Sidor

06 augusti 2009

EFIT - en dag på Gotland

Så var det dags för EFIT igen, i lördags då jag befann mig på Gotland utan dator och uppkoppling. Men kameran var med och här kommer min dag i bilder! Berätta gärna att ni har tittat in, det blir alltid så mycket roligare att blogga om man får gensvar!



Kl 07: Pappa har som vanligt promenerat ner till stranden för morgondoppet. Utanför toaletten står hans vattenflaska som han ska blåsa i ett antal gånger per dag för att träna musklerna kring sitt opererade hjärta. När jag och mellangrabben besökte honom fyra dagar efter operationen visade han oss hur han skulle göra med flaskan, efter två blås var han helt slut och vi fick lämna honom att vila. På tisdag ska han till doktorn på återbesök efter operationen och hoppas få veta att han mår lika fantastiskt bra som han känner sig.


Kl 08: Morgonbaljan med te är snart uppdrucken, jag har haft en lugn och stilla stund i morgonsolen med en totalt meningslös bok. Antar att jag inte är djup nog för att fatta dess storhet? Ungefär som när pappa och jag en gång gick på en kritikerrosad film som visade sig vara så eländig att vi lämnade salongen, muntert fnittrande...


Kl 09: Fixar till en liten matsäck till stranden. Tänk att även den enklaste macka blir god när man sitter i sanden! Ramlösaflaskan innehåller fläderblomssaft köpt på marknaden i Burgsvik.


Kl 10: Utanför huset kryllar det av rabbis i år. Rabbis är gotländska för de vildkaniner som planterades in på ön i början på 1900-talet. När de blir för många drabbas de ofta av myxomatos, en otäck ögonsjukdom, och så försvinner de i några år igen. När jag var liten fångade vi en rabbisunge och hade i bur på gården. Tyvärr skrämdes den ihjäl av en stor uggla som dunsade ner bredvid den mitt i natten.


Kl 11: På stranden. Folktomt. Lyxigt. Antar att alla är på marknaden eller har något annat att göra en lördag. Vi är nästan ensamma, Lilleman och jag. Njuter av sanden, solvärmen, ljudet från vågorna och Lillemans högljudda sånger...


Kl 12: Dags att bada! Vi skuttar i vågorna och tjoar högt när de skvätter över oss. En bit ut i det långgrunda vattnet blir det tillfälligt ännu grundare och där bryter vågorna fint.


Kl 13: Redan på väg hem. Det är lördag och godistarmen skriker. Vi skyller på att vi inte får bränna oss i solen... I dikesrenen växer blåhallon, de är släkt med björnbären och kallas salmbär på Gotland. Salmbärssylt är ett känt tillbehör till saffranspannkaka. Snart är de mogna också...


Kl 14: Ingen kvalitetschoklad här inte, bara ren och skär sockerchock. Så är det när man fär nöja sig med det som finns i Ica i Burgsvik. 200 gram Marabou Dajm, 200 gram Marabou Apelsinkrokant och 80 gram Kanolds gräddkola...
(Nej, jag åt inte upp allt på en gång.)


Kl 15: För att kompensera chokladfrosseriet tar jag en cykeltur. På denna gamla trotjänare har jag trampat många, många mil på ön. Lättrampad med gigantiska hjul.


Kl 16: Kommer till den lilla boden som en gång i tiden stod på Hoburgen där den fungerade som kiosk. Har svaga minnen från att jag fått glass där. Nu har boden flyttats och står längs min favoritcykelväg.


Kl 17: Jag tvekar länge innan jag bestämmer mig för att cykla hela rundan. Vet att det finns larver i skogen jag cyklar genom, men vill inte känna mig så vingklippt som jag gör om jag ska avstå från att cykla den vägen. Och visst finns de där. På bilden syns tydligt hur de kryper i procession, vilket har gett dem sitt namn. När jag kommer hem tvättar jag av både fötter och sandaler ordentligt.


Kl 18: Underbara Gotlandsvägar! Många barndomsminnen sveper genom skallen. Den här vägen leder till bondgården där vi hämtade mjölk när jag var barn, sådan där opastöriserad som det gick att göra filbunke på. M h a tätört. Vi hade alltid några glasskålar stående och jag minns det goda goda gräddlagret som bildades överst... mmm... med lite socker och mald ingefära på... mmm ...


Kl 19: Jag lagar middag i kvällssolen, då behövs ett glas vin. Pappa tar fram en vildsvinskorv att smaka på, men den faller inte Lilleman på läppen. Jag tycker att den är god!


Kl 20: Middag. Lammsmäckan har brynts på båda sidor, kryddats med massor av Herbes de Provence och puttrat klart i rödvin. Serveras med gröna ärtor, ris och lingonsylt, när jag gör som jag vill. På restaurangerna serveras den ofta som vilken pannbiff som helst med kokt potatis och brunsås.


Kl 21: Obligatoriskt kinaschack efter middagen. Och blått vinner som vanligt. Just ikväll blir det rena utklassningen!
(Vem tror ni har blått?)


Kl 22: Jag har läst för Lilleman som nu somnat i överslafen. Laura Ingalls Wilders böcker är fantastiska! De är mina gamla från när jag var liten och de går utmärkt att läsa för killar också! Många intressanta upplevelser och berättelser om ett liv väsenskilt från vårt bekväma! Tar min egen bedrövliga bok och läser en stund innan jag också somnar.

18 kommentarer:

Micke sa...

En härlig dag!
Fint skrivit och förklarat för varje timme med.

Anne-Lie sa...

Det är en underbar dag du haft - här kan man känna barndomsminnena passera!

Larverna ser söta ut men jag förstår att de är rena rama skräcken!

Ses snart

Anonym sa...

Det var länge sen jag var på Gotland. Du minns säkert då jag och Åke cyklade och vi tältade hos er. Känner att jag vill åka dit igen. Jag önskar dig en fortsatt bra sommar. Det är långt tid kvar innan skolorna börjar...
Kram Cari

Anonym sa...

Såg just vilken bok du läser. Den har jag säkert rekommenderat till dig. Jag läste den då Maria var nyfödd (17 år sen) och jag gillade den då. Har även läst annat av Paul Auster några som jag tycker om, och några som jag inte tyckte var så bra. Byt bok om du inte gillar den.
/Cari

Anonym sa...

Just en sån dag som jag önskar mig!
Jaa du, varför läser man färdigt en bok som man inte gillar? för att "bli av med den" så klart! Jag har stäckläst en som fått en alldeles otrolig reklam innan den kom ut! Tänk vad marknadsföring kan göra! Jag var sååå ivrig att få den och började läsa med stooor förväntan... Först tänkte jag: "Vilket erbarmligt språk, men det kan jag kanske stå ut med.." Men det gick inte! Boken var dessutom dåligt disponerad, utan spänning, platta person- och miljöskildringar, okänslig osv i all oändlighet.. Igår läste jag ut den (efter att ha skummat de sista 100 sidorna) och det var så befriande att lägga den åt sidan! Varför gjorde jag inte det genast? För att jag trodde att den skulle bli bättre! Hela tiden trodde jag det! Den hade ju fått så fantastiskt fin press!!! Nu känner jag mig lurad - och besviken på mig själv för att jag spenderade ett antal timmar med att "stå ut" med den..
Nu har jag gnällt klart!!

Kul idé, det där med EFIT. Ska göra det också!

Kram
Inanna

Anni sa...

Anledningen till att jag läste Paul Austers bok kommer i annat blogginlägg. (Det var inte du Cari, som tipsat om den, utan en finlandssvensk bloggvän som jag åker för att träffa nu i helgen.) Jag har tänkt skriva om de böcker jag har slukat under semestern och hur ofantligt olika böcker kan vara! Ibland inser man ju först när man öppnar en Riktigt Bra Bok att mycket av det man läst innan varit totalt dravel...

Ewa sa...

Så bra ni haft det♥

Har ni stuga på Gotland?

Britten sa...

Låter som ni haft det ganska så avkopplande och skönt där nere ♥
Har varit på Gotland en gång....kanonväder hela veckan!!
Jasså suget i godistarmen blev för mycket.....å då fick Herr Marabou duga....♥

Mia S sa...

Vilken härlig dag !

Och kinaschack...det var ju en evighet sen och som vi spelade det förr !!

Ha det gott och kram..

JiHå sa...

Åh va underbart, Anni! Längtar till Gotland så det svider i hjärtat. Förr hade jag några vänner där, inte nu längre.

För några år sedan luskade jag lite om att flytta dit, men fullföljde inte. Inte lätt att flytta från alla vänner till en plats där man inte känner en enda - även om det är Gotland!

Undrar om du känner till keramikern Thord Karlsson i Lye? Han gör så fina saker, tycker jag, och har ett så fint ställe http://www.karlssonskrukor.se Väl värt ett besök även irl!

Hälsa bloggvännen du ska träffa!!

Stor kram från mig

Razzy sa...

Vilka härliga bilder, ser jättehärligt ut. Själv har jag aldrig varit på Gotland så det är väl nästan dax för det nu ;)

Hoppas nästa tripp blir lika härligt

Kram♥

Kristina sa...

Va mysigt och alltid lika kul att läsa och se vad du har för dig! Attans, jag missade ju det igen. Måste nog lägga in en påminnelse till nästa gång. Hade ju tänkt göra det i min blogg oxå... Men det kommer fler tillfällen =)
Ja jag ska se till att bli bra i mitt knä!!
Det kan inte få hindra mig i mitt liv hur länge som helst! Inte alls!

Ha nu en underbar dag!
Kramar

Emma sa...

På fredag börjar min sista del av semestern! Och då önskar jag mig sådana dagar som du beskrev nu! Vilka härliga bilder, och vilka böcker! Jag slukade laura ingalls böckerna när jag var liten.....

Öbon sa...

Vilken härlig dag! Har faktiskt aldrig varit på Gotland, men blir ju sugen när jag ser dina bilder.

Och så blir jag nyfiken på vilken bok du läser, den som är så meningslös.

Ann Charlotte sa...

Åh, Gotland så mysigt! Har varit där några gånger och längtar dit varje sommar.
Peo Enqvist sa till mig en gång (ja han satt faktiskt och fikade på min veranda) att tycker du inte om boken efter 50 sidor kan du lika gärna sluta läsa.
Det tipset köpte jag och slipper en massa tråkiga böcker. (missar kanske några bar också)
Kram på dig!

Ann Charlotte sa...

BRA skulle det ju själklart stå!:-)

emsa sa...

Ojojoj så mysigt det låter!
En underbar braadag med fina bilder och inspirerande text!
Minisemester (på jobbet)och drömmar för en som inte varit där!!
Nu ska jag läsa vidare "uppåt"!
Kram

Lo sa...

Hej igen Anni!
Nu har jag kollat in Gotlandsrelaterade bidrag hos dig. Mycket intressant, bra tips och en del ideer (som dök upp i mitt huvé)
Vilket fint hus ni har på Gotland! Jag äälskar hus. Det är så spännande att se vackra trädgårdar och hur det är inrett med rumspaneringar och inredningar.
..tills vi möts igen på bloggen; ha det så bra
Lola :o)