Välkomna till provensalska Arles, strax norr om Camargue.
När Arles grundades på 500-talet f Kr låg staden vid havet. Idag har Rhones flodarmar skapat det platta delta som blivit nationalparken Camargue och skiljer staden från Medelhavet.
När Arles grundades på 500-talet f Kr låg staden vid havet. Idag har Rhones flodarmar skapat det platta delta som blivit nationalparken Camargue och skiljer staden från Medelhavet.
Detta är det medeltida västeuropas nekropol, på begravningsplatsen Alyschamps kan man se sarkofager från två tusenden; riddare och legionärer, kristna och judar, helgon såväl som hedningar.
Redan Dante sa att "gravkullar gör hela trakten ojämn".
Det var här van Gogh fann sin vindbrygga och skar av sig sitt öra.
Varenda sten andas historia!
Här finns bl a Théâtre Antique, byggd för 8 000 åskådare under första århundradet f Kr. Teatern ingår i UNESCOs världsarvslista.
Idag finns bara de nedersta av de 33 sittplatsraderna kvar. Under raderna var ett sinnrikt system byggt så att de olika samhällsklasserna inte skulle blandas med varandra, utan komma direkt till sin del av läktaren.
Av den en gång så magnifika scenen finns blott några stenar och två pelare kvar, kallade "Änkorna". Denna scenrest används än idag till konserter och olika musikuppträdanden.
Men av denna illustration kan man -nästan- tänka sig hur enorm arenan måste ha varit! Anar ni pelarna på flervåningsscenen?
Bara något kvarter bort, längs smala slingrande gator, kommer man plötsligt till den romerska amfiteatern, byggd omkring år 90 e Kr, några år efter Colosseum i Rom. Kontrasten mellan de trånga gatorna och den gigantiska arenan är slående!
Liksom på den romerska teatern finns här ett nätverk av gångar, gallerier och trappor som styr besökarna till rätt sektion. Byggnaden är 136 meter lång, 107 m bred och har två rader med 60 bågformationer runt om. Det dåtida scengolvet var av trä och låg ca två meter högre upp än dagens golv.
Inför en publik på upp till 21 000 åskådare hölls blodiga spel med gladiatorer och vilda djur eller olika jaktspektakel.
Vid slutet av antiken användes arenan som ett fort och förstärktes med fyra torn. Invånarna byggde totalt 212 hus och två kyrkor innanför murarna - det blev som en stad i staden. 1826-30 revs alla byggnationer ut och en stor restaureringsprocess tog vid. 1830 invigdes den nygamla arenan med en tjurfäktning för att fira den franska invasionen av Algeriet.
Idag används arenan både för den spanska och den provensalska varianten av tjurfäktning (skillnaden ligger i om tjuren dödas eller ej) och att den är uppsatt på UNESCOs världsarvslista, ja det förstod ni nog.
Kan ni tänka er att man dessutom byggde en stor kapplöpningsarena i staden? Av den finns dock inte mycket kvar längre...
Kan ni tänka er att man dessutom byggde en stor kapplöpningsarena i staden? Av den finns dock inte mycket kvar längre...
Så till sist lite glitter och glamour - det är väl så vi vill ha våra teatrar, vi moderna och belevade människor? Vår vackra jugendskatt, nationalarenan, Dramaten - där så mycket drama utspelas både på scen och bakom densamma! Kungliga dramatiska teatern som sådan grundades 1788, men byggnaden påbörjades 1901 och ritades av arkitekt Fredrik Lilljekvist. Det finns mycket intressant skrivet om byggnaden på bl a wikipedia, läs gärna om alla besvär vid bygget och om alla konstnärer (Carl Larsson, prins Eugen, Carl Milles m fl) som deltagit i utsmyckningarna. Tänk att man tordes inreda salongen i blått och gult trots att damernas hudfärg då riskerades framstå mindre fördelaktig...
11 kommentarer:
När barnen var små var vi där en gång då de skulle fira en speciell dag. Först uppträdde befolkningen, i för tidens klädsel, och sedan blev det tjurfäktning. Bland alltihop fanns clouwner som erbjöd folk att komma ner och "leka" med tjuren, allt visades i stora TV:n- En man blev skadad när han fick ett horn vid ryggen och då fick vi nog, vi gick med gråtande barn. En liten varning skulle varit på plats så hade barnen sluppit se!
Dock är det väldigt vackert där!
Tar det aldrig slut - bilderna..
Vilket fantastiskt bidrag du skapat - igen! De historiska teatrarna - så intressant, jag ryser. Dramaten - har bara sett utsidan, insidan är ju magnifik. Underbart att få se dina foton.
Detta kallar jag för ett inlägg! :) Så många fina foton! Intressant med de antika teatrarna, har bara läst om dem men får en sån lust att besöka dem ... nån gång så ...
Och Dramaten är precis så dramatisk och glamorös som den ska vara. Har inte varit där heller, det är ju lite illa förstås.
Oj, du tar oss verkligen med på guidade turer. Tack!
Fantastisk arkitektur.
Apropå ditt besök hos mig. Då kunde du ha vinkat, :) Jag bor mitt emot, bilden är tagen från mitt fönster. :)
Hoppas du känner dig piggare nu. Kram till dig.
Det är inte utan man önskar ibland att man kunnat vara med. En liten stund bara åtminstone.
Själv ska jag på Stockholms stadsteater imorgon. Invigd 1990 - ger perspektiv.
Fantastiskt fina bilder du har.
men oj vilken kavalkad av foton...underbart!!!
Intressant med all text till, tänk vad man får lära sig av sina vänner...
Undra just om jag har några foton på teatrar...ska in i mina mappar å se....
Ha en skön onsdagskväll!
Vilket otroligt inlägg. Så många vackra bilder och fina kommentarer däremellan. Ha dé!
Ja, tänk att de för så länge sedan kunde bygga såna magnifika och enorma "konstverk" med dåtidens teknik. Önskar man kunde fara tillbaka i tiden och se hur de fick allt gjort!
Historia är bra intressant. Tack för trippen! =o)
Nu har jag tittat in egen och räknat - du har lagt in 45 foton. Tack för en intressant guidning på Dramaten. Såg mig sjsälv gå runt och gapa över allt, känna på, fota och bara njuta. Men eftersom det inte lär hända i verkligheten så är jag lycklig över att ha sett dina foton. Tack igen, Anni
Oj oj oj och ett stort WOW!
Ett fantastiskt bidrag på temat. Vissa bilder från Rom känner jag igen och undrar så var jag har mina bilder :)
Skicka en kommentar