09 februari 2021

Variationer i blåa krukorFör att följa Trädgårdsfägrings tema "Att se bortom vintern" har jag letat fram bilder på mina krukor vid ytterdörren från olika år. Lite kul att se hur olika det varit och fundera över hur jag vill ha det i sommar.

Snabbt kunde jag konstatera att bilderna inte är tagna för att vara instagramsnygga, utan enbart för att dokumentera vilka växter jag kombinerat. Inte heller är de genomtänkt tagna ur samma bildvinkel, men de ger i alla fall en uppfattning om variationerna.


Innan sniglarna invaderade (äsch, så många är de inte) trädgården hade jag ofta petunior, gärna i kombination med salvia och något hängande.


Ett år fick jag tag i billiga buxbomsklot (som såklart inte överlevde) och satsade på blå hänglobelia (som jag älskar men som kräver så mycket vatten att de lätt torkar ut i morgonsolen). Salvia även detta år, ser jag. Förmodligen övervintrad.Min favorit är nog när jag fått tag i fyllda Flitiga Lisa, de ser ut som små rosor och växer sig stora under sommaren. Här kombinerade med klockranka på galler bakom och hängande penningblad från trädgården.Nu är bilderna inte i kronologisk ordning för jag orkar inte slåss med blogger som lägger bilder helt oavsett vad jag tycker.

Detta år hade jag petunior, flitiga lisor, hänglobelior och faktiskt ett paradisblomster i krukorna. Önskar att jag tagit bild senare på sommaren, för det där ser ut att ha blivit välfyllt.Favoritfärgen på petuniorna är såklart denna. Hittar jag den igen kommer jag att köpa den, sedan får jag ångra mig när sniglarna har kalas. Otroligt snygg blå färg på salvian också, ser jag.I somras tog jag tydligen ingen bild ur samma vinkel, förmodligen beroende på att jag hade magnifika palettblad på trappstegen (den som inte syns i bild är gigantisk!) som jag tyckte var intressantare. De senaste åren har jag kombinerat zon- och hängpelargoner med de penningblad som övervintrat. Pelargonerna tål torkan och blir inte uppätna av sniglar, däremot tycker ekorrbusarna om att äta på bladen!Just nu är det någon som helt tydligt förbereder för tiden efter vintern.


16 kommentarer:

Vonkis sa...

Att ekorrar äter pelargonblad hade jag ingen aning om, så nu har du lärt mig något igen :-)

Dina favoritpetunior ser nästan ut som väldigt stora teveronikor och skogsveronikor.

LillaSyster sa...

Alla krukorna har vackra blommor, helt omöjligt att välja. Du får säkert en fin sommarplantering o år också =) Jag ska nog satsa på pelargoner på trappan i år. Men först ska jag ha penséefrossa.

BP sa...

Här gillar jag nog dina bollar/klot bäst. De är otroligt häftiga och minst sagt annorlunda i en trädgård.
Dina höga krukor är mäktiga dom också, men jag tycker att de är oproportionerligt stora jämfört med vad som växer i dom. Ja, jag vet - allt är smaksak;-)
Sista bilden med ekorren - hahaha:-)

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Det är nästan så jag tror att blått är din favoritfärg ... :)
Så fina de blå kloten är. Som planeter i ett blått solsystem ligger de där. För övrigt älskar jag kruksamlingar, har gjort det ända sedan jag var på Great Dixter och såg deras krukplanteringar. Synd att inte buxbomskloten överlevde. Ser att du har klockranka på en av bilderna. Vet du vad du skulle kunna ha, Blomman för dagen och sorten 'Heavenly Blue'. Den är verkligen rent blå, himmelsblå och brukar dessutom blomma tidigare än klockrankan. Och himmelsblå blyblomma skulle också passa där. Men den ska ju förstås övervintras. Fyllda Flitiga Lisa gillar jag också. Och jag tycker dina blå hänglobelia var verkligt vackra. Man skulle ju kunna tro att den blå färgen skulle försvinna mot krukans blå färg men det gör den inte. Tvärtom så lyfter dom fram varandra. Ja det finns mycket vackert att plantera i vackra blå krukor. Palettbladet är magnifikt!

Kram och ha en fin dag!

Maribel sa...

Hej Anni!
Så kul att välja blommor till krukorna, först ser de lite vilsekomna ut i en stor kruka, men snart har de brett ut sig och väller ut över kanterna. Gillar dina kombinationer, har själv av de blå krukorna. Dubbla flitiga Lisa har jag inte sett på länge i blomsterbutiken, tyvärr, för de är så tåliga och fina. Helt klart en favorit. Ser en söt liten blå slända, har du gjort den?
Ha det gott /Kram, Marika

Razzy sa...

Det är så vackert hemma hos dig. Kram Eva

Carina sa...

Blått är så vackert och lugnt att leva runt. Lobelia har alltid varit en favorit men de sista åren har jag tröttnat på att vattna krukor men snart sluts väl cirkeln igen och krukor fylls...

Men bilderna - finns det inte en liten knapp där du enkelt kan flytta de olika delarna uppåt eller neråt? Det har jag i Gutenberg i menyraden en liten pil upp och en ner. Supersmidig :)

Kram, Carina

Maggan sa...

Dina blåa krukor är jättefina det är även min favoritfärg på krukor har flera stycken.Du har så vackert innehåll i dem dessutom.

Dessa ekorrar de är ju så söta även om de även är små busar hos mig åt de upp en bomullsgardin som satt i ett fönster i en bod på vårt sommarställe som de tydligen behövde till sitt bo.Ha det gott/Margareta

Lillian www.sognafaret.no sa...

Det er det som er så trivelig med bilder. Man kan sette seg ned og mimre om hvordan det var flere år tilbake. Man kan ta opp igjen noe man hadde mye av tidligere som man rett og slett har glemt bort. Få nye ideer til nye prosjekter.Bare å drømme seg bort på vinteren og kose seg.

Nette Cecilia sa...

Älskar dina blå krukor ,med så vackra blommor . Jag har nog läst dina inlägg även om det är mera sällan jag är inne på bloggen . Jag hoppas du har fått en lite lugnare tillvaro nu . Bara vi skulle komma bort från det här eländiga viruset , inga kunder här idag men det är - 10-20 grader varje dag nu . Ha det bra ,Nette

Lena i Wales sa...

Jag älskar dina krukor. Kan det beror på att de är blå kanske😀?
Tycker också om innehållet.
Härliga bilder som ger hopp!
Sköt om dig!

Violen sa...

På bilderna är det kloten som först drar till sig min blick! De är verkligen läckra och troligen unika. Det blir spännande att få följa din trädgård framöver.
Ha det gott!

Ätliga trädgården sa...

Många fina tips på kombos. Palettbladet tycker jag gör sig extra bra. Det klarar konkurrensen med den starka blå färgen.
Trevlig helg
/Anette

Violacornuta sa...

Vaaaaackert!!!

Kristinas oas sa...

Gillar att du har så stora och höga krukor, sommarblommorna kommer verkligen till sin rätt när de kommer upp från marknivå. Och så måste jag nog hålla med dig om din favorit med dubbel Flitiga Lisa, den var så fin!
Kram Kristina

Susanne sa...

Vilka fantastiska krukor och planteringar. Så vackert <3
Smart att spara bilder från tidigare år. Det hade jag önskat att jag också gjort. Vår entré ligger i skugga förutom ev lite kvällssol, om vi har tur. Jag har haft svårt att hitta planteringar som trivs på den sidan. Nu när trappan är nybyggd vill jag gärna göra det fint så har du tips på växter som trivs utan sol får du gärna lämna det till mig :)
Ha det gott!! Kram