mumsar.Lökängen som sagt. Nu är tulpanerna i full blom, de också.Jag fotar och fotar. Helst i kvällsljus eller tidig morgon.En av tulpansorterna fläker ut sig fullständigt på dagen, men drar ihop sig igen på kvällen. De ser lite lustiga ut, som om de snart blommat över.Igår göt vi äntligen fast skaft på mina keramikblommor. En hel del pyssel och kladd, men nu står de där och brinner. Jag kunde reparera en del där jag bara gjort en keramikhållare (vilket inte har hållit) och gjuta skaft även på några vita som jag aldrig tagit mig tid till att fixa.Det blev hembakt pizza till kvällen. Här är min med brie, grönkål och valnötter. Ingen tomatsås, utan ett bottenlager av crème fraîche istället. Maken och Lillhunken gjorde mer traditionella med tomat och salami som grund. Jag orkade bara halva min, så resten blir lunch idagDet sista jag gjorde igår kväll innan jag satte mig i tevefåtöljen var att dekorera en del glasalster med en färg som bränns i vanlig köksugn. Blommorna är baksidan av studentpresenterna. De blårutiga glasen till vänster har jag tänkt hänga upp i växthuset, men insåg att de inte ryms i ugnen ... bara att programmera om glasugnen istället. Ska bara fixa ytterligare fem av dem först.

Idag ska jag ... eh ... eh ...eh ... vet inte riktigt än. Kanske fixa några keramikpärlor av självtorkande lera till ett projekt jag har på gång ... eller rensa bland utrivna recept (varför river man ur recept när man ändå bara googlar?) ... eller ... men först ska jag se fredagens avsnitt av Gardener's World!

14 kommentarer:

Lena i Wales sa...

Oj, va mycket du hinner med!
Så fin veranda du har och roligt att se din Muminsamling.
Så vackert med alla tulpanerna blandat med påskliljor.
Alltid spännande med dina glasgrejer.
Trevlig söndag!

Razzy sa...

Vilken underbar lökäng, här skulle allt vara uppätet av rådjuren om det inte var inhägnat. Mina tulpaner har inte blommat än och på vissa har det inte ens kommit några knoppar. Kram Eva

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Jag bara måste börja med lökängen. Den är något av det finaste jag sett. Så lycklig du kan vara över den. Förstår om du tar bild efter bild. Jag är förvånad att du inte bosatt dig där, slagit upp ett tält eller så, det skulle jag gjort :)

Så du har ställt ut dina hibiskusar. Akta dig bara, var beredd med fiberväven för senare i veckan spår dom bara någon plusgrad på nätterna så frost kan ligga nära till hands. Jag har min hortensia och mina kamelior som ska ut men väntar till nästa helg då det ska bli varmare. Jag behöver också få ut mina då jag behöver platsen till chili, paprika och tomatplantor som ska få bo där tills det är dags för plantering i "slutkrukorna". Dessutom har min hortensia bladlöss så det måste rengöras ordentligt innan det andra får komma dit.

Spännande med ampeltomaten. Tror helt säkert att den klarar att hänga "upp-och-ner". Du får tala om hur det går. Alltid spännande med nya experiment.

Ha nu en fin kommande vecka och var försiktig!

Kram Anita

Nette Cecilia sa...

Åh din lökäng så vackert .Du har nogdubbelt så mycket energi som jag..Vi har regn idag nu har det hållit på i tolv timmar ibland snöar det.Nu har det börjat röra på sig lite i butiken men det är nog katastrof vad det gäller inkomsterna o hela vår säsongen med kläder går förlorad. Som tur är viĺ kunderna ha lite gardiner o tyger.Hopas ni har de det bra o ingen blir sjuk,krämen nette

BP sa...

Blir andfått bara jag läser ditt inlägg. Hur orkar du? I ditt nästa liv blir du nog trädgårdsmästare skulle jag gissa. Din lökäng är fantastisk och ditt hus är som ett sagoslott. Å med allt du gör/ha gjort i din trädgård så är det ju nästan bra att du inte jobbar just nu. Men himla kul med en beställning till studenten, då kommer du inte av dig helt;-)

Första bilden på mohikanekorren är den bästa du tagit. Helt underbart att se Kurre med händerna på magen. Nästan som i en Walt Disney-film.


PS. Det kostar ju ingenting att lägga upp dina alster på bloggen, så varför inte. Personligen skulle jag inte bara lägga upp smycken utan andra saker också. Sådana som går att skicka med posten alltså. DS.

Maribel sa...

Hej Anni!
Din blomsteräng med alla lökväxter, är så fin. Jag undrar vad jag skall göra med alla tomatplantor, några får nog hamna i amplar. Din lösning var kul.
Det blir ingen växtmarknad i år, så jag har överskott av plantor. Vilket trevligt sällskap med dina ekorrar. Idag var det regn och rusk, har bara sprungit ut till växthuset för att täcka in mina plantor. Det blir kallt i natt.
Ha det bra /Marika

Vonkis sa...

Hibiskusträd! Käre värld. Köpte du dem som träd eller har du drivit upp dem från blomstorlek?

Vilken odlingsservice sonen får, det är sannerligen inte lätt att odla i lägenhet, om man inte har en väldigt stor lägenhet vill säga men det gissar jag att sonen inte har.

Vonkis sa...

Jo just det, idag fick jag hem Bea Uusmas bok från biblioteket. Tack för tipset :-)

Maggan sa...

Vilken underbar äng med Tulpaner du har vid ditt vackra hus som en fin tavla.Du har även så mysigt på din glasveranda vilket fint ställe att ha växter i.Blommande Magnolia hur underbart är inte det och Ekorrar gillar man ju de är ju så söta.Ha det gott/Margareta

Paula sa...

Hej! Jag måste säga att det alltid verkar som om du har minst tio timmar extra på dygnet jämfört med oss andra! Jag fattar inte hur du hinner med allt! Ta hand om en fantastisk kåk med en jättehärlig trädgård, odlingar o jag vet inte vad. Jobbas ska det och god mat tillagas, hinner du alls sova?
Men roligt är det att följa din tillvaro här på bloggen!
Kram från pörtet

Carina sa...

Suckar och tittar lystet på din nygrävda tomma jord. Igår började jag fundera på var jag ska plantera ut dahliorna i år... De är vääääldigt många, för många när jag inte hade tänkt till :) Men det brukar lösa sig.

Roligt med din beställning. Så klart du ska visa på bloggen och se om du får napp. Har du ljus i alla de där som du satt pinnar i? Det vore häftigt att se de tända. Och apropå häftigt så är det rätt namn på din lökäng - fantastisk, och med huset i bakgrunden blir det perfekt.

Kram, Carina

Mias Mix sa...

Du har en så underbar trädgård. Den har ni verkligen lyckats med. Och javisst, fyll upp det tomma utrymmet med solrosor. Man blir så glad av solrosor. Bredvid en av våra kyrkor har de självplock av solrosor. På min systers begravning hade jag köpt/plockat solrosor från oss alla i familjen.
Vilket jobb med hibiskusarna. De är gigantiska. Kul att de klarar sig så bra.
Och ekorrarna är ju för söta. Blir väl lite tomt nu om de börjar flytta hemifrån. Du tar så fantastiskt fina bilder på dem.
När det blir lite varmare kanske jag skulle kunna ta bilen till dig för en date ute i din trädgård, på avstånd :) Nu var det ju länge sen. Ta hand om dig! Kram

Kristinas oas sa...

Vilken trädgård du (ni) har!! Och lökängen är ju to die for nu när den är helt utslagen! :)
Hoppas verkligen vårvärmen kommer tillbaka snart, är så trött på kylan (och blåsten).
Kram Kristina

Vonkis sa...

Ja men nu ser jag att de är flätade! Ska bli spännande att se när de blommar:-)

Klematisen står i en vit avfallshink på 10 liter. Den köpte jag på IKEA förra året, kollade och den heter fniss. Tyvärr glömde jag att skära hål på den men det är ordentligt med lecakulor och sand i botten.