Sidor

10 juli 2022

Kastel de Haar - Nederländernas största slott

Inte långt från vår lilla stuga i Nederländerna låg detta fantastiska slott med park, skapade och designade som en enhet - ett allkonstverk. Byggt under åren 1891-1919.

Här låg tidigare ruinerna av ett medeltida slott, men baron och baronessan Van Zuylen gav arkitekt Pierre Cuypers och landskapsarkitekt Hendrik Copijn i uppdrag att skapa en historiskt representativ och bekväm lantegendom. Nog lyckades de alltid!

Slottsbyggnaden består av två delar med en gång i två våningar som sammanbinder delarna. I den vänstra delen bor familjen en månad om året, men den högra får besökarna gå runt i. Det var i den högra delen alla kändisar (som Coco Chanel, Maria Callas, Gregory Peck, Roger Moore, Yves Saint Laurent, Joan Collins, Brigitte Bardot ...)  bodde, när det begav sig.

Eftersom vi är i Nederländerna är det vatten både som vallgrav runt slottet, men också i form av strikta kanaler och naturliga vattendrag.

Det röda teglet och fönsterluckorna visar tydligt i vilket land vi befinner oss!

Vi kommer in i en minst sagt mäktig hall

som var flera våningar hög och hade ett makalöst tak! Bara hallen var värd flera timmars upptäckande, för här fanns så otroligt många detaljer att se på. Vi pratade med en äldre man som var guide och han berättade många anekdoter om rummet som sådant. Om man nu kan kalla det för ett rum, det låter liksom lite torftigt.

Nu följer mest bilder från denna fantastiska byggnad, ett intressant slott med alla sina detaljer och utsmyckningar i olika stilar som ändå bildade en enhet. Jag har besökt många slott på våra resor men detta är ett av de allra maffigaste.

En del sällskapsrum var mörka med många sittplatser

och sådant som "krävs" av ett slott - som en riddarrustning och en tron.

Vävnader på väggarna, te och kakor på bordet ... nog kan man tänka sig sitta ned här en stund.

Men så fanns ljusa rum som andades förra sekelskiftet. Vilket arbetsrum!

Många sovrum för många gäster. Bäst i det här rummet är ändå bänkarna i fönstret. Att kunna sitta inne i ett fönster och se ut är en dröm jag alltid haft. Kräver tjocka väggar.

Lite kinky är den här spegelväggen i ett av sovrummet. Visst är det en udda inredning i ett slott? Undrar vem som bott här!

Ett badrum, placerat på bästa platsen - i ett torn. Vilken kontrast mot det mörka sovrummet.

Här har Gregory Peck bajsat. Tanken svindlar. Eftersom man aldrig ser skådespelare gå på toa på filmer tror man knappt att de gör det i verkligheten heller ...

Tak som detta ...

och golv som detta ...

och kombinationer av mönster på väggar som denna ...

och så ett mönster med tydlig jugend/nationalromantisk känsla.

Allt detta hantverk och denna omsorg om detaljer.

Mina ögon gick nästan i kors och kameran försökte dokumentera så mycket som möjligt. Ni får bara se en bråkdel av mina bilder.

Till sist tog vi den undre våningens gång över till andra slottsdelen. Familjen kan gå i den övre gången, så slipper de beblanda sig med turisterna.

Vi avstod däremot från att kika runt i de delar av den privata sfären som fick besökas och satte oss på en liten servering för att få något lunchaktigt. Det blev mackor. Igen. Man äter ofta mackor till lunch i det här landet.

Sedan vandrade vi runt i parken. Jag älskar labyrinter och denna var riktigt svår. Tur att löven inte hunnit dölja alla gångar än, till sommaren måste det bli riktigt knepigt att hitta rätt.

Vi vandrade både i den striktare delen av parken och i den mer naturligt formade. Det blev många fina utblickar mot slottet.

Till sist försökte vi som så många andra fånga vyn genom blåregnsgången, men det var stört omöjligt att få ta en bild utan att det kom med andra.

Vi lämnade slottsområden genom den stora porten med sin mindre entrédörr.

Körde en liten bit till en smal landremsa mellan stora vattendrag

där vi fikade. Hade vi kommit en halvtimme senare så hade vi fått bord vid vattnet men nu var de fortfarande upptagna av sena lunchgäster. (Det ni ser i glaset är en variant på banoffeepaj - tyvärr mest fluff.)

Nästa dag skulle vi påbörja hemresan.

8 kommentarer:

Vonkis sa...

Vilket maffigt ställe, verkligen imponerande. Till och med gången var vacker med de gröna detaljerna. Bara det att ha ett slott som man bor i en del av en månad om året.

Fnissade åt Gregory Peck på toaletten. Fick mig att minnas hur absurt det var att plötsligt se en tygbeklädd toalett i vad som närmast kändes som en skrubb på Kina slott.

Maribel sa...

Hej Anni!
Det kan man kalla slott, vackert med alla tinnar och torn och så vallgrav också. Vackert inrett , kan tro att det fanns mycket fint att se. Vackra lugna färger. Blåregnet gjorde det inte sämre, tjusigt.
Ha det gott /Kram Marika

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Men ... du store tid! Vilket ställe! Tycker du ger oss tittare en alldeles förträfflig genomgång av detta pampiga slott. Jag var tvungen att titta på varje bild flera gånger och ska nog titta en gång till, framför allt på toan där Gregory Peck bajsat, ha ha :)
Och blåregnet ... du milde. Tycker ändå du fick en bra bild.

Kram

Violen sa...

Pampigt värre! Efter husesyn i detta lite tunga och påkostade slott måste det vara skönt att komma ut i friska luften. Jättefint dokumenterat av dig!
Ha en fin julivecka!

Anna i Portugal sa...

Wow vilket maffigt slott! Och parken med blåregnet och tak, golv inomhus.. Det har stått på vår bucketlist för NL ett tag, så det var roligt att se det via dina ögon, tack!

BP sa...

Det var verkligen ett mäktigt slott. Betydligt vackrare inuti än utanpå om man säger så.
Visste ärligt talat inte att Holland hade slott över huvud taget. Trodde det var mera Frankrike, Schweiz, Tyskland och Österrike som var kända för sina maffiga slott.

Janicke sa...

Herreje vilken boplats! Skulle känna mig liten. Bra dokumenterat, tack för det. Mackorna minns jag, blev trött på dem till lunch. Underlig vana, men fort går det ju ...

Lena i Wales sa...

Wow, vilket ställe.
Det har jag inte besökt, men hade jag kommit dit, hade det nog varit svårt att få ut mig. Älskar slott och inredning och detta bjöd på båda.
Vilken hall!
Mycket intressant inlägg, tack!